Actualitate

Un instrument de strangulare a presei?

La 31 mai a intrat in vigoare noul Cod Contraventional, care prevede sanctiuni grave si pentru reprezentantii presei. Potrivit noii legi, injuria va fi pedepsita cu amenda de la 1000 la 2000 de lei sau cu munca neremunerata in folosul comunitatii de pana la 60 de ore.

Iar calomnia (raspandirea cu buna stiinta a unor scorniri mincinoase ce defaimeaza o alta persoana, insotita de invinuirea de savarsire a unei infractiuni deosebit de grave) va fi pedepsita cu amenda de la 1600 la 2400 de lei sau cu munca neremunerata in folosul comunitatii de la 20 la 60 de ore, sau cu arest contraventional de pana la 15 zile. Vor fi sanctionate si persoanele cu functii de raspundere care vor incalca dispozitiile legale privind accesul la informatie si cu privire la petitionare. Acestea risca sa plateasca amenda de la 800 la 1000 de lei.Am solicitat cativa experti in domeniul mass-media sa-si exprime parerea vizavi de noile prevederi ale acestui cod.

Eugen Rabca, expert la Asociatia Presei Electronice – APEL in problemele Audiovizualului

Existenta unei contraventii precum este calomnia in noul Cod Contraventional, de fapt, justifica interventia politiei, a statului, in general, intr-un domeniu care tine de viata privata, lucru care nu este necesar intr-un stat democratic. Potrivit Curtii Europene a Drepturilor Omului, calomnia este, de fapt, o infractiune sanctionata penal. Or, sanctiunea penala, potrivit practicii Curtii Europene, nu poate fi aplicata atunci cand este vorba de anumite incalcari in domeniul libertatii de exprimare. Articolul referitor la calomnie din Codul Contraventional ar putea fi utilizat pentru a stopa orice intentii de a face investigatii jurnalistice. Consideram ca, atunci cand e vorba de activitatea mass-media, notiunea de calomnie trebuie sa fie inteleasa prin prisma standardelor europene. E paradoxal faptul ca in cazul injuriilor, in noul Cod Contraventional, pentru jurnalisti este prevazuta o sanctiune mult mai aspra decat pentru alte persoane. Astfel, injuria unui cetatean de rand poate fi pedepsita cu o amenda de 400-1200 de lei, iar cea din mass-media cu 1000-2000 de lei. E o discriminare. In cazul injuriilor, politia este in drept sa instrumenteze o contraventie administrativa doar in baza unei plangeri prealabile. Iar cand e vorba de calomnie, politia poate sa se autosesizeze fara sa existe o anumita plangere. Problema consta in faptul ca termenii de injurie si calomnie ar putea fi interpretati gresit de cei care vor aplica aceasta lege.

Petru Macovei, directorul Asociatiei Presei Independente

Aceste prevederi, cu siguranta o sa loveasca in presa, mai ales in capacitatea presei de a expune anumite opinii care o sa fie catalogate de instanta judecatoreasca drept injurii sau calomnii. Aceste contraventii vin in disonanta cu recomandarile Consiliului Europei care spun foarte clar ca contraventia sau infractiunea de defaimare ar trebui depenalizata. Iar faptul ca la noi din Codul Penal s-a exclus pe de o parte pedeapsa pentru defaimare, dar in Codul Contraventional sunt pastrate pedepse pentru defaimare si injurie, reduc actul de anulare a pedepsei din Codul Penal. Aceasta infractiune ar trebui sa fie de esenta civila si nu ar trebui sa existe nici in Codul Penal si nici in cel contraventional. Insa legiuitorul a inasprit pedepsele pentru aceste contraventii si a mai adaugat si pedepse de alternativa. Luate in ansamblu, acestea nu vor face decat sa inrautateasca situatia la capitolul libertatii presei.

 

Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigatii Jurnalistice

Noul Cod Contraventional are si laturi pozitive. Ma refer la pedepsele prevazute pentru ingradirea de catre functionarii publici a accesului la informatia de interes public. Ramane sa vedem daca aceste sanctiuni vor fi aplicate in raport cu functionarii si demnitarii care incalca legea si nu se vor face abuzuri in raport cu presa. Practica ultimilor ani arata ca sunt pedepsiti mai des jurnalistii si nicidecum functionarii si demnitarii. In cazul jurnalistilor, mass-media, in general, multe prevederi din legislatie sunt utilizate ca parghii de presiune, de reducere la tacere sau la autocenzura. Intr-un stat de drept este normal sa existe pedepse si penalitati pentru calomnie si injurie. Insa un stat de drept nu poate fi fara o justitie independenta, care sa ia hotarari corecte si nu la comanda cuiva sau in functie de apartenenta politica, de pozitia pe care o au anumite persoane etc.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *