Eveniment

Verdictul CSM: nouă judecători nesancţionaţi

După o oră de şedinţă şi alta de deliberări, preşedintele CSM, Dumitru Visterniceanu, a anunţat că în privinţa a şase judecători faptele conţinute în sesizările depuse de Asociaţia “Promo-LEX” şi Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM) nu s-au confirmat. Totodată, în privinţa judecătorilor Morozan, Diaconu şi Galben, CSM a constatat încălcări disciplinare, însă a refuzat intentarea procedurii disciplinare pe motiv că a expirat termenul de prescripţie.

Decizia a fost luată după ce la şedinţă au fost audiaţi, rând pe rând, preşedinţii judecătoriilor de sector din Chişinău, dar şi unii din judecătorii nominalizaţi în sesizări. Aceştia au respins categoric prezumtivele încălcări imputate de către “Promo-LEX” şi IDOM, acuzând ONG-urile că i-ar fi ponegrit, fără probe. Magistraţii susţin că în perioada 7-10 aprilie 2009 n-au judecat în comisariatele de poliţie, ci doar în judecătorii. Mai mult, ei spun că dosarele administrative pe care le-au examinat în acele zile nici nu ar avea legătură cu protestele din 6-7 aprilie 2009. Lipsa, în multe cazuri, a proceselor verbale au argumentat-o prin faptul că acestea nu erau necesare, deoarece contravenienţii şi-au recunoscut vina. Referitor la o altă abatere – judecarea în lipsa avocatului, judecătorii au spus că persoanele n-ar fi solicitat avocat. Iar dacă şi au fost încălcări, apoi acestea au fost corectate în urma recursurilor la Curtea de Apel, 53 la număr, a spus preşedintele Curţii, Anatol Doga. Totodată, magistraţii afirmă că n-au observat ca unele din persoanele judecate să fi prezentat semne vizibile de maltratare, aşa cum afirmă autorii sesizării. „Nimeni nu s-a plâns. Ce, trebuia să-i dezbrac ca să văd dacă nu cumva au fost bătuţi?”, a spus un judecător. „Este foarte grav dacă un judecător nu se oboseşte să întrebe un inculpat de ce are hainele murdare, vânătăi sub ochi sau alte leziuni vizibile”, a replicat Doina-Ioana Străisteanu, avocat „Promo-LEX”.

Reprezentanţii „Promo-LEX” şi IDOM s-au arătat foarte nemulţumiţi de decizia CSM, declarând că vor continua acţiunile în vederea sancţionării magistraţilor care au judecat în incinta comisariatelor de poliţie sau au comis alte abateri grave la examinarea dosarelor privind acţiunile de protest din aprilie 2009. „Decizia CSM este foarte descurajatoare pentru persoanele reţinute, maltratate şi judecate cu abateri grave, precum şi pentru ONG-urile care au avut îndrăzneala să sesizeze CSM. Judecătorii au încercat să se eschiveze şi au reuşit: consiliul nici măcar nu a constatat încălcările”, a spus D. Străisteanu. „Noi am depus sesizările având la mână plângerile persoanelor concrete, care afirmă că au fost bătute. Există expertize medico-legale, plângeri la procuratură, dosare trimise în judecată pe tortură şi maltratare. Toţi aceşti petiţionari au trecut prin birourile judecătorilor în aprilie 2009. Şi acum aceşti magistraţi afirmă că n-au observat semne de maltratare?”, a spus la rândul său directorul IDOM, Ion Guzun.

În sesizările depuse la CSM şi Ministerul Justiţiei, „Promo-LEX” şi IDOM au semnalat că cel puţin nouă judecători au judecat cu grave încălcări, în zilele de 7-10 aprilie, dosare referitor la acţiunile de protest. Aceştia ar fi emis mandate de arest doar în baza rapoartelor şi proceselor-verbale întocmite de poliţişti; în absenţa unui avocat; în circumstanţe de teroare în masă, care domina comisariatele de poliţie din Chişinău, datorită aplicării ilegale a forţei fizice de către poliţişti faţă de cei reţinuţi. Totodată, examinarea cazurilor a avut loc fără elucidarea clară a circumstanţelor în care persoanele au fost reţinute, maltratate sau deţinute.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *