Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale. Evenimentul va avea loc pe data de 28 noiembrie, ora 18.00, la Sala cu Orgă şi va fi susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea, cu participarea extraordinară a contrabasistului Petru Iuga.
Programul concertului reunește creații ale unor mari compozitori printre care se numără: George Enescu - Rapsodia Română nr 2, Tiberiu Brediceanu - 4 dansuri românești, P. I. Ceaikovski - Rococo pentru bas si orchestră, B. Bartok - Dansuri românesti pentru bas si orchestră, P. Sarasate - Melodii lautărești pentru bas si orchestră, O. Respighi - Suita pentru orgă si orchestră prima parte, I. Ivanovici - Valurile Dunării pentru cor si orchestră.
Petru Iuga a început studiul contrabasului în România, unul dintre profesorii săi fiind Ioan Cheptea. La vârsta de 18 ani, la recomandarea lui Sir Yehudi Menuhin, s-a hotărât să-şi înceapă studiile la Menuhin Music Academy International de la Gstaad (Elveția). Mai târziu şi-a continuat studiile la Universitatea de Arte din Berna și la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris. Petru Iuga a fost membru al Ansamblului Orchestral din Paris, solo contrabasist la Orchestra de Cameră din München, a colaborat ca prim contrabasist cu London Symphony Orchestra. A câștigat numeroase concursuri internaționale printre care premiul întâi la fiecare dintre competițiile internaționale Double Bass în Markneukirchen, Germania (1999) și în Capbreton, Franța (2001). Foști studenți de-ai profesorului Iuga au poziții în orchestre simfonice din Germania și Franţa. În martie 2008 s-a lansat, sub marca Denon, CD-ul care conţine înregistrarea Cvintetului Păstrăvul de Franz Schubert cu Cvartetul Carmina și Petru Iuga. În prezent, Petru Iuga este profesor la Conservatorul de Stat de Muzică și Artă din Mannheim.
Intrarea publicului în sală va fi liberă.
|
Ambasada României la Chișinău comunică faptul că Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) va organiza, pe parcursul lunilor aprilie, mai și iunie 2021, un număr de patru ceremonii de depunere a jurământului de credință față de România dedicate Ambasadei...
( ) Citeşte tot articolulPe 16 mai 1812, reprezentanţii Imperiilor Rus şi Otoman semnau dubioasa pace de la Bucureşti, care încheia războiul ruso-turc de la 1806—1812 pentru Principatele Române şi, ca rezultat al târgului, Moldova de la est de Prut (redenumită Basarabia) era anexată Rusiei.
( ) Citeşte tot articolulUn site apropiat premierului Filat afişează o ştire cu următorul titlu: „Vlad Filat pune degetul pe rană: Instituţiile statului nu respectă legea!”.
( ) Citeşte tot articolulUrzicile mai sunt denumite si plantele minune pentru numeroasele lor intrebuintari curative. Nu este nicio noutate ca au un efect astringent, expectorant, tonic, antiinflamator, dar si proprietati diuretice, fiind o sursa importanta de vitamina A, C, E, fier, calciu, fosfati si minerale.
( ) Citeşte tot articolulUrmăresc cu mare atenţie declaraţiile ce se fac în ultimul timp despre „Franzeluţa” S.A. şi, confruntându-le cu situaţia reală de la întreprindere, ajung la concluzia că cineva încearcă intenţionat să inducă în eroare opinia publică...
( ) Citeşte tot articolulBunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.
( ) Citeşte tot articolul