Actualitate

Valută de milioane, furată din bancile din Donabas, a ajuns pe străzile Moscovei

Gangsteri locali încearcă să le schimbe ilegal, dar cu discont mare, folosindu-se de cunoștințe în rândul managerilor de top din marile bănci.

Unul dintre bancheri a povestit Forbes că a fost abordat de oameni care i-au propus să schimbe câteva milioane de euro, marcate cu vopsea albastră.

Despre încercarea de a face astfel de schimburi știu și agențiile de aplicare a legii, a declarat un angajat al unuia dintre departamente.

Potrivit lui, banii în cauză au fost furat din filialele băncilor din teritoriile ocupate temporar din Donbas.

„Bancnotele din Ucraina a ocupat un loc pe piața neagră bancară, la egalitate cu banii furați de la incasatori sau de la Metallinvestbank, banca sparta recent. Uneori, aceste bancnote sunt arse in locurile cu vopsea si apoi prezentate ca fiind salvate din incendiu” – spune un angajat al uneia dintre agențiile de aplicare a legii.

Cu toate acestea, în mod oficial, băncile mari nu recunosc ca ar exista astfel de tentative.
Schimbul unor bancnote deteriorate este o operațiune absolut legală. Nu vobim despre bancnote marcate cu vopsea speciala.

Prezența unei vopsele speciale pe bancnote indica faptul că banii au fost obținuti în mod ilegal. Anumite ATM-uri au o protecție specială împotriva efracției: în interiorul casetelor cu bancnote exista un senzor care se declanșează în cazul unei lovituri sau spargeri, iar banii sunt colorati cu cerneală de neșters.

Dar vopseaua poate fi aplicata pe bani și special. Asta este ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, după ce președintele Petro Poroșenko, în octombrie 2014, a emis un decret prinvind blocada economică a regiunilor ocupate din Donbas.

El a ordonat băncilor care operează în țară sa închida sucursale în zone care au încetat să fie sub controlul Kievului și să retraga birourile și toți banii.

Totodata, Banca Națională a Ucrainei are instrucțiuni pentru activitatea sistemului bancar în situații de urgență și pe care băncile ucrainene le-au respectata în acest caz.
Astfel, ele au fost instruite ca în situațiile în care banii nu pot fi scoși din teritoriile ocupate, să distrugă sau să deterioreze bancnotele cu vopsea specială sau cu o soluție chimică. Cu toate acestea, multi banii au ajuns sa circule, notează publicația.
paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *