Astăzi 22 Septembrie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2020
Abonamente

Istorie 30 August 2020, ora 00:07

100 de ani de la Rebeliunea din Tambov / Una dintre cele mai mari și mai bine organizate Revoltele țărănești anti-comuniste

Marime Font

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la începutul sângeroasei revolte țărănești din provincia Tambov, asociată cu respingerea politicii comunismului de război de către săteni.

Tambov Rebeliunea (denumit istoric în Uniunea Sovietică ca Antonovshchina ), care a avut loc între 1920 și 1921, a fost una dintre cele mai mari și mai bine organizate Revoltele țărănești contestau bolșevică regimului în timpul războiului civil din Rusia . Răscoala a avut loc pe teritoriile din regiunea modernă Tambov și o parte a Oblastea Voronej , la mai puțin de 300 de mile sud-est de Moscova.

În istoriografia sovietică , rebeliunea a fost denumită „mutinarea lui Antonov”, sau Antonovschina , numită astfel după Alexandru Antonov , fost oficial al Partidului Revoluționar Socialist , care s-a îndreptat împotriva guvernului bolșevicilor . A început în august 1920 cu rezistența la confiscarea forțată a cerealelor și s-a dezvoltat într-un război de gherilă împotriva Armatei Roșii, unităților Cheka și autorităților sovietice ruse. Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni au fost arestați și aproximativ 15.000 de morți împușcați în timpul suprimării revoltei. Armata Roșie a folosit și arme chimice pentru a lupta cu țăranii. Cea mai mare parte a armatei țărănești a fost distrusă în vara anului 1921, grupurile mai mici au continuat până în anul următor. Mișcarea a fost înfățișată ulterior de sovietici ca un banditism anarhic, similar cu alte mișcări anti-sovietice care s-au opus lor în această perioadă.

Guvernul sovietic adoptase comunismul de război de politică în timpul războiului civil rus . Mâncarea pentru nevoile orașelor a fost obținută prin rechiziție obligatorie din sate fără compensații financiare. Acest lucru a fost întâmpinat cu rezistența populației țărănești, mai ales că rechizițiile erau adesea de natură violentă. De asemenea, cantitatea de cereale care trebuie rechiziționată nu a fost măsurată în funcție de producție. În schimb, comisioanele au dat o estimare aproximativă bazată pe producția de dinainte de război, astfel încât devastarea, eșecurile culturilor și declinul populației nu au fost incluse. Țăranii au răspuns adesea prin reducerea suprafeței lor, deoarece nu mai aveau stimulentul economic pentru a produce surplusuri. Acest lucru a făcut confiscările comandate de sus și mai draconice. Spre deosebire de orașe, bolșevicii nu aveau aproape niciun susținător în regiunile rurale, unde în diferitele alegeri ale anului 1917, revoluționarii socialiști au câștigat întotdeauna mari majorități. În cea mai mare parte, țăranii erau indiferenți față de ideologia bolșevică. Politicianul sovietic Vladimir Antonov-Ovseyenko , care mai târziu el însuși a jucat un rol principal în reprimarea revoltei, i-a caracterizat pe țărani astfel:

Loading...


(Ei) s-au obișnuit să considere guvernul sovietic ca pe ceva extraterestru, ceva care nu face altceva decât să dea ordine care gestionează cu mult zel, dar cu minte economică.

Politica de rechiziție a fost pusă în aplicare în alte locuri din Guvernatul Tambov , o regiune agrară relativ bogată, situată la 350 de kilometri sud-est de Moscova . Țăranii din Guvernoratul au susținut în mare măsură Revoluția din Octombrie , deoarece Lenin e Decretul privind Land legalizat exproprierea proprietății. Cu toate acestea, bolșevicii au avut probleme în menținerea controlului guvernatorului. În martie 1918, delegații lor au fost chiar aruncați din sovieticii locali când a fost încheiat Tratatul de la Brest-Litovsk . Deși au reușit să își consolideze regula în următorii ani, utilizarea forței a fost necesară din nou și din nou, în grade de intensitate din ce în ce mai mari.

Înainte de revoluție, țăranii din guvernorat produceau aproximativ un milion de tone de cereale. Dintre acestea, o treime a fost exportată . Pe baza acestor cifre, care nu includeau dislocările războiului civil în mediul rural, a fost stabilit un obiectiv ridicat pentru achiziționarea de cereale. Până în ianuarie 1921, doar jumătate din cereale fuseseră colectate. Antonov-Ovseyenko a observat din propria sa experiență că orice alt fermier din Tambov a murit de foame.

Revolta a început la 19 august 1920 în micul orășel Khitrovo, unde un detașament militar rechizitoriu al Armatei Roșii și-a însușit tot ce a putut și „a bătut bărbați în vârstă de șaptezeci în viziunea deplină a publicului”.

La 2 februarie 1921, conducerea sovietică a anunțat sfârșitul „ prodrazvyorstka ” și a emis un decret special îndreptat către țăranii din regiune care puneau în aplicare politica „ prodnalog ”. Noua politică a fost, în esență, o taxă pentru cereale și alte produse alimentare. Acest lucru a fost făcut înainte de al 10 - lea Congres al bolșevicilor, când măsura a fost adoptată oficial. Anunțul a început să circule în zona Tambov la 9 februarie 1921. Răscoala și tulburările din Tambov au fost motive importante pentru care politica „ prodnalog ” a fost implementată și „ prodrazvyorstka ” a fost abandonată.

În august 1920, a început rezistența armată a țăranilor la recapturarea cerealelor într-un sat din provincia Tambov, numit Chitrovo . Agricultorii au refuzat să-și livreze boabele bolșevice și au ucis mai mulți membri ai echipei locale de achiziții. Un raport al guvernului sovietic a rezumat motivele violenței după cum urmează:

Comandosii au fost vinovați pentru unele abuzuri. În pasajul lor au jefuit totul, chiar și perne și ustensile de bucătărie. Au împărtășit prada și au bătut oameni bătrâni de 70 de ani în fața tuturor. Bătrânii au fost pedepsiți pentru că nu au prins fiii lor pustii care se ascundeau în pădure (...) Ceea ce i-a nedumerit și pe țărani a fost faptul că porumbul confiscat fusese cartușat în cea mai apropiată gară și lăsat să se răsfețe acolo în aer liber. .

În așteptarea unui atac al Armatei Roșii pentru a asigura aprovizionarea cerealelor, fermierii satului s-au înarmat. Deoarece doar câteva puști erau disponibile, acest lucru s-a făcut parțial cu furci și cluburi. Alte sate s-au alăturat revoltei împotriva autorităților sovietice și au reușit să respingă Armata Roșie. Un factor care contribuie la acest succes a fost implicarea Armatei Roșii în simultan războiul polono-sovietic și reprimarea Piotr Vranghel e Armata Albă în Crimeea , care a dus la staționarea de doar aproximativ 3.000 de soldați ai Armatei Roșii în regiunea Tambov. Acești soldați fuseseră redactate din satele locale și deseori aveau puțină motivație pentru a lupta cu membrii propriei clase.

Țăranii, după primul lor succes, au încercat să-l prindă pe Tambov , capitala guvernării. Totuși, acolo nu au reușit să învingă Armata Roșie. De aici, Alexandru Stepanovici Antonov , un socialist-revoluționar de stânga radical , a condus mișcarea într-un război de gherilă cu roșii. Înainte de răscoală, Antonov și câțiva tovarăși luptaseră cu o insurecție subterană împotriva bolșevicilor și fuseseră condamnați la moarte. Întrucât a reușit să scape de capturarea de către autoritățile sovietice, a fost un fel de erou popular pentru țărani. El a cerut ca liberul comerț și circulația mărfurilor să fie lăsate să se încheie, să se pună capăt rechizițiilor de cereale și să se dizolve administrația sovietică și Cheka . Trupele sale au efectuat raiduri surpriză pe joncțiunile feroviare, Kolkhoz și autoritățile sovietice. Au fost susținuți de populație și au folosit satele pentru acoperire și odihnă. De asemenea, de multe ori s-au deghizat în soldați ai Armatei Roșii pentru a se deplasa în mediul rural sau pentru a exagera elementul surprizei. Revoluționarii socialiști din regiunea Tambov au întemeiat și o „Ligă a țăranilor muncitori”, care urma să funcționeze ca organizația politică a insurgenților și cu care Antonov lucra, chiar dacă părăsise partidul. Antonov a organizat fermierii pe modelul armatei roșii în 18-20 de regimente cu comisari politici proprii , departamente de recunoaștere și departamente de comunicare. La fel, a introdus o disciplină strictă. Agricultorii au folosit steagul Roșu ca etalon și au revendicat astfel simbolul central al revoluției.

Georgi Zhukov , care a comandat o escadrilă de cavalerie în lupte cu rebelii, a descris strategia insurgenților în [memoriile sale]:

Tactica Antonovschina s-a ridicat în mare parte pentru a evita luptele cu unități mai mari ale Armatei Roșii. Ei s-au angajat în luptă doar dacă există certitudinea absolută a victoriei și forțele proprii erau superioare. Și dacă este necesar, derapajele în grupuri mici luptă dintr-o situație nefavorabilă și numai după ce au stabilit indicații pentru re-grupare la un loc de întâlnire convenit.

Au reușit să controleze părți mari din regiune și au reușit să capteze trenuri feroviare care transportau cereale rechizitionate. Cerealele destinate furnizării unităților Armatei Roșii au fost în schimb distribuite de oamenii lui Antonov fermierilor locali. Rebeliunea s-a extins și în alte părți din alte provincii: Voronezh , Saratov și Pensa . În zonele controlate de ele, toate instituțiile sovietice au fost desființate. Aproximativ 1.000 de membri ai Partidului Comunist din Rusia au fost uciși de insurgenți. Până în octombrie 1920, bolșevicii pierduseră complet controlul asupra teritoriului rural al guvernării, dominând doar orașul Tambov însuși și o serie de așezări urbane mai mici. După ce numeroși dezertori din Armata Roșie s-au alăturat, armata țărănească număra peste 50.000 de luptători. Miliția rebelă s-a dovedit extrem de eficientă și chiar s-a infiltrat în Tambov Cheka .

Gravitatea revoltei a determinat înființarea „Comisiei Plenipotențiale a Comitetului Executiv Central All-Russian al Partidului Bolșevic pentru lichidarea banditismului în Gubernia din Tambov”. Odată cu sfârșitul războiului polonez-sovietic (în martie 1921) și înfrângerea generalului Wrangel în 1920, Armata Roșie și-ar putea devia trupele regulate în zonă. Alexander Schlichter , președintele Comitetului Executiv al Tambov Gubernia, a luat legătura cu Vladimir Lenin . În ianuarie 1921, revoltele țărănești s-au răspândit în Samara , Saratov , Țaritsyn , Astrakhan și Siberia . În februarie, armata țărănească a atins apogeul, numărând 70.000 și a apărat cu succes zona împotriva expedițiilor bolșevice.


Suprimarea insurecției

În august 1920, guvernatorul din Tambov a impus legea marțială . Propaganda oficială a bolșevicilor a încercat să discrediteze insurgenții ca bandiți conduși de revoluționarii sociali. Conform rapoartelor interne ale autorităților sovietice, conducerea era foarte conștientă de faptul că a fost o răscoală spontană a țăranilor, fără a avea un rol cheie de partid. Organele centrale ale Partidului Socialist Revoluționar au condamnat în mod public răscoala și au interzis membrilor partidului său să sprijine rebelii. Cu toate acestea, acest apel a găsit o mică rezonanță în rândul membrilor de partid locali. De asemenea, nu au oprit Cheka să înceapă un val de represiune împotriva membrilor partidului din regiunea Tambov. Insurgenții au fost executați și mai multe sate au ars. Totuși, acest lucru nu a putut opri revolta.

În februarie 1921, Vladimir Antonov-Ovseyenko a fost trimis la Tambov în funcția de președinte al Comisiei Plenipotențiale pentru a pune capăt revoltei. Comisia a raportat direct lui Lenin și a fost direct sub autoritatea sa. Antonov-Ovseyenko a vizat susținătorii civili ai rebelilor în reprimarea insurgenței. El a comandat, cu aprobarea prealabilă a lui Lenin, un val de deportări și împușcături ostatice. În mai 1921, Mihail Tukhachevsky a fost dispus de Lenin ca comandant-șef militar să suprime revolta din Tambov. I-au fost atribuite tancuri , artilerie grea și 100.000 de soldați, în mare parte unități speciale ale Cheka, cu unități suplimentare ale Armatei Roșii. Cât mai mulți membri ai organizației de tineret comuniste [Komsomol] i-au fost repartizați pentru că erau considerați loiali din punct de vedere politic. Armata Roșie a folosit trenuri blindate și s-a angajat în executarea sumară a civililor. Rebelii au răspuns cu tentative de asasinat asupra lui Tukhachevsky și Ovseyenko, precum și răpirea și împușcarea membrilor de familie ai membrilor Partidului și ai Armatei Roșii. Luptele cu partizanii au luat proporții [civile] de război, iar resursele și structurile organizaționale pe care guvernul sovietic le-a oferit împotriva lor erau similare cu cele ale unui front în războiul civil. Zhukov a descris o luptă cu un sindicat insurgent după cum urmează:

Am intrat într-o luptă foarte acerbă. Inamicul a văzut că suntem inferiori în număr și se aștepta să ne depășească. Nu a fost ușor. Din fericire, așa cum am menționat anterior, escadrila avea patru mitraliere grele stocate cu muniție și o armă de 76 mm. Echipa a manevrat cu MG-uri și arme și a tras direct în rândurile inamicului. Am văzut câmpul de luptă acoperit de dușmani căzuți și ne-am retras, luptând pas cu pas.

Antonov-Ovseyenko a reacționat la contra-terorizarea partizanilor, intensificându-i pe ai săi. Civilii care au refuzat să își dea numele au fost împușcați fără proces. Dacă a fost găsită o armă într-o casă, cel mai vechi membru al familiei a fost împușcat. Același lucru a fost valabil și pentru ascunzătorii insurgenților - în acest caz, însă, familia a fost în plus expropiată și deportată . Există, de asemenea, o schemă pentru a lua copii sau orfani de rebeli. În cazul evadării unei familii dintr-un sat, acestea au fost expropriate, casa lor a ars și bunurile mobile distribuite între țăranii fideli. În martie 1921, colectarea forțată a cerealelor în regiunile insurgențe a fost în sfârșit oprită. Drept urmare, disponibilitatea populației civile de a sprijini rebelii a scăzut. Până în mai 1921, Tukhachevsky, prin ocuparea sistematică a satelor, a reușit să-i forțeze pe rebeli din ce în ce mai mult în zonele forestiere din jurul orașului Tambov, izolându-i.

În iunie, Tukhachevsky a primit permisiunea comisiei Antonov-Ovseyenko pentru a începe utilizarea armelor chimice , prin ordin direct de la conducerea Armatei Roșii și a Partidului Comunist . Publicațiile din ziarele locale comuniste glorificau în mod deschis lichidările „bandiților” cu gazul otrăvitor. Tukhachevsky și Antonov-Ovseyenko au semnat un ordin trupelor lor, din 12 iunie 1921, care prevedea:

Pădurile în care se ascund bandiții trebuie să fie șterse prin utilizarea gazelor otrăvitoare. Acest lucru trebuie calculat cu atenție, astfel încât stratul de gaz să pătrundă în păduri și să-i omoare pe toți care se ascund acolo.

Armata lui Antonov a fost încercuită și distrusă. Antonov însuși a scăpat, dar a fost împușcat abia un an mai târziu de autoritățile sovietice. La începutul lunii septembrie 1921, doar grupuri împrăștiate de insurgenți au mai funcționat, estimate la aproximativ 1.000 de oameni înarmați. A durat până la mijlocul anului 1922 pentru ca provincia să fie liniștită complet.

Consecințe

Suprimarea revoltei a dus la victime civile foarte grele în rândul populației. Se estimează că în jur de 50.000 de persoane, inclusiv aproximativ 1.000 de copii, au fost puse în lagăre de concentrare dedicate în iulie 1921. Au suferit grav de epidemii de holeră și tifos . Rata mortalității este estimată a fi în jur de 15-20% pe lună pentru toamna anului 1921. Cifrele exacte ale victimelor răscoalei nu sunt disponibile. O estimare totală se ridică la aproximativ 100.000 dintre deținuți și aproximativ 15.000 executați de autorități. În urma operațiunilor militare împotriva rebelilor, aproximativ 6.000 dintre luptătorii lor s-au predat și au fost împușcați sau deportați. Deportații au fost transferați din lagărele locale în tabere speciale din regiunile de nord ale Rusiei după suprimarea revoltei. Aceste tabere au fost rezervate altfel pentru ofițerii Armatei Albe și capturați insurgenți din Kronstadt . În aceste tabere a existat o mortalitate deosebit de mare a prizonierilor în comparație cu restul sistemului de lagăr. Dezastrul măsurilor de luptă și punitive, împreună cu politica agricolă bolșevică, au dus la o foamete în zonele insurgenților. Pe lângă Tambov, în următorii doi ani au fost afectate părți mari din Rusia.

Koyraboro Sennikov a estimat pierderile totale în rândul populației din regiunea Tambov în perioada 1920-1922 ca urmare a războiului, execuțiilor și închisorii în lagărele de concentrare ca fiind aproximativ 240.000.

Răscoala a făcut ca conducerea sovietică să conștientizeze eșecul său în relațiile gestionate cu țăranii și este văzută ca unul dintre factorii care l-au determinat pe Lenin să inițieze Noua Politică Economică . Sociologul rus și martorul contemporan Pitirim Sorokin au ajuns chiar la concluzia că insurgenții au forțat NEP prin acțiunile lor. Noua politică s-a bazat mai mult pe o taxă naturală pe producția efectivă, în loc pe colectarea obligatorie a produselor agricole. În domeniul militar, se menționează că comandantul armatei sovietice, Mikhail Frunze, a fost impresionat de rezistența gherilelor la forțele regulate. Prin urmare, a început să studieze tactica de gherilă ca comandant în Armata Roșie. Aceasta este considerată o precondiție a strategiei partizanilor sovietici în campania lor din al doilea război mondial împotriva invaziei naziste.

Uniunea Țăranilor Muncitori
Uniunea Țăranilor de lucru ( rusă : Союз трудового крестьянства ) a fost o organizație politică locală care a apărut de rebeliune în 1920. Organizația a fost condusă de fostul social-revoluționar politician Aleksandr Antonov . Scopul organizației a fost „răsturnarea guvernului comuniștilor-bolșevici”.

În decembrie 1920, Uniunea Țăranilor Muncitori a lansat un manifest, în care a declarat intenția de a răsturna guvernul bolșevic și obiectivele lor în acest sens:

1. Egalitatea politică pentru toți cetățenii, fără împărțirea în clase.

2. Încheierea războiului civil și revenirea la viața civilă.

3. Toate eforturile care trebuie depuse pentru a asigura o pace de durată cu toate statele străine.

4. Convocarea unei Adunări Constituante pe baza unui sufragiu egal, universal, direct și secret, fără să se stabilească în prealabil alegerea sistemului politic și să se păstreze dreptul alegătorilor de a rechema deputații care nu îndeplinesc voința poporului.

5. Înainte de convocarea Adunării Constituante, înființarea autorităților provizorii în localități și centru, în mod electiv, de către acele sindicate și partide care au luat parte la lupta împotriva comuniștilor.

6. Libertatea de exprimare, presă, conștiință, uniuni și adunare.

7. Implementarea integrală a legii privind socializarea terenului, adoptată și confirmată de fosta Adunare Constituantă.

8. Furnizarea nevoilor de bază, în special hrană, către locuitorii orașelor și ruralului prin intermediul cooperativelor.

9. Reglementarea prețurilor forței de muncă și a producției fabricilor administrate de stat.

10. Denationalizarea parțială a fabricilor; industria grea, exploatarea cărbunelui și metalurgia ar trebui să rămână în mâinile statului.

11. Controlul lucrătorilor și supravegherea de stat a producției.

12. Oportunitatea capitalului rus și străin de a restabili viața economică a țării.

13. Restabilirea imediată a relațiilor politice, comerciale și economice cu puterile străine.

14. Autodeterminare gratuită pentru naționalitățile care locuiau în fostul imperiu rus.

15. Inițierea unui credit larg de stat pentru refacerea agriculturii pe scară mică.

16. Libertatea pentru producția artizanală.

17. Predarea neîntreruptă în școli și educația universală obligatorie pentru alfabetizare.

18. Unitățile partizane voluntare care sunt în prezent organizate și care funcționează nu trebuie desființate până la convocarea Adunării Constituante și a rezolvat problema unei armate permanente.

Recuperarea documentelor
Unele documente referitoare la revoltă au fost găsite de etnograful local Borisonsekov în 1982, în timp ce el s-a ocupat de curățarea nisipului de pe altarul Bisericii de iarnă a mănăstirii Kazan. În anii 1920, mănăstirea a fost rechiziționată pentru a fi folosită ca sediu local al Cheka, iar biserica a servit ca arhivă a comisariatului militar Tambov.

În 1933, guvernul local a decis să arde documente care ar putea compromite regimul sovietic. Cu toate acestea, în timpul procesului, incendiul a scăpat de sub control și a trebuit să fie stins de apă și, în mod crucial, de nisip. Se credea că toate documentele din arhivă sunt distruse; întrucât altarul bisericii nu a fost folosit de arhivă, documentele supraviețuitoare, acoperite de un strat de nisip, nu au fost niciodată găsite. În 1982, arhiva locală și-a schimbat adresa, iar biserica a devenit abandonată. Când Sennikov găsit documentele, departamentul Tambov al KGB a deschis un dosar penal împotriva lui. Mai târziu, cazul a fost închis, dar Koyraboroakkov și-a pierdut locul de muncă.

În 2004, editura Posev a publicat Sennikov arhiva ca parte a Tambov răzvrătire și lichidarea rus Țărănesc , împreună cu documentele referitoare la Comisariatul Militar Guvernoratul (inclusiv cei care se ocupă cu Konstantin Mamontov 1919 anti-bolșevic raid lui, iar cei care descriu Marea Epurare din 1930). Documentele includeau, de asemenea, ordine ale Armatei Roșii emise în timpul rebeliunii, corespondență, rapoarte privind utilizarea armelor chimice împotriva rebelilor țărăniști și documente ale Uniunii Țăranilor Muncitori.

În cultura populară
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:36

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

 Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit luni dimineață, la Bruxelles, cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:34

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Tenismena Simona Halep, numărul doi mondial, a câştigat, luni, turneul WTA de la Roma, dotat cu premii totale de 2.098.290 dolari, după ce adversara sa din finală, Karolina Pliskova (Cehia), a abandonat la scorul de 6-0, 2-1 pentru româncă. Simona Halep şi Karolina Pliskova s-au...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 17:30

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 21 Septembrie 2020, ora: 12:34

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

 Toamna vine peste noi şi fiecare gospodină se gândeşte la ce va avea în cămară la iarnă. Murăturile nu trebuie să lipsească, merg de minune cu mâncărurile grase din timpul iernii, rezistă în timp şi păstrează calităţile curative ale legumelor proaspete.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 12:17

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Două nave rusești venite săptămâna trecută pe Marea Baltică arată clar că Rusia dorește să finalizeze cât mai rapid gazoductul Nord Stream 2. Nava de aprovizionare „Ivan Sidorenko”, din Sankt Petersburg, a acostat joi dimineață în portul Sassnitz Mukran,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 12:00

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Scapă rapid de 5 kilograme în doar 7 zile cu dieta cu roşii şi castraveţi. Acest regim de slăbire este uşor de ţinut şi are rezultate rapide.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Septembrie 2020, ora: 11:58

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

 Cel puţin opt persoane au murit luni la Mumbai, în India, unde un imobil de trei etaje s-a surpat, la periferie, potrivit presei locale, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 21 Septembrie 2020, ora: 11:50

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

 TikTok și WeChat vor fi interzise în Statele Unite, potrivit unui nou set de reguli adoptate de Administrația Trump. Statele Unite au pus de multă vreme gând rău aplicațiilor provenite din China, pe care le acuză că sunt o amenințare la adresa securității...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 11:00

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 09:56

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

 Un microbuz cu pasageri a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț, la Telenești. În urma accidentului, care a avut loc în această dimineață, șase persoane au ajuns la spital cu diverse traumatisme. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2020, ora: 09:38

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

 454 - A murit generalul Flavius Aetius, supranumit „ultimul roman” , conducătorul coaliției care i-a învins pe hunii lui Attila în lupta de la Câmpiile Catalaunice, mare bătălie câștigată de Imperiul Roman de Apus (n. 396). 1452 - S-a născut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:36

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova Foto: simbol

Întreprinderea de stata Bacul Molovata, care gestionează podul plutitor ce face legătura pe Nistru dintre mai multe sate subordonate Chişinăului, dar amplasate pe malul stâng al Nistrului, anunță că administrația de la Tiraspol a interzis de vineri, 18 septembrie, tranzitul prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:00

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

  Mercur face cuadratura cu Pluto in Capricorn, marcand inceputul unei saptamani intense. Gandurile tale calatoresc cu mii de kilometri pe ora. Renunta la orice obsesie negativista. Este timpul pentru solutii transformataoare. Concentreaza-te!

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 07:54

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)