Astăzi 11 Iulie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:17
Abonamente

CSI / Rusia 26 Iunie 2020, ora 12:41

Umbra revizionismului separatist din Moldova

Marime Font

Pandemia de coronavirus a afectat toate aspectele activității umane, inclusiv tendința autorităților separatiste de a dezinforma. Sub influența directă a autorităților de la Kremlin, a mass-mediei și a armatei, autoritățile și presa autoproclamatei regiuni adoptă și promovează poveștile cheie despre cel de-al Doilea Război Mondial și nu numai.

În data de 19 iunie 2020, atât Republica Moldova, cât și autoproclamatele autorități separatiste au onorat memoria victimelor tragediei din 1992 de la Beder. Anul acesta se împlinesc 28 de ani de la izbucnirea conflictului militar în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În loc să reflecteze asupra istoriei ambigue și complexe a rolului acesteia, autoritățile din regiunii au găsit o altă oportunitate de a nega rolul provocatorilor separatiști și al autorităților ruse, care au jucat un rol major în alimentarea conflictului din regiunea transnistreană a Moldovei.

De la bun început și până în prezent, separatiștii de pe malul stâng al Nistrului promovează aceeași versiune în care conflictul militar a fost provocat de inamic, adică de partea moldovenească. „Atacul orașului Tighina a fost o adevărată invazie militară. Orașul s-a opus nu numai forțelor de poliție, ci și grupurilor armate din Moldova. Este imposibil de spus că așa-numita ordine constituțională a fost impusă pentru stabilirea ordinii, deoarece „stabilirea ordinii” în sine a fost categoric contrară Constituției Republicii Moldova. De ce? Deoarece forța militară nu poate fi folosită împotriva civililor”, declară așa-numitul lider al regiunii.

Loading...


Krasnoselski subliniază de mai multe ori că grupurile armate ale Moldovei au atacat primii, iar fosta Armată a 14-a a Federației Ruse (numită acum Grupul Operațional al Trupelor Ruse din Transnistria) a oferit doar o soluționare pașnică a conflictului. De fapt, totul a fost diferit.

Din punct de vedere strategic, Moldova a devenit un exemplu clar al modului în care funcționează politica militară a Rusiei față de țările din „apropiata străiniătate”. Pe de o parte , o populație profund sovietizată a malului stâng al Nistrului, susținută de forța militară rusă și teama de unificare cu România, pe de altă parte, Moldova dorind independența, suveranitatea, stabilirea alfabetului latin, consolidarea limbii moldovenești ca la egalitate cu limba rusă și înlocuirea numelui statului din „Moldavia” în „Moldova”: toate acestea, desigur, arătau complet diferit de scenariul Moscovei.

Combinația de tulburările social-politice din motive lingvistice și culturale care au consumat Uniunea Sovietică între 1989 și 1991, a fost explicată atunci prin dorința țărilor satelite sovietice de a se elibera de comunismul rigid, naționalismul rus și politica militaro-industrială a Uniunii. Astfel, politica Moscovei de a proteja interesele cetățenilor ruși și a cetățenilor din străinătate, care se identifică etnic și cultural ca ruși, a jucat un rol în escaladarea conflictului de pe Nistru și înghețarea acestuia, așa s-a întâmplat în Osetia de Sud și Abhazia.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia a fost acuzată în mod repetat de Occident că încearcă să destabilizeze fostele republici sovietice pentru a-și menține influența în spațiul post-sovietic. În cazul Republicii Moldova s-a întâmplat același lucru. Conflictul teritorial a fost transferat într-o fază cronică, care permite Rusiei să controleze situația prin desfășurarea forțelor sale „pașnice” în astfel de regiuni, împreună cu un arsenal impresionant – moștenirea epocii sovietice.

La început, strategia de înghețare a conflictelor nu a fost nimic mai mult decât o politică oportunistă, apoi Kremlinul și-a dat seama că o astfel de strategie este un instrument util în arsenalul politicii ruse. Modelul privind planificarea unor astfel de conflicte poate fi explicat acum prin alegerea caracterelor implicate în aceste conflicte.

Vladimir Antufeev, fost ministru al securității de stat în Transnistria nerecunoscută, a devenit viceprim-ministru al Republicii Populare Donețk în 2014 și apoi a luat parte la anexarea Crimeei.

În cazul Georgiei, Azerbaidjanului și chiar a Moldovei, Moscova a creat condiții care au contribuit la creșterea sentimentelor separatiste în rândul populației locale. În martie 1991, într-un referendum organizat pe malul stâng al Nistrului privind conservarea Uniunii Sovietice, pe care autoritățile moldovenești l-au împiedicat, Armata a 14-a a jucat un rol special. Organizarea referendumului și votul propriu-zis s-a desfășurat în incita unităților militare.

Primul batalion al Gărzii Republicane Socialiste Transnistrene a intrat în vigoare în septembrie 1991. De atunci, au existat transferuri clandestine de arme între Armata a 14-a și Garda Republicană, care este antrenată de ofițeri ruși la bazele militare. Grupurile de securitate și de lucru confiscă treptat secțiile de poliție din Moldova și consiliile locale, organele administrative, posturile de radio și birourile redacției de pe malul stâng. Sub amenințarea utilizării forței, Garda insistă ca instituțiile să treacă din subordonarea Moldovei la așa-numita Transnistrie. (1) din Regulamentul (CEE) nr.

Conflictul transnistrean este o pârghie de presiune folosită de Kremlin pentru a influența politica Moldovei timp de mulți ani, iar localizarea armatei ruse pe teritoriul nostru nu este de un indiciu despre poziția Rusiei de menținere a păcii sau de mediere în acest conflict. Parlamentul Republicii Moldova a declarat în mod repetat că prezența trupelor străine pe teritoriul țării este una dintre principalele amenințări la adresa securității naționale. 

disinfo.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 10 Iulie 2020, ora: 09:06

necrolog Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Asociația culturală lituaniană Dacia, care leagă și emigranții din Republica Moldova, anunță cu tristețe profundă că la 7 iulie 2020 Profirie Skramtai, cunoscut dirijor moldovean, membru al comunității active, creativ, a murit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)