Cultură

Vasile Iovu: „Chirtoacă a acumulat o experienţă bună în administrarea capitalei”

– Închipuiţi-vă ce s-ar întâmpla în capitală, dacă primar al oraşului ar ajunge să fie reprezentantul comuniştilor…
– Doamne fereşte! Capitala este locomotiva economică, culturală, dar şi politică a unei ţări. Dacă în fruntea Primăriei Chişinău ar ajunge candidatul comuniştilor, Voronin va pune secera şi ciocanul pe toate speranţele noastre europene. Orice s-ar vorbi despre Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, eu întotdeauna i-am respectat demnitatea, dar şi îndrăzneala de a spune adevărul că noi suntem români, că pe 28 iunie 1940 Basarabia a fost ocupată şi că Rusia doreşte să fie stăpână aici în continuare. Aceeaşi demnitate o manifestă şi reprezentantul liberalilor la postul de primar al Chişinăului – Dorin Chirtoacă. El nu mai este tânărul visător de acum patru-cinci ani, are acumulată o experienţă bună în administrarea capitalei, cunoaşte problemele oraşului. În genere, el s-a descurcat bine în postul de primar al Chişinăului, dacă ne amintim câte piedici îi puneau comuniştii, mai ales liderul lor – Voronin.

– Să înţeleg că şi Vasile Iovu este un liberal?

– Susţin aspiraţiile europene ale acestui partid. Dar nu numai atât. Îl respect şi pe vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, pentru sinceritate şi dorinţa lui de a ne face capitala un oraş european.
Nu vă amintiţi de mirosul care stăpânea peste Chişinău? El a rezolvat problema. Comuniştii au devastat parcul şi lacul din Valea Morilor, iar el s-a apucat să modernizeze această zonă de agrement. A scos Primăria din datoriile în care tot comuniştii au băgat-o. A majorat salariile profesorilor… Este tânăr, energic, a rezistat tuturor atacurilor comuniste. Trebuie să-i oferim şansa de a-şi realiza proiectele pe care le are. Totuşi, pentru mine cel mai important este că, cu Dorin Chirtoacă la Primărie, vom continua să transformăm Chişinăul într-un oraş civilizat. În situaţia în care forţele rusofile şi comuniste vor să-şi ia revanşa, e de datoria noastră să ne unim şi să ieşim la votare, dându-ne votul pentru persoana care are şanse reale de a-l învinge pe candidatul comuniştilor. Mi-a plăcut gestul PLDM, care şi-a retras candidatura la Primăria Chişinău în folosul lui Chirtoacă. Ar fi foarte bine ca şi PDM, dar şi candidaţii independenţi democraţi să procedeze la fel. În caz contrar, ei vor face jocul celor care la 9 mai fluturau drapele ruseşti pe străzile capitalei noastre.

– Ce vă deranjează în această campanie electorală?
– Mai multe lucruri, dar cel mai tare – starea de pasivitate a electoratului democrat. Alegătorii forţelor democrate trebuie treziţi, învioraţi, ca să înţeleagă că lupta se dă în continuare pentru întoarcerea cursului politic al R. Moldova şi nimeni nu trebuie să rămână indiferent. Sunt sigur că Rusia bagă acum bani mulţi în campania electorală a candidatului PCRM şi e necesar ca votul nostru să-i spulbere planurile expansioniste.

– Aţi mers la întâlniri cu alegătorii în această campanie electorală?
– Duminica trecută, de Sfântul Nicolae, a fost hramul satului meu de baştină – Bardaru. Am mers acolo şi am susţinut un concert cu Orchestra „Folclor”, dirijată de Petrică Neamţu. Ne-a invitat şi primarul satului, care candidează la al doilea mandat din partea Partidului Liberal. Întotdeauna m-am mândrit cu satul meu, care votează doar forţele democrate. Comuniştii nici nu îndrăznesc să se apropie de Bardaru. Dacă Chişinăul are asemenea sate în suburbii, Chirtoacă va învinge din primul tur.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *