Astăzi 21 Februarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:19
Abonamente

Actualitate 20 August 2018, ora 07:13

10 august 2018 la București - 7 aprilie 2009 la Chișinău, reloaded

Marime Font

Violențele din Piața Victoriei ar putea avea drept efect o mobilizare a electoratului românesc la viitoarele alegeri

Dreptul de a protesta împotriva unei conduceri care comite acțiuni contrare legii sau bunului simț este consfințit de legile fundamentale și se situează la baza tuturor orânduirilor democratice. Putem afirma fără nicio exagerare, că doar atunci când cetățenii își pot exprima în mod pașnic dezacordul față de guvernare și sunt lăsați să o facă, adică nu li se aplică un tratament violent, nu sunt urmăriți penal, nu sunt intimidați sau amendați și nu le este lezată demnitatea umană sau integritatea fizică, putem afirma cu certitudine că regimul respectiv este unul democratic și modern. În caz contrar, nu mai poate fi vorba nici de democrație, nici de libertate a cetățenilor.

Lezarea continuă de către autoritățile unui stat a dreptului cetățenilor de a protesta, de a-și exprima dezacordul față de guvernare a fost de-a lungul istoriei un catalizator al mișcărilor care au condus la schimbări de regimuri și de orânduiri social-politice. Este o legitate explicabilă oarecum prin metoda unor analogii fizice: tensiunea socială nu dispare, iar odată creată ea se acumulează atunci când nu poate fi „evacuată” prin acțiuni de protest. Și din clipa în care atinge cote maxime, o răbufnire necontrolată a energiei devine inevitabilă.

Loading...


Pe 10 august, la București, a avut loc o manifestație împotriva regimului actual din România, a coaliției PSD-ALDE, care de aproape doi ani nu contenește să implementeze în forță măsuri orientate spre limitarea independenței justiției, spre demolarea statului de drept atât de firav, construit cu multă migală în ultimii 10-15 ani de guvernările precedente. Atacurile permanente ale guvernării de la București împotriva libertăților câștigate cu atâta greu au și un puternic iz antieuropean, amestecat cu o retorică nozeabondă de sorginte autoritar-putinistă: fiecare modificare a legilor justiției este acompaniată de o salvă de promisiuni de belșug iminent și de burtă plină îndopată cu micii-și-berea-gratis.

Provocatori la protestul diasporei

Mitingul din 10 august, din Piața Victoriei, a fost anunțat ca un miting al diasporei. În plină perioadă estivală, un număr mare de români stabiliți departe de granițele Țării în căutarea unui trăi decent și-au declarat voința de a protesta și ei, la București, în apărarea valorilor democratice, a justiției libere, a demnității umane și a unei opțiuni proeuropene a României. Ca de fiecare dată, diaspora a răspuns „prezent!” atunci când Țara se află în dificultate. Cunosc mulți diasporeni, stabiliți în diferite țări, care și-au adaptat perioada de concedii de vară sau și-au procurat bilete de avion cu scopul de a fi prezenți la București pe 10 august. Atunci când democrația este în pericol, cetățenii conștienți și cu trăire patriotică nu pot rămâne indiferenți. În același timp, mulți dintre cei care nu au putut să se deplaseze la București au protestat în acea zi în fața ambasadelor și consulatelor românești din Paris, Roma, Londra și alte orașe ale lumii.

În mod absolut neașteptat, inedit practic în ultimii ani (când în București și în alte orașe din România au avut loc zeci și chiar sute de proteste absolut pașnice, liniștite), ceva nu a mers ca de obicei. Pe parcursul protestului s-a făcut simțită, chiar de la bun început, prezența unui grup de persoane agitate, îmbrăcate în aceeași manieră, aproximativ de aceeași vârstă. Erau tineri cu priviri, care nu sclipeau de inteligența obținută în urma anilor îndelungați de studii sau de lecturi profunde. Deși nu erau foarte numeroși, aceștia erau în schimb cei mai gălăgioși și activi. Ei protestau atât de năvalnic și furtunos, încât, la un moment dat, au săvârșit un atac în toată legea asupra jandarmilor care se aflau în preajma mulțimii de manifestanți.

Ce a urmat a fost la fel de neobișnuit ca și prezența galeriilor turbulente în mulțime - jandarmii au ripostat violent. Doar că acțiunile acestora nu erau orientate, așa cum era normal să fie, la izolarea și interpelarea provocatorilor. Jandarmii au ripostat violent împotriva tuturor, lansând gaze lacrimogene și gaze iritante și șarjând în mod agresiv mulțimea manifestanților pașnici. În învălmășeala, care a urmat, au fost rănite în jur de 500 de persoane, și manifestanți și jandarmi, unii dintre care se mai află în spitale cu unele complicații destul de grave.

România se transformă într-o țară a putinismului învingător

Cititorii din stânga Prutului, cei care în 2009 erau trecuți de vârsta de 15-16 ani, vor desprinde imediat, din cele relatate mai sus, o similitudine izbitoare între evenimentele din Piața Victoriei, din 10 august 2018, și cele din centrul Chișinăului, din 7 aprilie 2009. Și aici, și dincolo, în mulțimea de protestatari destul de numeroasă, dar pașnică, s-a infiltrat un grup compact de provocatori tineri și violenți care, prin acțiunile lor, au dus la o confruntare deschisă cu forțele de ordine. Și de o parte, și de alta, avem mulți oameni agresați fizic care, probabil, de s-ar fi întâlnit în orice altă circumstanță în viața cotidiană, și-ar fi strâns mâinile prietenește și ar fi avut ce discuta la o cafea. De ambele părți ale Prutului, la distanță de nouă ani, observăm un stat polițienesc, surd la revendicările oamenilor, care își violentează cetățenii prin agresiunea nesăbuită și imposibil de argumentat a unor forțe care, prin definiție, trebuiau să asigure ordinea. Alte vremuri, alte locuri, alte circumstanțe istorice, alte motivații care au scos lumea în stradă la protest. În schimb, același scenariu.

Ce s-a întâmplat totuși? De ce se repetă istoria la o distanță de aproape zece ani? Aș putea invoca o scenarită acută, și aș putea utiliza aici un argument mereu valabil, cel al conspirației. Ca să dea și mai bine, o conspirație cu iz moscovit. Aș fi cu atât mai îndreptățit să o fac, cu cât în zilele, care au urmat, mai mulți exegeți ai putinismului din România au vărsat tone de otravă împotriva „manifestanților-provocatori” și în apărarea acțiunilor violente ale statului polițienesc. Nu zic, bucuria acestor rătăciți este evidentă, mai ales atunci când, sub balcoanele lor, manifestațiile pașnice și într-o atmosferă bon enfant cedează locul unor confruntări violente care se aseamănă cu cele aplicate de mulți ani împotriva protestatarilor de pe piețele orașelor rusești. Pentru dughiniștii de la București lucrurile sunt clare și îmbucurătoare în același timp. România se transformă tot mai mult într-o țară a putinismului învingător.

Șocul produs în societate este prea puternic

Și, totuși, spectrul conspirației moscovite nu poate fi aplicat de această dată, în mod direct. Prea mică miză și prea mari riscurile. De ce să provoci dezordine la un protest într-o capitală a unui stat membru al UE și NATO, dacă acolo sălășluiește de ani buni, în birourile guvernamentale, cel mai eficient agent al tău: coaliția mafioților vânzători de țară, cunoscută și sub denumirea PSD-ALDE? Anume ei, cei care, de aproape trei decenii, nu permit ieșirea definitivă a României din întunericul totalitar comunist, sunt cei mai buni agenți ai Kremlinului la București. Cei care luptă asiduu împotriva statului de drept, apărându-și astfel averile obținute, în mod ilicit, penalii ajunși în funcții, care de frica DNA-ului sunt gata să scoată România din clubul țărilor europene și din Alianța Nord-Atlantică, nemernicii care de fiecare dată își găsesc ultimul refugiu în patriotism și chiar în unionism. Sunt ei, putiniștii noștri cei de toate zilele, cei care pe 10 august au panicat și au lovit în mulțimea pașnică de manifestanți.

Violențele din Piața Victoriei ar putea avea drept efect o mobilizare a electoratului românesc la viitoarele alegeri. Deși până atunci mai e mult timp, totuși șocul produs în societate este prea puternic, în măsură să ajungă până la cele mai imuabile straturi. Răspunsul unei societăți civilizate, în astfel de situații, poate fi unul singur, și anume, acela pe care l-a oferit societatea R. Moldova cu aproape un deceniu în urmă - o mobilizare puternică la alegeri și alungarea comuniștilor de la guvernare. Doar în acest mod suferințele oamenilor răniți în confruntările violente ar putea căpăta un sens adevărat.

Dorin Dușciac,
Paris, Franța

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 17:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 21 Februarie 2020, ora: 13:42

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Peste 1000 de actuali și viitori antreprenori sunt așteptați la cel mai important eveniment local dedicat antreprenoriatului – Chișinău Startup Week 2020. Acesta va avea loc în perioada 23-27 martie și va include o serie de evenimente de interes pentru cei din domeniu. Timp de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 13:20

DE CE DOARME INP? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

DE CE DOARME INP? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Orhei 21 Februarie 2020, ora: 12:56

Prima farmacie socială a fost deschisă la Taraclia cu susținerea Partidului ȘOR

Prima farmacie socială a fost deschisă la Taraclia cu susținerea Partidului ȘOR

La Taraclia, a fost deschisă o farmacie socială, unde medicamentele sunt vândute fără adaos comercial și costă, în medie, cu 20% mai puțin decât în alte farmacii. Este a treia farmacie socială din țară, deschisă cu susținerea Partidului „ȘOR” la...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 21 Februarie 2020, ora: 12:13

Loteria Națională: Cresc șansele de a câștiga 3 milioane de lei cu biletul ”Bonus de Crăciun”

Loteria Națională: Cresc șansele de a câștiga 3 milioane de lei cu biletul ”Bonus de Crăciun”

Cel mai generos bilet din istoria loteriei din Moldova încă mai păstrează câștigurile sale de top. În biletul ”Bonus de Crăciun” mai sunt intacte o sumă de 100 de mii de lei, una de 500 de mii de lei și premiul mare de 3 milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:10

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

Transportatorii care administreaza rutele de microbuz din Chisinau anunta pentru luni, 24 februarie, o actiune de protest. Microbuzele nu vor iesi la linie pana la ora 10.00.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:07

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania - fondată în R.Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans, se anunță într-un comunicat expediat de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:04

Pieton spulberat în centrul capitalei. Ar fi fost băut și traversa neregulamentar - VIDEO

Pieton spulberat în centrul capitalei. Ar fi fost băut și traversa neregulamentar - VIDEO

Graba și iresponsabilitatea unor pietoni poate să ducă la urmări grave. Este și cazul unui bărbat din Chișinău, care a încercat să traverseze neregulamentar strada, dar a ajuns la spital cu o fractură la picior.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:03

Exemplu pentru Moldova: Ucraina a blocat accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri ilegale

Exemplu pentru Moldova: Ucraina a blocat accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri ilegale

Comisia Națională pentru Reglementare de Stat în domeniul Comunicațiilor și Informatizării (CNRSCI) din Ucraina a obligat toți operatorii de telecomunicații din țară să blocheze accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri sportive și cazinouri online ilegale. Printre site-urile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:58

Suicid, la COJUȘNA. Un tânăr de 30 de ani și-ar fi pus capăt zilelor

Suicid, la COJUȘNA. Un tânăr de 30 de ani și-ar fi pus capăt zilelor

Tragedie fără margini într-o familie din satul Cojușna, raionul Strășeni. Un tânăr de 30 de ani s-ar fi strangulat în podul casei. Descoperirea macabră a fost făcută în seara de 20 februarie, de către un vecin, care a chemat imediat poliția. La fața locului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:21

Pericol extrem la câțiva kilometri de granița României!

Pericol extrem la câțiva kilometri de granița României!

 Statul român ignoră, complet, depozitul de deșeuri radioactive de la Koslodui din Bulgaria in care se vor depozita 350.000 tone. Marți, 18 Februarie 2020, la Craiova, finanțatorul depozitului de deșeuri radioactive a organizat o dezbatere privind depozitul de deșeuri ce se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:11

opinie Nicolae Negru: O alianță oficială PD-PSRM ar fi un pas sinucigaș pentru democrați

Nicolae Negru: O alianță oficială PD-PSRM ar fi un pas sinucigaș pentru democrați

”Igor Dodon stă în spatele scindării Partidului Democrat. PD putea să existe în forma în care a existat, într-o alianță neformală cu PSRM, chiar să voteze uneori împotriva unor inițiative guvernamentale care nu le sunt pe plac. Dar Igor Dodon nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:09

În 2019, peste 10 MII de cazuri noi de CANCER au fost înregistrate în Moldova

În 2019, peste 10 MII de cazuri noi de CANCER au fost înregistrate în Moldova

În 2019, peste 10 mii de cazuri noi de cancer au fost înregistrate în Moldova. Printre cele mai frecvente tipuri de cancer se numără cancerul colorectal, de sân și de col uterin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 10:55

Ce se întamplă în creier când nu dormi suficient

Ce se întamplă în creier când nu dormi suficient

Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 10:51

Stoianoglo nu exclude că DOSARUL PLATON va fi rejudecat

Stoianoglo nu exclude că DOSARUL PLATON va fi rejudecat

Procurorul general Alxandr Stoianoglo nu exclude posibilitatea ca dosarul lui Veaceslav Platon să fie rejudecat, după ce în spațiul public au apărut acuzații precum că s-ar urmări încercări de a-l elibera pe controversatul om de afaceri. Stoianoglo a declarat, în cadrul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)