Actualitate

129 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Astăzi va fi organizat un concert de comemorare a poetului român

Institutul Cultural Român la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova şi Societatea Muzicală, organizează, în cadrul Programului Centenar, concertul-omagiu lui Mihai Eminescu „Al meu nume o să-l poarte secolii din gură-n gură…”, pentru a comemora cei 129 ani de la dispariţia poetului naţional Mihai Eminescu – ora 18:00, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”.

Concertul va fi susţinut de laureaţii concursului naţional „Mihail Jora”: tenorul Mihai Urzicana şi violoncelistul Octavian Lup, acompaniaţi de pianista Raluca Ouatu.

Năs­cut pe data de 15 ianu­a­rie 1850, la Botoşani, fiind al şaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, Mihai Eminescu nu a fost doar un poet, a fost un adevărat apărător al cauzei Basarabiei, a dedicat peste o sută de articole istorice și politice chestiunii spațiului dintre Prut și Nistru. A denunțat politicile de deznaționalizare aplicate de ruși în Basarabia. Este cel care ne-a inclus și nu ne-a scos niciodată din spațiul românesc, mărturisea în unul dintre interviurile pentru Radio Chișinău, doctorul în filologie Vlad Pohilă.

În Basarabia, versurile lui Eminescu i-au inspirat pe cei mai mari compozitori din acest spațiu. Maestrul Eugen Doga, Anatol Chiriac, Mihai Dolgan sunt doar câteva nume. Ce te legeni… Și dacă… … De-aș avea … sunt piese din repertoriul interpretului Ștefan Petrache .

Considerat Luceafărul poeziei din tot spațiul românesc, Mihai Eminescu a rămas inegalabil prin creația sa, păstrându-și locul cel mai înalt în cadrul literaturii românești. 

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *