Actualitate

20.000.000 euro – o noua surpriza de la CEDO

Doar de la inceputul anului, guvernului i-au fost comunicate de catre Curte 25 de dosare (!), cam cate unul pe zi

RM risca sa piarda la Curtea Europeana a Drepturilor Omului un dosar care va costa Bugetul circa 20 mln. euro – o suma-record pentru tara noastra, declara ministrul Justitiei, Alexandru Tanase. Dosarul a fost comunicat guvernului in luna ianuarie, iar in sase-sapte luni ar urma sa fie pronuntata hotararea, daca autoritatile moldovene nu vor ajunge la o intelegere amiabila cu reclamantul.

Situatia privind eventualele condamnari la CEDO e alarmanta, a mentionat ministrul Justitiei la sedinta Clubului jurnalistilor de investigatii. „Avalansa de dosare abia urmeaza sa vina. Doar de la inceputul anului guvernului i-au fost comunicate de catre Curte 25 de dosare (!), cam cate unul pe zi. Toate ilegalitatile care s-au comis pe parcursul a opt ani de guvernare comunista incep sa ne dea de stire. Chiar daca nu au fost comise de noi, ca guvern suntem obligati sa reparam aceasta situatie”.

Printre dosarele comunicate este si unul care va costa RM circa 20 mln. euro. Este vorba de un litigiu privind recuperarea unei datorii de catre o firma-terta din RM, legata de importul de energie electrica din Romania in RM, in urma cu vreo 15 ani. „Guvernul a achitat atunci jumatate din suma. Mai apoi, datoria a fost cesionata unei companii-terte, care s-a adresat in instanta moldoveneasca pentru a-si restitui banii. Au castigat dosarul si totul ar fi fost bine, daca n-ar fi intervenit instantele noastre economice, care au revizuit si anulat actul judiciar anterior. Prin urmare, o datorie care apartinea – cel putin aparent – unei persoane private a devenit datoria statului”, a spus Tanase. Potrivit lui, guvernul va incerca sa solutioneze cazul pe cale amiabila, pentru a evita condamnarea, dar va fi foarte dificil, deoarece trebuie sa gaseasca banii necesari ca sa poata negocia. Un alt caz comunicat guvernului in care RM risca sa plateasca milioane este cel reclamat la CEDO de catre Compania „Interdnestrcom” din regiunea transnistreana. „Guvernul comunist a acceptat de la ei un milion de dolari pentru a le da licenta de telefonie mobila, dupa care le-au luat licenta, dar nu le-au restituit banii, sub pretextul ca firma nu este rezidenta a RM. Compania s-a plans la CEDO si acum va trebui sa platim mult mai mult, deoarece, conform legislatiei, toate sumele se indexeaza”, a explicat ministrul Justitiei. Potrivit unor calcule, primul dosar ne costa in jur de 200 mii de dolari pe luna, iar cel cu „Interdnestrcom” – 30 mii dolari pe luna, a mai spus A. Tanase.

Ministrul a spus ca va cere sanctionarea dura a judecatorilor care au fost implicati in aceste cauze: „Fara nicio discutie, toti vor ajunge in fata Colegiului de calificare si a Colegiului disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii”. In acest context mentionam ca, saptamana trecuta, Asociatia obsteasca „Juristii pentru drepturile omului” a facut publica lista persoanelor responsabile de pierderea de catre RM, in anul 2009, a cauzelor la Curte. Aceasta lista se refera la toate hotararile Curtii care vizeaza RM si in care a fost constatata cel putin o violare a Conventiei. Persoanele cu cele mai dese aparitii in aceste liste sunt: Nicolae Clima, judecator al Curtii Supreme de Justitie, ex-presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (zece aparitii); Vera Macinskaia, vicepresedinta a Colegiului civil al Curtii Supreme de Justitie, ex-presedinta a Colegiului disciplinar al judecatorilor (zece aparitii); Natalia Moldovanu, vicepresedinta a Curtii Supreme de Justitie (zece aparitii); Ion Muruianu, presedinte al Curtii Supreme de Justitie (opt aparitii): Nina Cernat, vicepresedinta a Curtii Supreme de Justitie (sapte aparitii); Vasile Ignat, judecator al colegiului economic al Curtii Supreme de Justitie (sapte aparitii).

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *