Actualitate

19 persoane sunt bănuite în dosare de delapidare a fondurilor europene

În fapt, în perioada 2011-2012 experţii internaţionali au elaborat pentru Consiliul raional Criuleni două proiecte cu impact asupra mediului înconjurător şi de îmbunătăţire a condiţiilor de trai a localnicilor care au fost acceptate cu un buget de 5 000 000 de euro. Astfel, Consiliul raional Criuleni a devenit partener şi beneficiar al proiectului CRING, iar în cel de-al doilea proiect – CBC RUR Waste – aplicant, beneficiar şi semnatar al contractelor de grant cu Uniunea Europeană.

Prin urmare, într-un caz, managerul proiectului CRING, în complicitate cu administratorii unor companii, ar fi însuşit mijloace financiare, alocate de partenerii europeni, prin încheierea mai multor contracte fictive. De notat că, pentru implementarea proiectului, care prevedea combaterea eroziunii solului şi soluţionarea problemei degradării terenurilor, finanţatorii europeni au alocat 90 000 de euro, iar Consiliul raional Criuleni – 300 000 de lei din bugetul public.

În alt caz, proiectul CBC RUR Waste a fost iniţiat pentru a construi în satul Hruşova un depozit de deşeuri menajere, iar pentru lucrări, UE a oferit un grant de 1 300 000 de euro şi 2 500 000 de lei au fost alocaţi de Consiliul raional Criuleni. Ulterior, în scopul delapidării banilor, ex-preşedintele raionului, în complicitate cu managerii proiectului şi un şir de agenţi economici, au însuşit mijloace financiare în proporţii deosebit de mari. Pentru a camufla acţiunile infracţionale, aceştia achiziţionau bunuri şi servicii la preţuri majorate, iar în mare parte tranzacţiile despre cumpărarea unor mărfuri sau servicii erau doar pe hârtie.

Unul dintre agenţii economici, cercetaţi de CNA şi procurori, este vizat într-un alt dosar, pornit de Inspectoratul de poliţie Criuleni, pe faptul însuşirii a 1 000 000 de lei pentru achiziţionarea a două autospeciale pentru transportarea deşeurilor. Cauza a fost conexată la dosarele procurorilor pentru a fi investigată într-o procedură comună.

Astăzi, procurorii şi CNA au desfăşurat 39 de percheziţii la agenţii economici, bănuiţi că ar face parte din schema de delapidare a fondurilor europene şi la oficiile reprezentanţilor proiectelor CRING şi CBC RUR Waste. Ca rezultat, 15 persoane au fost escortate la CNA în calitate de bănuiţi, iar 3 din acestea au fost plasate în izolator pentru 72 de ore. Potrivit legislaţiei în vigoare, delapidarea averii străine este pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

Anterior, mai mulţi funcţionari şi agenţi economici au fost arestaţi pentru deturnare de fonduri europene în dosare similare.  

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *