Politică

Vlad Filat: Incepem negocierile asupra Acordului de Asociere cu UE

Negocierile dintre RM si UE pentru semnarea unui Acord de asociere vor incepe in saptamana curenta, cand la Chisinau va sosi o delegatie de experti, a declarat vineri prim-ministrul Vlad Filat, in cadrul conferintei de presa comune cu Carl Bildt, ministrul de Externe al Suediei, care detine presedintia semestriala a UE. Noul Acord va inlocui Planul de Actiuni RM-UE, care a expirat in februarie 2008.

„Vom avea un Acord de Asociere ce va contine trei componente: acordul politic, de liber schimb si regimul liberalizat de vize. Momentul cand vom semna acest Acord va fi unul mai indepartat decat inceputul anului viitor. E si firesc sa fie asa, pentru ca vorbim despre un proces foarte complex. Avem un termen de referinta si speram sa ne incadram”, a declarat premierul. Raspunzand la intrebarea daca soarta negocierilor va fi influentata de nealegerea presedintelui, Filat a spus: „Negocierile au loc intre Comisia Europeana si Guvern. Parlamentul e functional, iar scrutinul prezidential nu va afecta in vreun fel acest proces de negocieri”.

„Dupa cum stiti, UE a decis sa initieze negocierile asupra unui nou acord cu RM, care va fi unul foarte ambitios, a declarat, la randul sau, Carl Bildt. Nu conteaza denumirea. Important este sa avem un nou Acord. De asemenea, vom negocia si un Acord in domeniul comertului. Despre liberalizarea regimului de vize noi discutam si in cadrul altor formate, cum ar fi Parteneriatul Estic”. Referindu-se la suportul pe care intentioneaza sa-l acorde Uniunea Europeana, Carl Bildt a specificat: „Ati mostenit o economie foarte dificila. UE si institutiile europene sunt aici pentru a va ajuta.

Sper ca acordul cu FMI va deschide calea unor noi resurse financiare considerabile. Si UE va oferi sprijin financiar pentru a solutiona problemele mostenite. In contextul rolului pe care actualul guvern il atribuie UE in solutionarea diferendului transnistrean, Vlad Filat a accentuat ca „un nou Acord va aduce o mai stransa colaborare cu UE pe marginea conflictului transnistrean, iar un punct distinct va viza liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii nostri”.

Conferinta de presa a celor doi demnitari a constituit punctul final al vizitei intreprinse vineri la Chisinau de delegatia Troicii Uniunii Europene, din care au facut parte si reprezentanti ai Spaniei, tara care urmeaza sa preia presedintia UE de la Suedia la 1 ianuarie 2010. Pe parcursul vizitei, Carl Bildt a avut o intrevedere cu spicherul Mihai Ghimpu, presedinte interimar al RM, pe care de asemenea l-a informat despre disponibilitatea UE de a incepe negocierile pentru semnarea unui Acord de asociere cu RM. Iar in cadrul intrevederii cu Iurie Leanca, ministrul moldovean de Externe, seful diplomatiei suedeze a mentionat: „Politica actualei guvernari de la Chisinau deschide noi perspective in relatia RM cu UE”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *