Cultură

Viorel Mahu: „Înainte de a deveni interpret, am dorit să-l cunosc pe Mihai Ciobanu”

L-a văzut doar o singură data în viață, când avea șapte ani. Cântă de mic copil. La 15 ani, este descoperit de către conducătorul de taraf Andrei Macari, cu care începe a cânta la nunți și cumătrii. De dragul cântecului, în 2005 vine la Chișinău, unde lucrează paznic, muncitor de rând, pentru a câștiga o bucată de pâine și pentru a se afirma pe scena profesională. În prezent, își face studiile la Școala de arte „Valeriu Poleacov”, la canto popular, în clasa profesoarei Oxana Mardari. Visează să-și continue studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. De-a lungul carierei sale, a înregistrat 20 de piese de muzică populară și ușoară în fondurile postului Radio Moldova. Scrie versuri și muzică. Este laureat al mai multor festivaluri naționale.

Viorel Mahu este un interpret de muzică populară și ușoară care deja și-a făcut un nume în muzica populară și cea ușoară de la noi. De mic copil era îndrăgostit de cântecul lui Mihai Ciobanu. La vârsta de 23 de ani, află numărul de telefon al cântărețului, care, după ce l-a ascultat, i-a spus următoarele: „Ai voce bună. Ca să cânți și să te afirmi pe scena profesionistă, trebuie să treci cu traiul la Chișinău”. 

„Lui Mihai Ciobanu îi datorez tot ce am realizat până acum. Dacă nu-l cunoșteam, nu știu dacă deveneam interpret”, afirmă Viorel Mahu. Se lansează cu piesele „Satul meu, rază de soare” și „Se duc anișorii tinereții”. Treptat, face cunoștință cu mai multă lume din domeniul muzicii, participând la diverse festivaluri-concurs. Astfel, în 2005, devine laureat al primei ediții a Festivalului național al cântecului popular „Nicolae Sulac”. În 2006, ia premiul II la Festivalul cântecului folcloric „Tamara Ciobanu”. Anul 2007 îi aduce premiul I la Festivalul „Nicolae Sulac” și la cel raional, ce poartă numele regretatei cântărețe Angela Păduraru. În 2012, devine deținător al premiului II al Festivalului Doinei, organizat de către Compania Publică „Teleradio-Moldova”.

„Cântecul este tot ce am mai scump. De dragul lui, am pornit în lume pentru a cânta. Dorul meu de cântec nu se va stinge niciodată, doar poate atunci când voi pleca în lumea celor drepți”, ne spune tânărul cântăreț.

„Cine m-aude cântând”, „La poalele codrului”, „Siberia” (cântec consacrat deportaților), „Basarabia”, „O, scumpă mamă”, „Numai părinții”, „Un prunc cu suflet mare de poet” (dedicat lui Grigore Vieru), „Eu mă rog la Domnul” sunt doar câteva dintre piesele interpretate de Viorel Mahu. El visează să-și editeze mai întâi un CD de muzică ușoară, apoi unul de muzică populară. În prezent, este în căutarea sponsorilor.

Sperăm că cei care îi vor asculta piesele îi vor întinde o mână de ajutor. Noi îi dorim să-și îndeplinească visul și să meargă mai departe pe aceeași cale – cea a cântecului popular și a celui de muzică ușoară.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *