Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 13:28
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 20 Iunie 2017, ora 10:18

Voronin și gramatica - recomandările sunt obligatorii

Marime Font

Guvernarea a avut o reacţie neadecvată după opinia Comisiei de la Veneţia pe marginea inițiativei de schimbare a sistemului electoral, crede fostul preşedinte al Republicii Moldova, liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin. În cadrul unei conferinţe desfășurate de Consiliul Public al organizației „Pentru o Patrie Liberă”, Vladimir Voronin a spus că organizaţiile europene nu dau ordine, dar acest lucru nu înseamnă că recomandările acestor structuri pot fi ignorate. Sunt obligatorii dacă eşti membru al unor asemenea structuri şi semnatar al mai multor tratate internaţionale, transmite IPN.

„Structurile europene au suficientă experienţă să înţeleagă ce se întâmplă în Moldova”, a subliniat Vladimir Voronin, adăugând că „deciziile noastre se oglindesc asupra reputaţiei pe care o avem în cadrul unor asemenea structuri”. Liderul PCRM a mulţumit experţilor Comisiei de la Veneţia pentru opinia aprobată acum câteva zile cu referire la inițiativa de modificare a sistemului electoral. În opinia sa, declarațiile pe care le-au făcut reprezentanţii puterii după această concluzie a Comisiei demonstrează că „regimul degradează tot mai mult și se apropie de unul dictatorial”.

Vladimir Voronin spune că este o „minciună obraznică” afirmația reprezentanţilor puterii precum că experţii Comisiei de la Veneţia au recomandat doar unele amendamente tehnice la proiectul ce vizează schimbarea sistemului electoral actual în unul mixt. „Este o minciună obraznică, deoarece concluziile Comisiei sunt note critice, nicidecum de ordin tehnic”, a mai spus Vladimir Voronin.În cadrul aceleiaşi conferinţe, expertul Sergiu Tofilat a venit cu îndemnul de creare a unui grup de experţi în domeniul electoral, care să conteste proiectul la Curtea Constituţională și care să examineze oportunitatea inițierii unui referendum în problema modificării sistemului electoral.

Vicepreşedintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Dumitru Ciubaşenco, a menţionat că doar un orb nu observă „tandemul Plahotniuc-Dodon” şi „dacă majoritatea partidelor din opoziţie militează pentru eliberarea statului din captivitate, cei doi optează pentru conducerea ţării de către regimul celor două partide”.

Conferinţa „Sistemul electoral din Moldova: ieri, azi şi mâine” a întrunit la masa de discuţii experţi, politicieni, reprezentanţi ai comunităţii ruseşti din Moldova etc.

Comisia de la Veneția, în cadrul ședinței plenare din 16 iunie, a adoptat „opinii critice” privind proiectul de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova. Urmare a consultărilor cu toate părțile interesate, s-a constatat în special că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind rezultatul unui consens larg. Există „îngrijorări semnificative” în legătură cu reforma propusă, inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții nominale să fie expuși intereselor de afaceri. Mai mult, experții consideră că atribuția Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripții uninominale e formulată vag, fapt care presupune un risc de influență politică.

Ca reacție, președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu a spus că autorităţile Republicii Moldova s-au angajat să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia pentru a îmbunătăţi legislaţia electorală, ca să nu apară întrebări de asigurare a dreptului la vot al celor din diasporă sau din stânga Nistrului și ca să fie asigurată participarea femeilor în politică. Însă decizia de schimbare a sistemului electoral va avea loc pentru că ţine de voinţa majorităţii populaţiei.

P.S.

RECOMANDÁ, recománd, vb. I. 1. Tranz. A îndemna, a sfătui (pe cineva) să facă ceva; a prescrie, a indica, a propune.

OBLIGÁ, oblig, vb. I. 1. Tranz. A constrânge, a sili (pe cineva la ceva); a impune.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md