Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

Bună Dimineața 29 Martie 2012, ora 05:34    Din editia print

Marime Font

16 mai - zi de doliu naţional

La 16 mai vom comemora 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, în urma războiului ruso-turc din 1806-1812.  

 
 
 

Este un eveniment de care trebuia să ne pregătim la modul serios atât în stânga, cât şi în dreapta Prutului. Nu a mai rămas mult, dar cele preconizate cu această ocazie s-ar putea întâmpla să aibă un efect de sfârâiac. Căci aşa suntem noi - repede ne înfierbântăm, dar şi mai repede ne răcorim, ne lăsăm răcoriţi… Cred că şi România, şi R. Moldova trebuiau să folosească din plin acest prilej pentru a aminti comunităţii internaţionale de o rană istorică în această regiune balcanică, mai ales că există premise de tămăduire, măcar parţială, a acestei răni. În caz contrar, în avanscena societăţii vor ieşi forţele proimperiale ruseşti. Un fel de repetiţie la subiect au fost recentele manifestări ale comuniştilor, dar şi ale comitetului înjghebat de Roşca. Acelaşi lucru l-au urmărit şi „patrioţii Moldovei”, care au ieşit banditeşte, duminică, împotriva celor care sărbătoreau la Chişinău Ziua Unirii din 1918. Aceşti „patrioţi” sunt trupe cu misiuni speciale ale comuniştilor, pesediştilor şi socialiştilor, care se vor activiza în prima jumătate a lunii mai, ca să arate lumii cine este aici stăpân. Din păcate, de tragedia de acum 200 de ani ne amintesc doar tinerii organizaţi în mişcarea „Acţiunea 2012” şi unii istorici - la televizor sau prin ziare. De ce tac oficialităţile? Oare istoria noastră nu este şi a lor? Ar trebui să le cerem de pe acum ca ziua de 16 mai să fie declarată oficial zi de doliu naţional.

Un articol de: Gheorghe Budeanu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md