Actualitate

20 de ani de la Revolutia romna

Pe 21 decembrie, se implinesc 20 de ani de la declansarea Revolutiei romane la Bucuresti. Comemorarea evenimentelor tragice de acum doua decenii se desfasoara de cateva zile la Timisoara si Bucuresti. „Romanii n-au avut niciodata parte de o explicatie satisfacatoare pentru intrebarea de ce revolutia lor a fost cea mai sangeroasa din Europa de Est. Istoricii sustin ca militarii au ucis peste 1.500 de anticomunisti pe teritoriul Romaniei, incepand cu 16 decembrie.

O saptamana mai tarziu, la 25 decembrie, Ceausescu a fost condamnat intr-un proces-spectacol si impuscat alaturi de sotia sa in curtea unei cazarmi”, scrie intr-o analiza, Agentia de stiri Reuters. Multi dintre romani considera ca Revolutia din decembrie 1989 a fost una „furata” si ca, desi comunismul a murit, comunisti – nicidecum. Insusi fiul dictatorului, Valentin, a declarat recent pentru Irish Times ca un grup care se opunea tatalui sau si dorea sa obtina castiguri personale a conspirat pentru a lua puterea, sub acoperirea protestelor: „Nu a fost o revolutie sau un puci – as descrie-o ca pe o mizerie”. Valentin Ceausescu considera ca si schimbarea pasnica era posibila.

La 20 de ani, „spiritul lui Ceausescu bantuie inca in Romania”, scrie ziarul The Times. „Un sondaj realizat in 2007 de Fundatia George Soros il identifica pe fostul lider comunist drept cel mai bun lider al deceniului trecut. De asemenea, Ceausescu este considerat si presedintele care a facut cel mai mult rau”, se mai spune in sursa citata.

„Romanii incearca sa-si clarifice trecutul. Insa de la condamnarea oficiala a regimului comunist, in urma cu trei ani, s-au facut putine progrese concrete”, scrie ziarul francez L’Express in editia sa de sambata. „Comisia Tismaneanu a formulat 36 de recomandari. Putine au fost aplicate pana in prezent, deoarece au nevoie de votul Parlamentului. (…) Creat in 2005, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) este insarcinat cu identificarea si condamnarea responsabililor. Dar drumul este lung. (… )Un alt organ de ancheta a trecutului – Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, infiintat in 1999 – a intampinat multe piedici in activitatea sa. Blocajul principal vine de la elitele de la putere”, mai noteaza ziarul francez. „Niciun responsabil, agent de Securitate sau lider comunist nu a fost condamnat pana acum. In Romania, comunismul nu a disparut, el s-a privatizat”, sustine istoricul Marius Oprea, citat de L’Express.

Episcopul reformat si europarlamentarul Laszlo Tokes a afirmat, martea trecuta, la Timisoara, ca ar trebui creata o instanta internationala pentru judecarea crimelor comunismului din Europa de Est. „In Romania, comunismul a cazut, iar comunistii au ramas. (…) La noi nu s-a preluat puterea in mod definitiv. Procesul de schimbare de regim inca tine”, a mentionat el, la evenimentele de la Timisoara, aflate sub inaltul patronaj al lui Jerzy Buzek, presedintele Parlamentului European. Tot la Timisoara, fostul presedinte al Poloniei, Lech Walesa, fondatorul sindicatului Solidaritatea, a declarat ca regimul comunist nu a cazut pentru toate tarile est-europene acum 20 de ani, asa cum se sustine, ci atunci cand fiecare tara si-a dobandit, in mod propriu, libertatea. La 17 decembrie, a fost zi de doliu in capitala Banatului. „Am asistat la o condamnare de fatada a sistemului comunist. E nevoie de o lege de condamnare serioasa a comunismului. Justitia trebuie sa fie reala. Nu e normal ca doar o elita infima sa beneficieze de democratia sociala. Dupa 20 de ani, Romania are dreptul sa nu mai fie mintita”, a afirmat Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, orasul care a dat tonul Revolutiei romane si unde, la 16 decembrie 1989, a izbucnit o revolta populara.

21 decembrie 1989 a fost ziua in care multimea adunata in fata Comitetului Central (azi Piata Revolutiei), la o adunare populara menita sa exprime sprijinul populatiei fata de conducerea de partid si de stat, a inceput sa-l aclame pe Ceausescu. In seara aceleasi zile, lucrurile au avansat, existand ciocniri intre protestatari si serviciile de securitate. A doua zi, sotii Ceausescu si-au dat seama ca „domnia” lor era pe sfarsite. Ei au fugit cu elicopterul, dar mai tarziu au fost arestati si impuscati.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *