Cultură

Viori Stradivarius vor rasuna la Chisinau si Balti

Duminica, 27 septembrie, ora 16.00, la Filarmonica Nationala va avea loc concertul de inaugurare a Festivalului International de muzica violonistica „Regina Vioara”, organizat de Societatea de impresariat artistic „Art Goya International”. Festivalul se va desfasura la Chisinau si Balti, pana la 3 octombrie, si va reuni muzicieni de calibru din SUA, Israel, Cehia, Romania si R. Moldova. Ideea inaugurarii unui asemenea festival apartine fratilor Dumitru si Vasile Goia, cunoscuti dirijori, artisti ai poporului din R. Moldova.

La Chisinau vor veni marele violonist roman Alexandru Tomescu, Florin Niculescu, unul dintre cei mai de vaza reprezentanti ai muzicii de jazz, cvartetul de jazz din Franta, Roby Lakatos, un mare virtuoz al viorii cu ansamblul sau din Ungaria, cunoscutul ansamblu „Barocco” din R. Ceha. Ne vom bucura de seri muzicale deosebite alaturi de Orchestra Simfonica a Filarmonicii Nationale, Orchestra Nationala de Camera, Orchestra „Lautarii”, iar ca solisti ii vom avea pe cei mai buni reprezentanti ai scolii violonistice moldovenesti, printre care Ilian Garnet, detinatorul Premiului III la prestigiosul Concurs pentru vioara „Regina Elisabeta-2009” de la Bruxelles, Alexandra Conunov, Rusanda Panfili, Dumitru Pocitari etc.

La concertul de deschidere a festivalului vor participa Galina Buinovschi, directoarea Liceului „Ciprian Porumbescu” din capitala, impreuna cu discipolii ei, tineri deosebit de talentati. Iubitorii artei clasice se vor bucura de muzica de diverse genuri – clasica, baroca, jazz, cafe-concert si chiar folclorica. Potrivit lui Vasile Goia, festivalul are menirea sa faca cunoscute in tara si peste hotarele ei numele celor mai buni tineri violonisti moldoveni. Luni, 28 septembrie, la ora 12.00, Muzeul National de Arta va gazdui expozitia instrumentelor cu coarde a maestrului lutier V. Dodon.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *