Afaceri

10 companii din domeniul eco-energetic îşi caută finanţatori

Proiectele cele mai reuşite ar putea obţine finanţare din partea investitorilor prezenţi la eveniment bănci comerciale, fonduri de investiţii şi parteneri de dezvoltare.

Directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihail Stratan, a declarat că ofertanţii care vor convinge investitorii de fezabilitatea proiectului vor putea primi credite garantate de stat În condiţii avantajoase. „Într-un timp relativ scurt, din data de 28 octombrie şi până pe 28 noiembrie, au fost depuse 21 de proiecte, dintre care au fost selectate pentru prezentare 10 cele mai bune, dar perspectiva de finanţare o au toate. Prin finanţarea acestui gen de proiecte putem fi convinşi că Republica Moldova are un viitor energetic luminos”, a subliniat Mihail Stratan.

Printre companiile care Îşi doresc să obţină o finanţare se numără şi „Biagro-Invest”, care se ocupă de cultivarea salciei energetice. Potrivit directorului Vladimir Brăgaru, deşi cultivarea salciei energetice este Încă puţin cunoscută la noi, este un proiect ambiţios. Salcia are un potenţial foarte mare În ceea ce ţine de producerea biomasei. „Este vorba de 30 de tone de tocătură la hectar anual și un potenţial energetic foarte mare. Datorită puterii de creştere, ea poate asigura piaţa Republicii Moldova cu materie primă, cu biomasă atât pentru ardere directă, cât şi pentru producerea de peleţi şi brichete pe o perioadă Îndelungată. Durata de viaţă a unei plantaţii este de 25-30 de ani”, a mai spus Vladimir Brăgaru.
Reprezentantul companiei „Cvadro therm”, Victor Jupârcă, a declarat că printre cele expuse este şi o pompă care utilizează energia degajată de aer sau scoarţa terestră şi o transformă În căldura necesară pentru locuinţă, pentru Încălzirea apei.

Dumitru Slonovschi, reprezentantul companiei „Energy Solaris”, a spus că au venit cu un proiect inovativ pentru ţara noastră, şi anume un panou solar care, fiind instalat pe acoperişul casei, datorită razelor solare permite Încălzirea locuinţei. Acest panou nu Înlocuieşte Încălzirea centralizată, dar reduce costurile la Încălzire.

De asemenea, printre ideile Eco-Responsabile prezentate se regăsesc blocuri şi complexe rezidenţiale energo-eficiente, centrale hidroelectrice. Câştigătorii Târgului Ideilor Eco-Responsabile vor fi anunţaţi În cadrul unei gale care va avea loc pe 5 decembrie.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *