Astăzi 4 Iulie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 3 Iulie 2020
Abonamente

Politică 13 Mai 2020, ora 14:47

10 EȘECURI ALE GUVERNULUI DODON ÎN PRIMELE 6 LUNI DE MANDAT

Marime Font

 

Guvernul Dodon, condus de Ion Chicu, împlinește azi pe 13 mai, 6 luni de mandat. 6 luni de când Igor Dodon, când a înțeles că s-ar putea să existe un procuror independent, a decis să dea jos guvernul Maia Sandu. Guvernul condus de Ion Chicu a eșuat în fața cetățenilor. Este un guvern slab, servil, corupt și rupt de nevoile reale ale oamenilor. Trecem în revistă cele mai însemnate 10 eșecuri ale Guvernului Dodon.

1. Cea mai mare rată de infectare cu Covid-19 a personalului medical din lume. Este clar, nici un sistem de sănătate din lume nu era pregătit pentru o asemenea criză. Totuși, unele țări au luat decizii bune, iar altele – nu. Unele țări au reușit să mobilizeze resurse din timp și să salveze mai multe vieți, altele – nu. Unele țări au făcut tot posibilul pentru a-și proteja medicii, altele au eșuat. Republica Moldova face parte din a doua categorie, intrând în criză cu un sistem de sănătate subfinanțat și nepregătit. În rezultat, ne-am ales cu cea mai mare rată de infectare a personalului medical din lume. Mai mult decât atât, autoritățile sunt incapabile să stăvilească valul 1 al pandemiei. În Moldova încă se înregistrează peste 100 de cazuri pe zi, în timp ce în țări cu populație similară ca Lituania și Estonia, numărul zilnic de cazuri noi nu depășește 4-5.

Loading...


2. Niciun efort real pentru menținerea locurilor de muncă și suportul micilor antreprenori în timpul pandemiei. Să fie clar – această guvernare nu este responsabilă de apariția pandemiei de coronavirus. Totuși, consecințele ei și modul în care ele sunt atenuate este direcr responsabilitatea acestui guvern. Pentru a adresa criza economică, guvernul trebuia să aibă două obiective majore: (1) să protejeze locurile de muncă, pentru ca oamenii să nu fie disponibilizați (pentru asta șomajul tehnic ar fi fost unica soluție) și (2) să asigure antreprenorii cu resurse financiare de urgență pentru a evita falimentele în lanț (garantarea creditelor e soluția optimă). Acest guvern nu a întreprins nici una. Măsurile economice ale guvernării arată bine doar pe hârtie. La modul practic, ele încurajează șomajul și încurajează falimentele în lanț. Guvernul Dodon nu a propus soluții optime pentru antreprenori, iar din cauza asta criza va fi mai adâncă decât s-ar fi putut.

3. Colapsul relațiilor cu UE. Din primele zile ale acestui guvern, s-a promovat ideea unei „politici externe echilibrate”, insinuând la faptul că până atunci ea ar fi fost…dezechilibrată? Așa sau altfel, această idee a dispărut în doar câteva luni, iar politica externă condusă de acest guvern este un eșec. Rezultatele să vorbească de la sine. Insultele și atacurile repetate în adresa Uniunii Europene au orice efect, dar nu construirea bunelor relații. Guvernul Dodon a avut, în esență, o politică externă pro-rusă. 

4. Ratarea finanțării externe. Guvernul Maia Sandu planifica în anul 2020 să aducă în țară peste 1 miliard de EURO care să lucreze pentru economie și pentru cetățeni. Guvernul condus de Ion Chicu a ratat aceste finanțări pentru că nu a făcut reformele necesare și nici nu a încercat să construiască relații de încredere cu partenerii noștri. Nici insultele și atacurile arogante în adresa partenerilor noștri nu au ajutat. 

5. Negocierea unui acord de împrumut cu Rusia neconstituțional. Unica finanțare asupra căreia acest guvern a lucrat este un împrumut din Federația Rusă. Au fost duse niște negocieri necalitative (sau nu au fost duse deloc), lipsite de orice transparență, iar acordul de finanțare care a fost semnat cu încălcări de procedură, conținea condiții ilegale, potențial toxice pentru Republica Moldova. Curtea Constituțională a declarat textul acordului anticonstituțional. 

6. Zero progres pe reforma justiției. Guvernul a facilitat de facto capturarea CSM și nu a depus niciun efort pentru a accelera reforma justiției. Ministerul Justiției s-a transformat într-un instrument de amânare a reformelor. Stoparea reformei justiției a provocat îngrijorări exprimate public nu o singură dată. Atât ONG-urile de specialitate, cât și partenerii externi, nu văd în esență nici o diferență dintre calitatea reformelor din justiție promovate de guvernul Dodon și calitatea reformelor din justiție promovate pe timpul lui Plahotniuc.

7. Atacuri grosolane asupra presei și lipsă de transparență. Azi Republica Moldova nu se guvernează transparent. Decizii neargumentate, luate peste noapte, cu un pronunțat miros de corupție, sunt deja o normă. În ultimele șase luni s-au îndesit atacurile asupra presei, promovate direct de unii demnitari de stat, inclusiv de Ion Chicu în repetate rânduri. Un asemenea discurs spune multe despre valorile din care este construită o persoană și valorile care stau la baza acestui guvern. Este condamnabil când un demnitar care consumă bani publici îi atacă pe cei care încearcă să-i reflecte activitatea. 

8. Reluarea contrabandei cu țigări și a schemelor. Guvernului Sandu a reușit să înghețe multe scheme de contrabandă, inclusiv cea cu țigări. Dacă în timpul Guvernării PD au intrat ilegal prin regiunea transnistreană peste 9 miliarde de țigări (ceea ce a generat pierderi la buget de peste 6 miliarde de lei), Guvernul Sandu a reușit să oprească volumul contrabandei la 0. Din păcate, contrabanda s-a reluat în timpul guvernării lui Dodon – numai perioada februarie-martie 2020 au fost introduse ilegal prin regiunea transnistreană aproape 200 milioane țigări.

9. Niciun progres pe investigarea marilor dosare de corupție. Corupția este pandemia noastră timp de 30 de ani. Corupția este în plin având în primul rând pentru că statul eșuează să aplice măsuri eficiente. Acest guvern nu a adoptat nici o măsură ambițioasă de combatere a corupției. Nici o schemă divulgată și distrusă, nici un ban recuperat din din Frauda Bancară. Corupția se simte confortabil cu o asemenea guvernare. Până și discursul luptei cu corupția a dispărut din vocabularul lui Ion Chicu și a lui Igor Dodon. 

10. Eșecul de a rezista imixtiunilor președintelui Igor Dodon când acesta își depășea atribuțiile. Guvernul Chicu este al treilea guvern cu care lucrează Igor Dodon în calitatea sa de președinte. În trei ani de președinție, Igor Dodon nu și-a permis atâtea imixtiuni în activitatea instituțiilor guvernamentale câte și-a permis în aceste șase luni. Este inclusiv eșecul premierului Chicu de a proteja instituția guvernului. Este un guvern slab, subordonat lui Igor Dodon. 
 
https://unpaspentru.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)