Actualitate

10 metode practice pentru eficienţa energetică a casei tale, cu cheltuieli minime

Iată care sunt acestea:

1. Dacă ferestrele casei sunt vechi, cu tâmplărie din lemn, asigura-te că sunt bine chituite şi nu permit pătrunderea aerului rece în interior. S-a demonstrat că ferestrele sunt responsabile pentru cele mai mari pierderi de căldură ale unei locuinţe, aşa că etanseizarea lor este extrem de importantă.

2. Până şi ferestrele tip termopan înregistrează pierderi de căldură, prin geamuri. Pentru a diminua aceste pierderi care te afectează nu doar din punct de vedere termic, ci şi financiar, înlocuieşte perdelele vaporoase cu draperii dense, eventual chiar dublate, pe verso, cu un strat termoizolator ce nu va permite căldurii să iasă din casă.

3. Un alt truc folosit de generaţii întregi este acumularea căldurii oferite de soare în timpul zilei. Nu uită să descoperi ferestrele în fiecare dimineaţă însorită, pentru a permite căldurii să pătrundă în interiorul casei. Imediat după apusul soarelui trage la loc draperiile groase şi astfel vei înregistra mai puţine pierderi de căldură pe timpul nopţii.

4. Oricât de inestetice ar fi şi oricât te-ai strădui să le maschezi în restul anului, în sezonul rece caloriferele sunt indispensabile. Aşa că încearcă să nu le acoperi cu nimic, pentru un randament maxim. Iar dacă te deranjează foarte tare aspectul lor, le poţi vopsi într-o culoare care le va ajută să se piardă în decorul încăperii.

5. Nu doar prin ferestre se înregistrează pierderi de căldură, ci şi prin zidurile exterioare, mai ales atunci când stratul termoizolator exterior lipseşte cu desăvârşire. O altă metodă “băbească” este mutarea pe timp de iarnă a pieselor mari de mobilier (biblioteca, dulap de haine, canapea etc) pe peretele exterior. În acest fel vei obţine o mai bună izolaţie termică a încăperii.

6. Mai ştii celebrele carpete “Răpirea din serai”, atât de populare în urmă cu câteva zeci de ani în casele din ţară noastră? Ei bine, la origini agăţarea covoarelor şi a carpetelor pe pereţi a avut rol termoizolator, foarte eficient, ar adaugă bunicile noastre. Aşa că poţi apela la un covor, o carpeta sau o cuvertură pe placul tău pentru a izola pe timpul iernii un perete exterior. Acestea pot fi integrate şi în stilurile moderne de amenajare a casei.

7. Născut cu multe secole în urmă, patul cu baldachin a fost inventat în primul rând din nevoia de protecţie împotriva frigului şi a curenţilor de aer rece. Montează deasupra patului un baldachin, dotat cu draperii dense şi-ţi vei asigura o temperatura plăcută în timpul somnului, datorită efectului de seră care se va crea, chiar dacă în dormitor este mai rece decât ţi-ai dori.

8. Ţine uşile camerelor închise şi în mod special ale încăperilor mai răcoroase, folosite mai rar sau deloc, pentru a opri fluxul aerului rece să pătrundă în camerele încălzite. Poţi chiar acoperi golul de sub uşile respectivelor încăperi cu nişte pernuţe lungi şi înguste, pe care le poţi face chiar tu din haine sau ţesături vechi. Aceleaşi pernuţe pot fi folosite şi pentru o mai bună izolare a ferestrelor. O metodă mai modernă este aplicarea unui burete special în partea inferioară a uşilor.

9. Mai simplu decât să încălzeşti o casă întreagă este să te încălzeşti chiar tu. O pereche de ciorapi groşi, din lână chiar, este absolut obligatorie. Se spune că frigul vine de la picioare, aşa că nu uită să ai picioarele bine protejate de frig. Iar seară, când te bagi în pat, ia cu ţine câteva sticle pline cu apă fierbinte care vor încălzi imediat aşternuturile şi te vor ajută să dormi mai bine.

10. O investiţie bună, dar care îţi creşte factură la energia electrică, sunt cearşafurile electrice, cu ajutorul cărora îţi poţi încălzi patul înainte de culcare într-un timp record.

Sursa: ecology.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *