Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Social 26 Aprilie 2017, ora 10:25

12 specialiști din Republica Moldova au susținut examenul de certificare pentru Diploma Europeană de Sommelier

Marime Font

12 pretendenți la titlul de sommelier au susținut marți, 25 aprilie 2017, examenul pentru atribuirea certificatului de sommelier european, după ce au urmat un curs de instruire în acest domeniu.

Sesiunea de instruire a avut loc în perioada 13-25 aprilie 2017, fiind organizată de Asociația Sommelierilor Europeni și Oficiul National al Viei si Vinului din Moldova (ONVV) , în parteneriat cu Școala de Sommelier din Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Participanții au fost instruiți în arta servirii corecte a vinului de către Brigitte Leloup, vicepreședintele Asociației Sommelierilor Europeni și de către Nicolae Luca, directorul Școlii de Sommelier din Moldova. Cursanții au urmat 7 module de instruire, teoretice și practice, în domeniul serviciului de calitate al vinurilor, asocierea cu bucate și descrierea profilului organoleptic.Examenul de certificare s-a desfășurat în una dintre sălile de degustare a complexului subteran Cricova și a inclus două probe: însușirea cunoștințelor teoretice și prezentarea practică. După evaluarea lucrărilor, participanții la program vor fi certificați cu Diploma de Sommelier European, recunoscută de Intergrupul pentru Vinuri, Băuturi Spirtoase și Produse de Calitate al Parlamentului Uniunii Europene, care oferă perspective internaționale de dezvoltare. Cursul a fost urmat de angajați ai vinăriilor, lucrători din HoReCa, turism, etc.

Brigitte Leloup, vicepreședintele Asociației Sommelierilor Europeni, președintele juriului a spus că sunt organizate pentru a treia  „oară certificarea sommelierilor din Republica Moldova cu Diploma Europeană de Sommelier. „Mă bucur să constat că profesia de sommelier ia avânt aici, iar calitatea vinurilor ne impresionează de fiecare dată. Vinul poate deveni un catalizator al vânzărilor în restaurante, dar și direct la vinării, dacă acestea vor fi servite și prezentate așa, încât consumatorul să devină el însuși promotor al acestui produs”, a declarat Leloup.

Sergiu Botezatu, manager senior proiecte USAID Moldova, membru al juriului a menționat că profesia de sommelier a fost oficial înregistrată și promovată printre profesioniștii din Republica Moldova începând cu 2011 cu suportul proiectelor USAID, iar certificarea europeană acordată specialiștilor în domeniu reprezintă o încununare a succesului nostru comun. „Sommelierul este o verigă importantă în promovarea vinului și a turismului, de aceea susținem dezvoltarea acestei profesii”, a remarcat managerul senior proiecte USAID Moldova.
 
Elizaveta Breahnă, degustător autorizat, expert în vinificație ONVV, membru al juriului a subliniat că Oficiul Național al Viei și Vinului investește în promovarea vinului și a unei imagini bazată pe calitate, tradiție și credibilitate. „Sommelierii trebuie să cunoască valorile brandului de țară „Vinul Moldovei”, a vinurilor locale și să susțină eforturile producătorilor locali prin servicii de calitate, îndreptate spre crearea unei experiențe unice pentru consumatorul de vin”, a spus degustatorul. 

Nicolae Luca, directorul Școlii de Sommelier din Moldova, membru al juriului, a apreciat că numărul doritorilor de urma cursuri specializate este în creștere, iar sommelieria devine o profesie veritabilă în Republica Moldova.

Titularii Diplomei de Sommelier European vor fi anunțați și li se vor înmâna oficial certificatele profesionale pe 27 aprilie, în cadrul celei de-a XII-a ediții a Vernisajului Vinului – „Vernisaj în vals de primăvară”.

Sesiunea de instruire și certificare cu Dimplomă de Sommelier European este parte a campaniei Wine Friendly, organizată de Oficiul National al Viei si Vinului din Moldova, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

ONVV este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

TIMPUL.MD

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul