Un nou 16 mai uitat de autorități

publicat în Atitudini pe 16 Mai 2015, 08:00

Nici de această dată autoritățile din RM nu vor comemora ziua de 16 mai (1812). Ce fel de „stataliști” sunt politicienii de la putere dacă glorifică divizarea Moldovei? 

Atitudinea lașă a guvernanților față de acest eveniment e un nou argument că RM revine sub ocupație rusească mimând între timp „integrarea Europeană”.

Rușii din RM sunt și ei ostaticii acestui joc, votează politicieni lași și incapabili să spună adevăruri simple în speranța că anume ei vor „schimba lumea” și vor „reface URSS-ul”.

Fără ca societatea civilă vorbitoare de limbă rusă să se solidarizeze cu problemele poporului de aici, niciodată această ruptură nu va dispărea. Dacă pe etnicii ruși din Chișinău îi interesează să rezolve problemele legate de gheretele ilegale din oraș sau ale traficului, noi nu ne putem resemna că Moldova lui Ștefan a fost ruptă în două de Imperiul Țarist Rus, iar moldovenii sunt forțați să locuiască în două state.

Lipsa de respect și de interes față de această dramă a poporului contribuie în continuare la divizarea societății din RM. În continuare lupta se va da între cei care sărbătoresc pe 9 mai victoria și cei care comemorează ziua de 16 mai, deocamdată nu avem nicio poveste de succes care ne-ar putea uni, doar drame care ne divizează.