Actualitate

1.500 de militari români şi străini participă la Braşov la cel mai important exerciţiu de instruire

Desfăşurările de forţe nu se limitează la poligonul din judeţul Braşov. La Babadag, în Tulcea, se desfăşoară alte aplicaţii, la care participă 750 de soldaţi români, americani şi bulgari.

Militari români, americani, britanici şi canadieni s-au adunat pe pământ şi în aer în poligonul de la Cincu, din judeţul Braşov. Acolo are loc, până pe 6 iunie, exerciţiul internaţional SARMIS.

"Am demonstrat, într-un fel, că matricea de sincronizare a acţiunilor a fost cuantificată în teren prin foc, manevră şi acţiuni cuantificabile şi posibile. Deci, în final, obiectivele acestui exerciţiu, cel puţin pentru lucrurile pe care le-am văzut astăzi, au fost atinse", spune general Tudorică Petrache, de la Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa.

Ministrul Apărării spune că nu se face nicio economie în organizarea acestor manevre militare. "Muniţia folosită de aviaţie este costisitoare. Vă dau un exemplu, o rachetă trasă de aviaţie costă în jur de 180.000 de euro. Şi am tras două astăzi", a spus ministrul Apărării, Mircea Duşa.

„Unul dintre motivele pentru care suntem aici împreună este interoperabilitatea bazată pe exerciţiu, doctrină, proceduri şi, la fel de bine, comunicarea”, afirmă locotenent colonel Theodore Johnson, comandant al trupelor americane.

Un al doilea exerciţiu internaţional are loc în poligonul de la Babadag, unde 750 de militari români, americani şi bulgari se antrenează pâna pe 28 mai.

În premieră pentru exerciţiile din România, americanii au adus aparate de zbor multirol, unice în lume.

Acest fel de aeronavă decolează vertical, exact ca un elicopter. În momentul în care ia altitudine, elicele coboară şi aeronava se transformă într-un avion de asalt. Este propulsată de două motoare şi poate atinge, în aer, viteze de la 300 până la 565 de kilometri pe oră. Începând cu anul 2007, astfel de aeronave au participat la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi nu numai.

Militarii români şi bulgari au fost lăudaţi de colegii lor americani.

„Şi-au arătat profesionalismul în care au conlucrat cu celelalte arme, modul în care au manevrat artileria, cum au acordat sprijinul aviatic. Bineînţeles, infanteria, brigăzile mecanizate şi cele blindate au răspuns foarte bine luptei după un nivel de criză înalt”, e de părere Norm Cooling, comandant adjunct al Marinei Militare din Europa şi Africa.

La Babadag, ministrul Apărării a anunţat că au început procedurile pentru cumpărarea de noi vehicule militare, care să înlocuiască tab-urile vechi de 40 de ani.

sursa: digi24.ro


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *