Ultima oră

1.5 milioane euro pentru suferinţa unui general comunist

Tribunalul Bucureşti a decis acordarea de daune morale în valoare de şase milioane de lei (aproximativ 1,4 milioane euro) către Nicoleta Eremia (69 de ani) pentru suferinţa îndurată de soţul său în temniţele Ministerul Finanţelor şi Ministerul Public au contestat decizia cu apel.

Fostul general Ion Eremia a fost condamnat, în 1959, la 25 de ani de muncă silnică „pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale prin agitaţie” şi la 14 ani de temniţă grea pentru tentativă de trădare de patrie, degradare militară şi confiscarea averii. 

Unul din motivele arestării a fost cartea satirică scrisă de acesta, „Gulliver în Ţara Minunilor”, în care era criticat regimul comunist. Manuscrisul a fost  încredinţat unui prieten, care trebuia să-l ducă la o editură din Paris, dar a fost interceptat de ofiţerii Securităţii. „Inculpatul a recunoscut că redactarea acestui material a început îndată după ce a fost destituit din funcţia de ministru adjunct al Forţelor Armate şi exclus din partid pentru manifestările sale oportuniste”, susţineau anchetatorii comunişti.

Detenţia, reabilitarea şi Securitatea 

Eremia a  fost arestat la data de 17 decembrie 1958, şi a a fost deţinut timp de şase ani de zile în penitenciarele Jilava, Râmnicu-Sărat şi Aiud. El a  suportat condiţii inumane de detenţie, a fost pedepsit cu carceră şi izolare severă, îndurând frig şi foamete.

A fost eliberat la 24 iulie 1964, prin decretul de graţiere prin care au fost eliberaţi deţinuţii politici din închisorile comuniste. În 1970, el a obţinut reabilitarea judecătorească, iar în 1971 s- a însurat cu Nicoleta Eremia. După eliberare a fost supravegheat informativ  de Securitate, fapt care a dus la o tentativă de sinucidere din partea acestuia. 

Judecătorii Tribunalului Bucureşti- Secţia a III-a Civilă care au decis acordarea daunelor record, au arătat, pe patru pagini, că sentinţa de condamnare a lui Ion Eremia, dată de judecătorii comunişti, reprezintă o hotărâre cu caracter politic. „Reclamanta, Nicoleta Eremia, în calitate de soţie supravieţuitoare, are dreptul de acordare de daune morale în cuantumul solicitat prin acţiune, având în vedere gravitatea suferinţelor îndurate de soţul acesteia, precum şi faptul că reclamanta nu a mai primit alte despăgubiri”, susţin judecătorii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *