Opinii și Editoriale

Vladimir Cheibas: Preotul din Micleuseni nu avea dreptul sa interzica intrarea in cimitir”

Protoiereul Vadim Cheibas, secretarul Mitropolitului Vladimir, considera ca scandalul de la Micleuseni a aparut din cauza neglijentei preotului Ioan si a primariei locale fata de faptul ca au in sat reprezentanti ai altor confesiuni, pentru care urmau sa repartizeze din timp un sector aparte, separat de cel al sinucigasilor. Cheibas sustine ca preotul nu avea dreptul sa interzica procesiunii sa treaca pe poarta cimitirului, daca acestia nu intentionau sa intre si in Biserica.

Vadim Cheibas sustine ca preotul de la Micleuseni trebuia sa propuna procesiunii inmormantarea raposatei intr-un sector aparte, predestinat confesiunii penticostale, din care aceasta facea parte si sa nu impiedice calea in cimitir. „Nu vad o problema in a trece pe o poarta sau alta. Pe poarta unui cimitir pot sa treaca si satanisti, cine ii va sti? Or, daca drumul spre cimitir trece prin curtea bisericii, nu poti opri pe nimeni. Depinde doar de locul inmormantarii. Daca in cimitirul respectiv nu exista sectoare separate, e si greseala preotului, care trebuia sa aiba in vedere acest lucru”, sustine secretarul Mitropolitului Vladimir. El considera ca nu e normal nici faptul ca decedata a fost ingropata in sectorul sinucigasilor.

Potrivit secretarului mitropolitan, prevederile bisericesti generale cu privire la cimitire stipuleaza ca in cimitirul unei confesiuni se ingroapa doar decedatii acesteia. Cu toate acestea, daca un cimitir apartine unei comunitati majoritar ortodoxa, iar in aceeasi localitate traiesc si reprezentanti ai altei confesiuni, administratia publica locala si preotul din sat urmeaza sa imparta cimitirul in diferite sectoare, dupa cum e situatia la Cimitirul „Sf. Lazar” din Chisinau. „In toate cimitirele trebuie sa fie prevazute sectoare separate si pentru confesiunile minoritare, daca reprezentantii acestora traiesc in acea zona. Exista crestini ortodocsi, care n-ar vrea ca alaturi de ei sa fie inmormantat un sinucigas sau un descendent din alta confesiune religioasa, la fel cum sunt altii, care nu vor ca sa fie ingropati alaturi de un ortodox. Si atunci apare revolta! In cazul Micleuseni, persoanele respective trebuiau sa se adreseze autoritatilor locale si preotului, ca sa le repartizeze un loc aparte”, afirma pr. Vadim Cheibas.

Pentru a anticipa asemenea conflicte, Mitropolia va atentiona toti preotii sa organizeze in cimitire, impreuna cu administratiile publice locale, sectoarele pentru familiile din alte confesiuni, care locuiesc in satele lor. Amintim ca, la 25 decembrie, un grup de oameni din s. Micleuseni au dorit sa inmormanteze o persoana de religie penticostala, dar preotul ortodox si crestinii din localitate au blocat intrarea pe teritoriul bisericii, care ducea spre cimitir. Din spusele satenilor, in cele din urma, sicriul a fost inhumat in sectorul sinucigasilor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *