Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 23:49
Abonamente

11 Februarie 2010, ora 16:32

14 februarie 2005: Mama, tu esti Patria mea!

Marime Font

Acum cinci ani, cu prilejul celei de-a 70-a aniversari a Poetului, TIMPUL in parteneriat cu Uniunea Scriitorilor a organizat un grandios concurs national de eseuri pentru elevi si liceeni, cu genericul „Mama, tu esti patria mea”. Premiile au fost inmanate chiar in ziua in care Vieru facea 70 de ani, pe 14 februarie 2005...

Loading...


...La ora 11.00, holul Casei Scriitorilor era plin de lume si zumzaia ca o scoala la recreatia mare. Liceeni, insotiti de profesori din toate colturile republicii, venisera la Chisinau sa-si ridice premiile si sa-l vada pe cel despre care au scris cu atata inspiratie si dragoste. Festivitatea de premiere a fost deschisa de presedintele USM, acad. Mihai Cimpoi, care l-a felicitat pe poet, rugandu-l sa ramana in continuare un cavaler adevarului. Apoi a vorbit Excelenta sa Filip Teodorescu, ambasadorul Romaniei in RM, care a spus ca, prin cartile sale, Vieru a devenit un simbol si un portdrapel al intregii literaturi romane, fiind cel mai mare poet roman in viata.

La concurs au fost prezentate 170 de lucrari din toate raioanele RM. Preselectia a fost efectuata de catre o echipa de profesori, astfel incat, pentru etapa finala au fost alese 50 de lucrari. Fiecare autor a intrat in posesia unei diplome de participare si a unui set de carti, din partea redactiei, Uniunii Scriitorilor, Ambasadei Romaniei, revistei „Limba Romana”, ziarelor „Jurnal de Chisinau” sau „Literatura si Arta”. Si omagiatului i-a fost inmanata o diploma cu urmatoarea specificare: „Diploma de excelenta, sectiunea poezie se acorda poetului Grigore Vieru, Liceul „Limba si Literatura Romana”. Mentiuni speciale - ca temei pentru acordarea Premiului Nobel”. In cuvantul sau de raspuns, poetul a spus ca este fericit si fiindca i s-a atribuit titlul de Doctor Honoris Causa, conferit de catre Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creanga”, si de alte distinctii, insa cel mai mult l-au bucurat copiii-participanti la acest concurs. In semn de recunostinta, el le-a daruit fiecaruia cate un exemplar al volumului „Steaua de vineri”, insotit de un autograf. Marele premiu i-a revenit lui Andrei Prohin, absolvent al Liceului „Nicolae Iorga” din Chisinau, ulterior student la Facultatea de Istorie a USM. Cu premii speciale - cate un set de carti - au fost distinsi si profesorii liceenilor care au participat la concurs.

 

De ce ne-am gandit la acest concurs si de ce „victima” acestuia a fost aleasa Grigore Vieru? Pentru ca, in ultimele doua secole, literatura romana traieste un blestem - blestemul de a nu fi intreaga fara literatura din Basarabia. De aceea, la intersectia secolelor XIX si XX, au aparut Constantin Stere si Alexie Mateevici. Astazi, la rascrucea mileniului II si III a aparut Grigore Vieru. Asa a vrut Dumnezeu sa se intample ca la noi poetii adevarati sa aiba doua nume - unul poetic si unul geografic. Astfel, la Rasarit, Romania se intinde nu pana la Nistru, ci pana la GrigoreVieru. Asa a fost sa fie, dar Romania traieste un frumos blestem: nu armatele si diplomatii stabilesc frontierele acestei tari, ci poetii. Fiecare poet de aici, pe langa numele de poet, mai are unul - stalp de hotar. Vieru nu e un simplu stalp de hotar. E un pichet de graniceri, dotat cu infanterie, artilerie si aviatie.

 

 

Cel mai mult m-au bucurat acesti copii minunati. Cand a fost initiat concursul, aveam un sentiment de frica. Credeam ca o sa vina doua-trei lucrari si o sa ma fac de rusine. Dar cand mi-a prezentat dl Constantin Tanase un set de lucrari, am ramas profund emotionat, pana la lacrimi. M-am convins ca avem niste copii si profesori de exceptie in intreaga republica.

 

„Cu Dumnezeu in inima, cu condeiul in mana”

Afirm cu toata sinceritatea ca, dupa Dumnezeu si sfintii sai, cel mai iubit dintre conationali a fost si va ramane, chiar daca nu mai este printre noi, poetul Grigore Vieru.
Nu-mi amintesc exact cum si unde ne-am cunoscut, cert este insa ca relatia noastra de prietenie si colaborare a durat cam 20 de ani. Multi dintre confratii sai de condei, scriitori de seama, sunt enoriasii Catedralei „Sf. Teodor Tiron si Teodora de la Sihla”, totusi, Grigore Vieru a fost, vreme de 15 ani, seva acestui organism viu - biserica. Parca il vad si acum strecurandu-se printre crestini spre locul lui preferat - langa chipul zugravit al Sf. Voievod Stefan cel Mare…
Grigore Vieru a completat sirul barbatilor neamului, plecati intr-o lume mai buna, mai dreapta decat in cea in care am ramas noi. In cartea memoriei poetului, pe care o avem in biserica si in care fiecare crestin lasa un gand despre poetul Grigore Vieru, am citit cuvintele unui confrate de condei, Alexandru Horatiu Friscu, care m-au zguduit: „Nu Vieru a murit, noi am murit!”. Cat adevar exprima aceste cuvinte!

 

El n-a stiut ce inseamna conjunctura

Imediat ce a fost adus Vieru la Urgenta, toata brigada s-a inclus in procesul de reanimare. El a fost vreo 15 minute inca in cunostinta, spunandu-ne: „Am suportat un accident, sunt in mainile dvs., faceti tot ce gasiti de cuviinta”. In dimineata ceea, ca printr-un miracol, la patul lui s-au adunat toti specialistii de frunte in medicina. In calitate de presedinte al consiliului medical, am coordonat procesul de tratament. Din consiliu faceau parte profesorii Grigore Zapuhlah, Vladimir Hotineanu, Sergiu Sandru, Grigre Bivol, Ion Gravriliuc, medicul Ozea Rusu, conf. Iulian Glavan, directorul spitalului Gheorghe Ciobanu. El ar fi fost salvat, daca anterior nu ar fi suportat doua atacuri de cord, si daca in timpul accidentului n-ar fi fost lovit drept in inima.
Grigore Vieru mi-a fost prieten. Era un mare ganditor si filosof. El n-a stiut ce-nseamna conjunctura.

 

A fost oaspete drag in casa mea

Pe Vieru l-am cunoscut acum multi ani. ?in minte ca, pe cand eram consilierul-sef al presedintelui Snegur, poetul venea des pe la noi. Puneam atunci la cale probleme ce ne framantau in primii ani de frageda independenta a Republicii Moldova. Apoi am fost impreuna in Romania. Era un oaspete drag in casa mea. El va ramane mereu in memoria mea ca un adevarat barbat al neamului.

 

Ma bucur ca l-am pictat pe Vieru

I-am ilustrat lui Vieru cateva carti. Prima a fost antologia „Ce viseaza autobuzul”. Apoi - „Codrule, codrutule”, o culegere de texte de Vieru si Vangheli, din „Abecedar”, „Taina care ma apara” s.a. I-am facut circa zece portrete, doua dintre care au fost achizitionate de Muzeul National de Arta. Din colaborarea lui Vieru cu artistii plastici s-au produs mai multe lucrari, destul de variate.

 

Alexei Marulea

De la el am aflat taina care ne apara

Am avut fericita ocazie, la aparitia ultimei sale carti „Taina care ma apara”, aparuta in 2008 la Editura „Princeps Edit” din Iasi, pe cand Grigore Vieru mai era in viata, sa-l intreb ce a simbolizat aceasta denumire. Si dumnealui, asa cum obisnuia intotdeauna, cu blandetea si zambetul lui crestinesc mi-a raspuns: „Alexei, Taina care ma apara, de fapt si care m-a aparat au fost oamenii care au iubit istoria, cultura si, indeosebi, limba romana si din acest context faci parte si tu”. Aceasta apreciere o sa-mi fie mie, nepotilor si stranepotilor mei o calauza neclintita si sfanta.

 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 18:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 17:53

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Astăzi se împlinesc 67 de ani de când Elizabeth Alexandra Mary Windsor a fost încoronată regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iunie 2020, ora: 17:43

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Marea Britanie și Canada s-au opus reîntoarcerii Rusiei în G7, după ce președintele SUA, Donald Trump a spus că va amâna summitul prevăzut în iunie în Statele Unite şi că va invita alte ţări să se alăture reuniunii, printre care și Rusia. Prim-ministrul...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iunie 2020, ora: 17:38

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Părinții susțin că înțeleg eventualele riscuri legate de deschiderea grădinițelor în condițiile epidemiologice, însă, potrivit lor, copiii sunt supuși riscului dublu atât timp cât părinții muncesc și pot contacta virusul, iar ei sunt în grija altor...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 2 Iunie 2020, ora: 17:35

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

 Preţurile în cea mai căutată staţiune de la malul Mării Negre din România, Mamaia, variază, în medie, de la 30 de euro/noapte de persoană la un hotel de 3 stele, la 120 de euro, pentru unul de cinci stele, dar în funcţie şi de perioada aleasă, în timp...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 2 Iunie 2020, ora: 17:30

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

 Astăzi au fost confirmate în Republica Moldova, 188 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 5 în Transnistria. Cu transmitere locală – 187 cazuri și de import – 1 caz (Republica Turcia).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 16:33

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acceptat invitația părții ruse de a participa la sărbătorile dedicate „zilei victoriei” în marele război patriotic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:59

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Încrederea publicului în președintele Vladimir Putin a scăzut la un nou nivel minim în luna mai, deoarece mai mulți ruși au declarat că sunt gata să iasă în stradă pentru a protesta împotriva căderii nivelului de viață, potrivit rezultatelor sondajului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:42

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Cursa contracronometru a experţilor din lumea întreagă pentru găsirea unui tratament eficient pentru noul coronavirus este departe de un rezultat concret. Potrivit unui amplu studiu s-a constatat că hidroxiclorochina şi clorochina „nu aduc beneficii pacienţilor cu COVID-19“. De...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 2 Iunie 2020, ora: 14:27 de Irina Nechit

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină”

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină” Foto: Pictorița Victoria Cozmolici, Chișinău

Victoria Cozmolici s-a născut în 1978, la Chișinău. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” și Universitatea de Stat „Ion Creangă”. Este membru-titular al Uniunii Artiștilor Plastici, a participat la mai multe expoziții reprezentative: „Saloanele...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 14:17

Ce înseamnă când visezi un urs

Ce înseamnă când visezi un urs

 Nu se poate spune ca visul in care apar ursi este unul comun. Totusi, daca ai avut un astfel de vis, cu siguranta ai avut senzatia ca a fost unul important si probabil te-ai intrebat ce inseamna. De aceea, iti venim in ajutor cu cateva semnificatii asociate acestui simbol oniric rar, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:13

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

​​Un cutremur de 4,4 grade s-a produs în România, în zona seismică Vrancea, Buzău, marți, la ora 14:12, la adâncimea de 99 km, potrivit Institutului de Fizică a Pământului.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iunie 2020, ora: 14:11

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

Incidentul a avut loc sâmbătă seara, la Spitalul Clinic 24 din Moscova, relatează Radio Europa Liberă. Femeia, identificată de „Komsomolskaia Pravda” drept Iulia B., în vârstă de 45 de ani, era expert principal la Centrul de Criminalistică din cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:04

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte magistrați care activează la Judecătoria Strășeni au fost testați pozitiv la noul coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iunie 2020, ora: 13:02

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

Caz îngrozitor, la Dubăsari. Un bebeluș a fost găsit mort, aruncat într-o geantă la gunoiște.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iunie 2020, ora: 12:56

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta cu roşii este una dintre cele mai eficiente diete din lume şi ajută la pierderea a cel puţin 7 kilograme în 7 zile. Roşiile conţin 94% apă, au 17 calorii la 100 de grame şi o concentraţie mare de potasiu, vitamina B şi C.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 12:05

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Doi norocoși își vor testa norocul, în această seară, în noul joc special al Loteriei Naționale, cu câștiguri de peste 1 000 000 de lei. Denis Buga din Biruința, Sângerei și Artur Lupu din Chișinău vor concura, începând cu 20:45, la Prime TV...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:55

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Am depășit recordul de la valul III, când a fost înregistrată o medie săptămânală de 169 de cazuri noi pe zi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:53

„VEȘTI BUNE” de la guvernarea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernarea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)