Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Culinar.md 27 Decembrie 2016, ora 11:44

10 tradiţii culinare de Crăciun, celebre în Europa

Marime Font

De la piftie şi sarmale, la julbord sau deserturile delicioase din Lisabona, The Guardian a realizat un top 10 al tradiţiilor culinare de Crăciun, celebre în Europa.

Lisabona

În timpul sărbătorilor de iarnă, Lisabona se transformă într-un tărâm dulce: prăjituri, produse de patiserie şi deserturi care mai de care îţi fac cu ochiul la fiecare pas, iar cozile care se formează în faţa patiseriilor şi cofetăriilor vorbesc de la sine. Sonhos (vise), gogoşi date prin zahăr şi scorţişoară, făcute cu făină, ou sau dovleac fiert pasat, le găsiţi la Pastelaria Versailles, o superbă cafenea în stil art nouveau, construită în 1922. Bolo rei (tortul rege) este probabil cea mai popular desert din Portugalia. Confeitaria Nacional a introdus această prăjitură franţuzească în Lisabona, în secolul 19, iar portughezii au adoptat-o imediat. Cu un aluat uşor, nu este prea dulce, iar nucile şi fructele confiate îi dau un gust deosebit, notează The Guardian.



Bruxelles

Parfumul biscuiţilor copţi cu mirodenii dă startul sezonului festiv în Belgia. Speculoos, un biscuite crocant cu zahăr brun şi scorţişoară, este savurat tot anul şi este cunoscut în toată lumea prin versiunea în miniatură care se serveşte la cafea.
Însă prima oară aceşti biscuiţi au fost asociaţi cu ziua Sfântului Nicolae. În timpul lunii decembrie, patiserii din Bruxelles pregătesc speculoos sub formă de brazi de Crăciun. Cel mai vânat loc, cu cei mai gustoşi biscuiţi, este Maison Dandoy.

Praga

Mirosul de peşte şi de pâine dulce cuprinde străzile din Praga în perioada Crăciunului. Comercianţii de peşte, îmbrăcaţi în port popular, vând crap viu direct din tancuri uriaşe umplute cu apă. Reţeta orginală i-a fost atribuită Magdalenei Dobromila Rettigova, supranumită mama bucătăriei ceheşti. Crap prăjit cu salată de cartofi este preparatul care nu lipseşte de pe masa tradiţională de Crăciun încă din secolul 19. Cehii păstrează mereu un solz, îl usucă şi-l păstrează în portofel ca să le aducă noroc.

Vanocka este o pâine dulce tradiţională, inventată în secolul 16, care este servită în dimineaţa zilei de Crăciun. Numele provine de la Vanoce, Crăciun în limba cehă. Conţine migdale tocate, coajă de lămâie, anason, nucşoară. La final, este acoperită cu zahăr pudră. Eska şi Antoninovo Pekarstvi sunt două locuri renumite unde te poţi bucura de acest desert. Se mânâncă şi cu unt şi miere pe deasupra.

Berlin

Unul dintre cele mai vechi mituri legate de Berlin are legătură cu o tradiţie culinară germană şi cu un preşedinte american. În iunie 1963, preşedintele american John F. Kennedy s-a făcut de râs spunând “Ich bin ein Berliner”, care în germană înseamnă sunt o gogoaşă. De fapt, termenul german pentru gogoasă umplută cu gem este Berliner pfannkuchen. În cele mai multe zone din ţară, oamenii se referă la ea spunând Berliner – însă în Berlin se numeşte pfannkuchen. Gogoşile se vând mai tot anul, dar sunt asociate cu petrecerile de Anul Nou. Potrivit tradiţiei, la opt gogoşi umplute cu gem, scapi şi una cu muştar pentru un oaspete mai puţin norocos.

Moscova

Salata rusească, o farfurie bogată în maioneză, cu legume, cartofi, şuncă, ouă, este nelipsită de pe masa de Crăciun a ruşilor. Cea mai scumpă se găseşte la Mari Vanna.

Copenhaga

Budinca rece de orez cremoasă, risalamande, este preparatul preferat al danezilor. Se serveşte cu migdale tocate şi sos fierbinte de cireşe. Danezii sărbătoresc Crăciunul în seara de 24 decembrie când această budincă este servită într-un bol mare, cu o migdală întreagă. La cine ajunge migdala, acela va primi un cadou. Alte preparate tradiţionale ale danezilor: smørrebrød, hering şi schnapps.

Bucureşti

În zonele rurale ale României, tăierea porcului este o tradiţie, notează The Guardian. Farfuriile cu porc sunt preferate şi în Bucureşti şi în alte oraşe mari. Ţuica, sarmalele, piftia, şoriciul şi jumările sunt şi ele trecute pe listă de către jurnaliştii britanici. Pentru cine vrea să viziteze Bucureştiul în perioada Crăciunului şi să deguste bunătăţurile tradiţionale româneşti, sunt recomandate restaurante precum Caru’ cu bere, Hanu’ lui Manuc şi Curtea Berarilor .

Stockholm

Julbord, bufetul tradiţional suedez, conţine preparate ca Jansson’s Temptation (cartofi cu anşoa), dopp i grytan (pâine cu supă de porc), lutfisk (un fel de piftie de peşte alb), risgrynsgröt (asemănător cu pilaful) şi julskinka (şunca de Crăciun), toate servite cu o bere dulce fără alcool, numită julmust.

Paris
Masa tradiţională de Crăciun înseamnă Le Reveillon şi este celebrată pe 24 decembrie. Înseamnă foie gras, stridii, somon afumat, curcan, prăjitură cu ciocolată, numită buche, şi şampanie.

Madrid

Fructele de mare, mielul, curcanul şi plătica nu lipsesc de pe masa de Crăciun. Turrón (nuga spaniolă), polvorones (biscuiţi) şi mantecados (biscuiţi cu untură ) sunt dulciurile tradiţionale.  

gustarte.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolul



Editorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md