Atitudini

1 decembrie, doar Ziua Naţională a României?

Orice am spune, 23 august nu prea era o zi de sărbătorit. Şi nu mă refer la faptul că ar fi trebuit să meargă până la capăt cu nemţii sau să fie de la început cu ruşii. Să întorci armele în plin război – dintr-o parte în alta – nu e tocmai un fapt lăudabil şi eroic. Dar când eşti prins între două mari puteri, laşi eroismele pe seama lor.

Să sărbătoreşti totuşi un act de trădare ca o zi naţională, oricât de mic şi neputincios eşti, demonstrează cu brio că românii nu prea au putut hotărî propria soartă. Aşa că cedarea unui ţinut sau altul, nu face altceva decât să ne confirme că la nevoie dansezi cu lupii.

Odată cu revoluţia din ’89, România îşi alege ca zi naţională, o zi în care a demonstrat într-adevăr putere decizională. Scurta, efemera, dar şi simbolica unire realizată de Mihai Viteazul între cele trei ţări române cu mai bine de trei secole în urmă, devine posibilă în 1918.

În anul 1918, pe 24 ianuarie, Moldova îşi declară independenţa, iar pe 27 martie se uneşte cu România. Sigur, nu ar trebui să uităm nici de Mica Unire din 24 ianuarie 1859, realizată sub Alexandru Ioan Cuza.

Practic, la 1 decembrie, nu doar ceea ce înţelegem acum prin România s-a unit cu Transilvania, ci şi Moldova, parte a României Mari. 1 decembrie 1918 este o dată consemnată şi în istoria Moldovei. Marea Unire, sărbătorită zilele astea peste Prut, e şi o sărbătoare a noastră, fie că ne place – fie că nu.

Când vorbim de evenimente realizate cu o sută de ani în urmă sau mai mult, avem tendinţa de a compara situaţia de atunci cu situaţia de acum, însă – privind sincer lucrurile – politicienii de astăzi au alte griji. Şi nu mă refer acum la unire. Mă refer la idealurile politice ale unor vremi apuse, pe care suntem tentaţi să le considerăm inferioare ca nivel de civilizaţie.

Oamenii sunt liberi să viseze la ce vor. La unirea cu România, la fosta URSS, la o Moldovă căreia îi refuzăm etnogeneza. Însă eu vă propun un joc. Ca să înţelegem că toată lumea e cu capul în jos – ca să nu spun altfel. Am deschis internetul şi am căutat pe Wikipedia 1 decembrie. Prima notificare despre această dată e următoarea: în anul 1640, Portugalia îşi câştigă independenţa faţă de Spania, iar João IV devine rege. Un moment important din punct de vedere istoric.

Şi acum, ca să înţelegem cum stă lumea, trebuie să spunem că ultima notificare ne anunţă că în anul 2010 se dă în folosinţă centura ocolitoare a municipiului Sibiu. Iar ante-penultima informaţie e şi mai sugestivă în acest sens: în anul 2007 se lansează în limba română volumul 7 din seria „Harry Potter”: Harry Potter şi Talismanele Morţii. Impresionantă istorie…

Dacă apariţia în română a lui Harry Potter apare pe aceeaşi pagină cu Unirea, mai este cazul să adăugăm ceva? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *