Chișinău

1 septembrie după gratii

Deocamdată au doar doi profesori: unul de limbă română şi altul de matematică. Administraţia penitenciarului intenţionează, însă, să mai aducă doi – de istorie şi de geografie. Cei zece minori le-au sugerat profesorilor că vor să înveţe şi limba engleză.

Profesoara de matematică, doamna Ioana Ceglei, învaţă minorii din penitenciar din anul 2008. „Vin de două ori pe săptămână, câte cinci ore. Lucrez cu fiecare celulă individual, adică cu câte doi-trei elevi. Au fost astăzi mai timizi, pentru că nu sunt obişnuiţi să se afle toţi într-o clasă. De obicei, sunt îndrăzneţi şi curioşi”, ne-a spus profesoara.

Eugen, elev în clasa a 8-a, ne povesteşte că fiecare din colegii săi de celulă îşi face lecţiile individual. Are o părere bună şi despre profesoară. „Doamna Ceglei mi-a fost învăţătoare în clasa întâi, la Şcoala nr. 1 din Chişinău. Mie cel mai tare îmi place matematica, iar dumneaei ne predă tocmai acest obiect”, a menţional el.

„Tot ce vedeţi în această clasă, de la reparaţie până la manualele din dulap, se datorează donaţiilor UNICEF. Avem manuale pentru clasele 1-9 pentru că fiecare copil deţinut are un anumit nivel de cunoştinţe. Unii doar au frecventat şcoala, alţii mai au şi cunoştinţe”, susţine maiorul de justiţie Ion Vârtosu, şeful Serviciului educativ. Tot el ne informează că în prezent se elaborează un proiect în cooperare cu Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM), prin care vor fi îmbunătăţite condiţiile de trai ale minorilor deţinuţi. „Vrem să le aducem televizoare digitale şi jocuri video în penitenciare. Astfel, îi vom putea convinge mai uşor să frecventeze orele de studii”, menţionează Ion Vârtosu.

Penitenciarul nr.13 este doar un loc temporar pentru deţinuţi. În cazul în care minorii sunt condamnaţi la privaţiune de libertate, ei sunt duşi la Penitenciarul pentru minori din Lipcani. „Acolo învaţă la gimnaziu din clasa a şasea până într-a noua, după care primesc diplome cu menţiunea că au studiat la gimnaziu, nu doar că au frecventat orele în penitenciar”, ne-a explicat şefa Secţiei psihologie şi asistenţă socială a Departamentului Instituţii Penitenciare, maiorul de justiţie Iuliana Adam.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *