Un tânăr de 19 ani a orbit pentru că a mâncat numai Pringles, pâine, cartofi prăjiți și mezeluri

publicat în Actualitate pe 16 Octombrie 2019, 14:42

Un copywriter al agenției acum defuncte Wells Rich & Green a scris sloganul Pringles „Once You Pop, You Can't Stop”, o frază completată de adolescenți pe role de care dădeai în toate reclamele din anii 90.

Însă e evident că te poți opri din mâncat așa ceva cât să încerci și alte alimente care nu ies dintr-un tub de carton. Există totuși un adolescent englez care probabil și-ar fi dorit să nu deschidă niciodată o cutie de Pringles.

Conform unui studiu publicat recent în Analele Medicinei Interne, adolescentul anonim a orbit pentru că a refuzat să mănânce altceva decât Pringles, cartofi prăjiți, pâine albă, șuncă și cârnați.

CTV News a zis că a mers la medic la vârsta de 14 ani, pentru că se simțea mereu obosit. Doctorul a găsit că avea deficiențe de vitamine și anemie macrocitară, așa că l-a tratat cu injecții cu B12. Deși adolescentul avea un index corporal normal, doctorul i-a recomandat să facă niște schimbări în dieta lui și să mănânce și legume și fructe. (Spoiler: nu s-a ținut de tratamentul cu vitame și n-a apelat nici la alte alimente.)

În următorii trei ani, s-a trezit cu probleme de auz pe lângă cele de văz, așa că a ajuns la spitalul oftalmologic din Bristol. Conform unui comunicat de presă de la Universitatea Bristol, avea niveluri reduse de vitamina B12, cupru, seleniu, vitamina D și densitatea minerală osoasă scăzută. În cele din urmă a recunoscut că, în ultimii șapte ani, n-a trăit decât cu mezeluri și carbohidrați din amidon.„Ne-am dat seama că-i ceva în neregulă când, în generală, se întorcea cu pachetul de acasă neatins. Îi făceam sandvișuri, îi puneam și-un fruct, însă nu le mânca. Și profesorii au început să-și facă griji”, a declarat mama lui pentru The Guardian. „A fost mereu slăbuț, așa că nu ne făceam griji că se îngrașă. Auzi mereu de obezitate când vine vorba de fast food, dar el era ca un băț.”

După ce a primit tratament cu vitamine, i s-a îmbunătățit văzul la nivel de culori, dar nu-și va reveni niciodată complet; mama lui a zis că băiatul ei de 19 ani e oficial orb.

„Neuropatia optică nutrițională dacă e descoperită din timp se poate trata, iar problemele de vedere dispar treptat prin tratament”, a zis unul dintre autorii studiului de caz, Denize Atan, pentru CTV. „Problema e că băiatul s-a ținut de dieta asta strictă ani de zile, așa că-n momentul în care a ajuns la noi, nervii lui optici erau distruși deja.”

În 2009, doi doctori de la Spitalul St. Thomas din Londra au publicat propriul studiu de caz și au sugerat că ar putea exista o legătură între regimul alimentar și neuropatia optică nutrițională. Pacientul lor de 32 de ani, cu origini jamaicane, avea vederea încețoșată pe lângă alte simptome ale nervilor de la nivelul membrelor inferioare.

„Era un vegan care nu consuma carne, pește, ouă sau produse lactate, pentru că adoptase religia rastafariană cu un an înainte”, au scris doctorii. „Dieta lui se baza pe alune, leguminoase, semințe, o varietate de fructe și legume, tofu, produse din soia, orez, pâine din cereale integrale și cereale, uleiuri vegetale și produse îmbunătățite.”

Credeau că problemele sale de vedere aveau legătură cu dieta, pentru că avea deficiență de vitaminele B; d-aia l-au tratat cu injecții și suplimente. (După două luni, a spus că nimic nu s-a schimbat.)

Doctorii au sugerat că problemele sale cu nervii optici erau cauzate de dieta vegană și nivelurile scăzute de vitamina B, dar nu și-au dat seama că simptomele s-au suprapus cu cele ale sindromului Strachan, o condiție care n-a fost explicată complet, dar care-i asociată cu malnutriția, lipsa unor vitamine și viața într-un climat tropical sau subtropical. (Doctorul H. Strachan a observat colecția de simptome care-i poartă numele acum când lucra în Jamaica.)

Deși tânărul de 19 ani din Bristol nu poate să-și termine școala sau să-și ia un job, n-a renunțat la regim. „Ia vitamine, dar dieta a rămas cam la fel”, a zis mama lui. „Când mergeam la consiliere îl convinsesem să bea smoothie-uri de fructe. Dar acum a renunțat și la alea.”

Frate, poate reclamele alea la Pringles chiar aveau dreptate.

https://www.vice.com