Economie

10 strategii creative de economisire

1. Schimbul de haine
Prietenii schimba de mult timp hainele intre ei, insa in zilele noastre s-au nascut initiative mai mari, ce implica organizarea unui eveniment cu mai multi invitati, cu vin rosu si muzica, fie intr-o sala de conferinte, fie in parc, unde sute de persoane isi aduc hainele nedorite si pleaca cu piese nedorite de altii.

2. Mancarea la pachetel- exercitiu de grup
A-ti aduce de acasa mancarea pentru lungile ore petrecute la birou este una din cele mai rapide si eficiente metode de a controla felul in care iti cheltuiesti banii – insa e nevoie de planificare si pregatire. Din acest motiv, au aparut initiative la comun, in care mai multi colegi isi impart sarcina de a aduce, intr-o zi a saptamanii, mancarea pentru intregul grup. Nu este chiar atat de greu – in preziua alocata tie, in loc sa faci un bol de paste pentru cina, faci doua – unul urmand sa mearga la serviciu cu tine a doua zi.

3. Fa-ti singur
Miscarea DIY (Do-it-yourself – fa singur, n.r.), nu este chiar noua, insa a inceput sa prinda tot mai mult la publicul larg. O simpla cautare pe internet dezvaluie sute de retete de la sapun si detergent de casa la condimente, ketchup si altele. Ingredientele acestora nu sunt scumpe, si cu putin timp la dispozitie faci o economie serioasa la bugetul casei – ca sa nu mai spunem ca ai mai multe sanse asa sa-ti protejezi sanatatea si mediul, folosind doar produse non-toxice.

4. Fa-ti singur berea sau vinul
Ingredientele de baza si instrumentele te costa ceva la inceput, insa fabricarea propriei bauturi este o solutie economicoasa. In plus, daca transformi procesul intr-un eveniment, chemandu-ti prietenii sa impartiti costurile si produsul final, iesi si mai ieftin de atat. Din nou, Internetul este o sursa ieftina de informatie in acest sens.

5. Cumparaturi in masa
Unele companii si firme ofera discounturi masive daca produsul sau serviciul respectiv este achizitionat de un numar mare de persoane. Asa ca ia-ti prietenii si mergi la cumparaturi, dupa ce te-ai informat in prealabil asupra tuturor conditiilor.

6. Freeganism
Freeganism-ul este o "filozofie" ce se bazeaza pe obtinerea unor produse gratuite – nu trebuie sa rascolesti prin tomberoane, trebuie doar sa te gandesti la nevoile tale si la cine ti le-ar putea implini. Spre exemplu, daca iti doresti sa iti infrumusetezi balconul cu cateva ghivece cu plante, poti merge la o sera de flori sa ceri vechile ghivece de plastic, in loc sa dai banii pe ghivece noi. Sau sa faci o plimbare prin parc sau padure pentru a culege ierburi si plante pentru ghivecele respective. Intereseaza-te prin cunostinte – unii gradinari doneaza in mod frecvent surplusul.

7. Trocul pentru incepatori
Gandeste-te mai intai la ce stii tu sa faci, pentru a te lamuri ce poti sa oferi. Te pricepi la calculatoare, la yoga sau la masaj? Ofera-te sa faci masaj unui prieten daca el iti va varui o camera din casa, spre exemplu. De asemenea, schimburile nu trebuie sa se opreasca aici- schimbul de case pe perioada unui concediu este din ce in ce mai popular.

8. Casatoreste-te ieftin
Casatoriile sunt in general evenimente care pot sa distruga bugetul unei tinere familii. Renunta la restaurnatul scump pe care l-ai inchiriat si obtine autorizatie sa-ti organizezi nunta intr-un parc sau la Gradina Botanica – cu tot cu picnicul aferent ceremoniei prorpiu-zise. Un membru priceput al familiei se poate ocupa de fotografii iar un altul de muzica.

9. Mananca fasole
Bine, nu numai fasole, ci in general acele alimente considerate "ieftine", dar bogate in ceea ce priveste valoarea nutritionala. Nu scrie nicaieri ca un aliment trebuie sa fie scump ca sa fie bun pentru tine – si cu o dieta care se invarte in jurul fasolei, mazarii, pastelor, oualor, iaurtului, mananci si bine si ieftin.

10. Masuri extreme
Nu sunt pentru toata lumea – cum ar fi sa mesteci doar o jumatate de lama de guma de mestecat, sa faci dus cu cronometrul pornit sau sa folosesti doar o boaba de pasta de dinti. Insa oricare dintre noi, intr-un fel sau altul, are anumite obiceiuri care ar putea fi considerate extreme – fie ca pui in geanta pliculetele de zahar si servetele de la restaurant sau refolosesti tacamurile de plastic. Trebuie insa sa stii sa te opresti atunci cand te atentioneaza prietenii sau familia – atunci clar ai dus economisrea la extrem.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *