Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Actualitate 12 August 2019, ora 08:48

20 de ani la putere / Proiectul Putin treptat „se dezumflă”

Marime Font

 

La 20 de ani distanță, întrebarea referitoare la cine a fost persoana care a scris pe o foaie de hârtie numele lui Vladimir Putin și i-a strecurat fițuica lui Boris Elțîn se pare că nu mai contează. E limpede că a fost o alegere făcută de apropiați din anturajul lui Boris Nikolaevici. Ideea de a miza, într-o situație dificilă, pe un personaj din eșalonul doi, un director tăcut și necunoscut al FSB-ului, i-a trecut prin cap unuia dintre reprezentanții așa-numitei „familii”: poate lui Aleksandr Voloșin sau Valentin Iumașev, poate Tatianei Diacenko, poate chiar lui Boris Berezovski. Dar nu asta e important. Mult mai important este răspunsul la întrebarea: de ce a fost ales anume acest tip de om și ce argumente în favoarea acestui scenariu i-au fost aduse șefului statului care, cu numai câțiva ani mai devreme de evenimentele descrise, îl vedea drept succesor al său pe Boris Nemțov, o persoană diametral opusă din toate punctele de vedere?

Grupul camarazilor lui Elțîn și-a trasat atunci două sarcini primordiale, care au determinat alegerea făcută. Dacă vom arunca o privire asupra peisajului politic din Rusia anului 1999, atunci nu vom găsi niciun expert sau comentator de notorietate care să nu fie ferm convins în acel moment că o schimbare a elitelor politice în Rusia era inevitabilă. Grupul „Lujkov-Primakov” își dorea să preia puterea, iar sarcina principală a „familiei” era să împiedice acest scenariu. Pentru că știm ce fel de set de instrumente a fost utilizat pentru realizarea acestei sarcini, alegerea unei persoane din cadrul serviciilor speciale pentru funcția principală în stat pare să fie una destul de logică, poate chiar lipsită de o alternativă.

Creatorii și creatura lor

Evenimentele petrecute în decursul a doar câteva luni au schimbat radical echilibrul forțelor politice:


- la 7 august, un grup de câteva sute de luptători ceceni și mercenari arabi, condus de Basaev și al-Khattab, invadează una dintre regiunile muntoase ale Daghestanului;

- două zile mai târziu, Boris Elțin îl numește pe Vladimir Putin, în vârstă de 47 de ani, în funcția de premier al Rusiei și îl proclamă imediat succesor al său;

- în perioada 7-16 septembrie au loc o serie de atacuri teroriste oribile, fiind aruncate în aer mai multe blocuri de locuințe în orașele Buinaksk, Moscova și Volgodonsk, în urma cărora mor sute de civili;

- la 30 septembrie, subunități de tancuri ale Armatei ruse intră în Cecenia dinspre regiunea Stavropol și Daghestan. De la numirea lui Putin drept succesor de către Elțîn și până la izbucnirea celui de-al doilea război în Cecenia nu trec decât trei săptămâni.

- În același timp, este pus în practică proiectul de înființare a unui partid capabil să preia inițiativa de la opoziția intrasistemică. Din blocul electoral Patria-Întreaga Rusie [Otecestvo-Vsea Rusi] făceau parte nu numai Lujkov și Primakov, dar și alți influenți lideri regionali, precum Mintimer Șaimiev, președintele republicii ruse Tatarstan, sau Vladimir Iakovlev, primarul orașului Sankt-Petersburg.

Proiectul privind crearea unei alternative opoziției a fost realizat cu viteza fulgerului și uimitor de eficient. Dacă în vara anului 1999 nimeni nu auzise despre Unitate [Edinstvo – rus.], atunci la alegerile parlamentare din 19 decembrie, partidul condus de Serghei Șoigu, ministrul pentru Situații de Urgență, și sprijinit de Vladimir Putin, se clasează pe locul doi, după Partidul Comunist. Astfel, opoziția lui Lujkov este anihilată, iar, în mai puțin de un an, se dizolvă în structura politică pro-guvernamentală. Victoria partidului Edinstvo a fost predeterminată de o situație de criză creată artificial în țară. Pe fundalul războiului din Caucaz și urmare a atacurilor teroriste fără precedent asupra orașelor rusești, alegătorii și-au legat speranțele de stabilitate de un nou lider puternic și au votat pentru Putin la parlamentarele din 1999.

Desigur, nu putem afirma cu certitudine absolută că invadarea Daghestanului, aruncarea în aer a blocurilor de apartamente și cel de-al doilea război în Cecenia sunt verigi ale unui singur lanț care au dus la ascensiunea rapidă a noului lider rus. Astăzi, însă, când am aflat cu toții atât de multe lucruri despre evenimentele uimitoare petrecute în acele luni, acest scenariu pare cel mai probabil. După ce canalul NTV începe să investigheze exploziile produse în clădirile rezidențiale și să critice dur politica autorităților ruse în Caucaz, soarta postului de televiziune a fost decisă.

Prin urmare, Vladimir Putin nu a înșelat așteptările celor care l-au pus în fruntea țării. Alegerea succesorului a fost condiționată: Putin trebuia să garanteze pentru totdeauna inviolabilitatea „familiei”. Ceea ce a și făcut. Peste câțiva ani, la Londra, când l-am întrebat pe Berezovski, dacă Putin și-a asumat și alte condiționalități, el a răspuns negativ. „Subiectul loialității nu a fost deloc abordat. Niciunul dintre cei care l-a propus pe Putin și a făcut lobby pentru candidatura sa în fața lui Elțîn, nu a avut vreo umbră de îndoială că va fi capabil să dețină controlul asupra lui. Voloșin, de exemplu, credea că el va fi înlocuit peste un an sau doi”.

O astfel de naivitate a celor care au prescris destinul Rusiei pentru mulți ani înainte se explică prin faptul că persoanele respective nu aveau cunoștințe elementare în domeniul politicii reale și nici competențele corespunzătoare. Așa că Vladimir Putin, înțelegând că toate pârghiile de control se află acum în mâinile sale, distruge rapid întreaga structură și dă de înțeles că nu are nevoie de protecție din partea nimănui. O asemenea turnură a evenimentelor a fost o surpriză extrem de neplăcută pentru clanul „familiei”. Omul, pentru a cărui promovare în calitate de politician nr.1 au fost utilizate cele mai monstruoase tehnologii electorale posibile, anume războiul, a învățat o lecție importantă: nu există restricții morale în calea rezolvării unei probleme!

Divide, supune și domină

Concentrarea pârghiilor puterii, distrugerea centrelor de putere concurente și împiedicarea apariției de noi centre de alternativă era obiectivul lui Vladimir Putin în politica sa internă. Primii pași făcuți spre „modernizarea autoritară” au constat în crearea districtelor federale și reformarea Consiliului Federației [camera superioară a Parlamentului rus]. Ambele reforme, realizate deja în 2000, urmăreau, în primul rând, o slăbire accentuată a „partidului guvernatorilor”. A fost creată o entitate de supraveghere a liderilor regiunilor, guvernatorii înșiși fiind excluși din camera superioară a legislativului și înlocuiți cu persoane de rangul doi. Așa a început construcția „verticalei puterii” lui Putin. În 2004, după tragedia de la Beslan, sub pretextul unei inventate „combateri a amenințării teroriste”, au fost anulate alegerile directe ale liderilor regionali, iar șeful statului începe să numească personal guvernatorii. Din acel moment, factorul de influență regională asupra politicii centrului federal încetează să mai existe.

Un alt nucleu al puterii atacat de administrația lui Putin a fost așa-numitul „club al oligarhilor”. Primul a părăsit țara Boris Berezovski, după ce a criticat aspru reformarea Consiliului Federației și politica de slăbire a instituției guvernatorilor. Apoi a emigrat Vladimir Gusinski, al cărui trust media (NTV) a fost distrus la ordinul direct al autorităților. Ulterior a venit rândul companiei Yukos.

Distrugerea celui mai mare producător privat de petrol din Rusia se produce ca urmare a pretențiilor din partea directorului companiei Mihail Hodorkovski de a formula o agendă care depășea funcțiile sale formale, chiar dacă era un magnat influent. Imediat ce Hodorkovski vorbește despre necesitatea unei lupte împotriva corupției sistemice și, în mod special, a cauzelor care favorizează acest flagel, Putin simte de îndată o amenințare la adresa guvernării sale personale. Și nu este vorba în cazul dat despre problema abordată de Hodorkovski, ci de însăși tentativa lui de a stabili prioritățile politicii interne. Trebuie de spus că Putin a estimat cu exactitate consecințele atacului asupra companiei Yukos: nu a urmat nicio rezistență consolidată din partea colegilor oligarhi ai lui Hodorkovski. Îngroziți, cu toții s-au retras și au hotărât că singurul comportament rațional în aceste condiții este să tacă și să plătească cât li se va cere. Treptat, Putin își creează propriul grup de lideri din rândul antreprenorilor, oameni de încredere din cercul său restrâns. Așa apar pe lista Forbes nume noi, precum Kovalciuk și Rotenberg.

Un alt centru important al opoziției politice de pe vremea lui Elțîn - Duma de Stat [camera inferioară a Parlamentului rus] – a capitulat practic fără luptă. Pe de o parte, faptul s-a datorat apariției unui nou partid politic pro-guvernamental puternic - Rusia Unită [Edinaia Rossia], pe de altă parte - incapacitatății totale a Partidului Comunist de a opune cu adevărat rezistență. Formațiunea, care până mai ieri era gata să declanșeze procedura de suspendare a lui Boris Elțîn, a văzut în persoana lui Vladimir Putin un altfel de adversar, în fața căruia a cedat repede. Ghenadi Ziuganov s-a împăcat cu rolul de politician secundar, ajustându-și acțiunile partidului său în conformitate cu ordinele directe venite din partea administrației prezidențiale. Adevărul e că el și-a negociat dreptul de a critica aspru din când în când „politica economică pro-occidentală a guvernului”, în rest a dat dovadă de loialitate față de regim. La drept vorbind, tendința imperialismului, manifestată ulterior, și creșterea rolului statului în economie făceau deja parte din programul Partidului Comunist.

Din acest moment, sistemul politic al Rusiei capătă un caracter imitativ. Practic toate instituțiile politice și sociale de importanță își pierd din subiectivitate și, chiar dacă își păstrează însemnele tradiționale, devin unelte ale puterii executive. Nu mai există nicio ramură independentă a puterii în Rusia, inclusiv cea judiciară, iar Constituția își pierde din valoare, deoarece se transformă într-un document care nu mai reflectă structura relațiilor sociale și politice instaurate. Regimul Putin nu mai are de ce să modifice Constituția – o ignoră pur și simplu.

Reguli noi de joc

Instituirea unui control absolut asupra alegerilor de orice nivel reprezintă un element important al dominanței politicului. Administrarea strictă a procedurilor electorale, care se află în contradicție directă cu principiile democratice declarate, este explicată de autoritățile ideologice ca fiind ceva specific național. Cum s-ar zice, avem, desigur, democrație, dar cu specific local - „suverană”.

Întrucât nu declanșezi un nou război odată la patru ani pentru ați asigura victoria electorală, folosind monstruoase tehnologii riscate și costisitoare ca la începutul anilor 2000, regimul preia controlul asupra întregului proces electoral, considerând că este cea mai sigură garanție pentru conservarea situației politice și prevenirea unor crize. Anume atunci termenul de „stabilitate”, aplicat în cazul realităților rusești, căpătă sensul unei lipse totale de perspectivă pentru schimbarea puterii.

De-a lungul acestor două decenii, ideea formulată cândva de Vladislav Surkov, unul dintre ideologii și arhitecții sistemului politic din Rusia, că „trebuie să ajungem în situația în care în ziua alegerilor să nu mai fim nevoiți să furăm niciun vot”, realizată nu a fost niciodată. În caz de necesitate, autoritățile recurg și azi la fraude electorale masive.

Succesul luptei împotriva separatismului în Cecenia și, în sens mai larg, în Caucaz a reprezentat un factor important pentru stabilizarea politică a regimului lui Vladimir Putin. Un rol cheie l-a jucat Ramzan Kadîrov, un aliat al Kremlinului, care nu a dezamăgit niciodată așteptările lui Putin. Cu toate acestea, liderul cecen s-a dovedit a fi o persoană mai complicată decât părea să fie la început: el nu-și vinde pe bani puțini loialitatea necondiționată față de Moscova și capacitatea de a ține din scurt Caucazul de Nord. Și aici nu este vorba numai despre un control total asupra fluxurilor de bani care vin dinspre centru sau despre dreptul de a duce o politică independentă în Cecenia, fără să asculte ce-i va spune Moscova (actualul regim în Cecenia nu poate fi catalogat altfel decât despotism în forma sa clasică). De ceva timp, Kadîrov nu-și ascunde pretențiile de a formula agenda națională și își permite să facă declarații pe marginea unor subiecte ce depășesc competențele sale formale. […]

Forțele de securitate cecene nu au vreo restricție de acțiune pe teritoriul întregii țări, iar una dintre unități își are sediul chiar în centrul Moscovei. Kadîrov se consideră principala barieră împotriva unei „amenințări portocalii” și este gata oricând să-și demonstreze angajamentul față de „idealurile unei Rusii mari” nu numai prin vorbe, dar și prin fapte. Mulți sunt convinși că rolul liderului cecen în asasinarea lui Boris Nemțov în februarie 2015 nu este deloc unul secundar. Prezența factorului Kadîrov în relațiile dintre autorități și opoziție descrie elocvent însuși caracterul acestor relații.

Cu excepția unei perioade scurte de timp, sfârșitul anului 2011 - începutul anului 2012, opoziția rusă nu a creat mari probleme regimului Putin. Sistemul de putere creat în Rusia, controlul total asupra sistemului politic și asupra principalelor mass-media influente au permis Kremlinului să țină opoziția la periferia vieții politice rusești, fără să recurgă la represalii grave și masive. Chiar și asasinarea lui Nemțov are legătură, probabil, cu poziția sa vehementă față „liderul național” și nu cu perspectiva unui succes politic real pentru adversarii lui Putin. Discreditarea oricărei mișcări de opoziție și a liderilor acesteia - de la Kasparov până la Navalnîi - constituie un element important al politicii interne de care este responsabil un departament special din administrația prezidențială. Situația economică a jucat un rol principal în procesul de marginalizare cu succes a opoziției, ceea ce a garantat regimului, până la un moment dat, posibilitatea să mențină nivelul de trai al cetățenilor, fără să se teamă de eventuale proteste antiguvernamentale în masă.

Economia: reformele neterminate

Economia rusă a reușit să se mențină pe linia de plutire în toți acești ani datorită a doi factori: creșterea fără precedent a prețului petrolului (în unele perioade ale anilor 2010-2011 cotația barilului a depășit pragul de 100 de dolari) și loialitatea absolută din partea unui grup semnificativ de profesioniști în domeniile economic și financiar, numiți în cercurile de experți „liberali sistemici”. Anume ei au lansat încă în anul 2000 prima rundă de reforme care au asigurat o creștere economică, o anumită îmbunătățire a climatului investițional și a nivelului de trai al cetățenilor ruși, lucru cel mai vizibil în orașele mari.

Cu toate acestea, obiectivul principal trasat atunci de economiștii liberali - diversificarea economiei ruse și reducerea dependenței acesteia de exporturile de hidrocarburi – așa și nu a fost realizat. Motivul pentru care economia rusă nu a putut face un salt revoluționar, în condițiile unei conjuncturi economice externe ideale, a fost formulat de Egor Gaidar în timpul unei prelegeri: „Un model autoritar de guvernare intră, mai devreme sau mai târziu, în contradicție cu economia liberală, iar această contradicție este insurmontabilă”. O dovadă în acest sens este creșterea accentuată a prezenței statului în toate ramurile economiei și trecerea celor mai importante sectoare economice (în primul rând, industria petrolieră) sub controlul deplin al statului.

Nu mai contează dacă Vladimir Putin a înțeles că modelul politic pe care l-a construit nu se încadrează în structura relațiilor economice libere sau dacă declinul reformelor liberale s-a produs treptat din motive firești. Ceea ce contează este că, în ultimii ani, economia rusă se află în pragul recesiunii, sectorul bancar își pierde viabilitatea, producția industrială și investițiile se micșorează în același ritm, iar veniturile reale ale cetățenilor scad pentru al șaselea an consecutiv. De vină sunt nu doar sancțiunile internaționale. În lumea modernă, o economie în care prezența statului este atât de puternică s-a dovedit a fi nepregătită pentru o concurență reală, în mod special din cauza eficienței economice scăzute și a marii corupții.

Seamănă haos


Greșeala fatală a lui Putin a fost teoria dominanței globale care a pus stăpânire pe mintea lui, ideea de a concura pe picior de egalitate cu SUA. Proiectul elaborat pentru atingerea acest obiectiv se bazează pe un concept fundamental nou al relațiilor cu lumea occidentală. Iată cum poate fi descris pe scurt. Rusia renunță la strategia de a se încorpora în această lume în condiții care au la bază angajamentul ferm față de valorile liberale (deoarece în asemenea condiții nu suntem competitivi). În schimb, este pusă în aplicare strategia de schimbare a Occidentului. Discreditarea și distrugerea principiilor democratice clasice ce stau la temelia civilizației occidentale este principalul obiectiv al politicii externe a lui Putin.

Pentru realizarea acestei strategii sunt utilizate o varietate de instrumente - de la mituirea directă a unor importante persoane politice până la imixtiunea în procesele electorale și sprijinirea oricăror mișcări și proiecte distructive. Scopul unor astfel de acțiuni este întotdeauna același: de a semăna haos, de a distruge structurile existente. Putin avea nevoie de o slăbire a Occidentului pentru a realiza două proiecte majore: restabilirea imperiului rus (fie și parțial) și obținerea drepturilor egale cu puterile mondiale în soluționarea principalelor probleme internaționale.

Evident, Vladimir Putin vedea „reunificarea ținuturilor rusești” ca pe o cunună de lauri, principalul subiect al ultimului mandat prezidențial, indiferent de câți ani va dura. Putin și-a dorit să intre în istorie ca o persoană care a fost în stare să reînvie, în baza „valorilor tradiționale”, un stat nuclear puternic de care să țină cont întreaga lume. Poate nu un stat în granițele fostei URSS, dar, cel puțin, pe un teritoriu mai extins decât al actualei Rusii. Tocmai cu dorința de realizare a acestui plan este asociată politica de agresiune a Moscovei față de apropiații săi vecini. Reacția slabă a Occidentului față de participarea Rusiei la separarea Osetiei de Sud și Abhaziei de Georgia a determinat, în mare parte, soarta Ucrainei.

Convingerea lui Vladimir Putin că și acest lucru va trece fără urmări are la bază mai mulți factori, dar mai ales conștientizarea unicității propriei sale situații politice. Anexarea Crimeei și declanșarea războiului separatist în estul Ucrainei cu scopul distrugerii statalității ucrainene a constituit punctul de cotitură în cariera politică a lui Putin. Din acel moment, Occidentul înțelege că regimul instaurat în Rusia reprezintă un pericol iminent direct.

Presiuni din interior și din exterior

De-a lungul anilor, Vladimir Putin a reușit să concentreze în mâinile sale o cantitate imensă de resurse și de putere. Când se spune azi că Putin este „stăpânul pământului rusesc”, nu este deloc o figură de stil. Nu e nicio exagerare în această afirmație. Și, totuși, el și-a supraestimat capacitățile și puterea. Apropo, în urmă cu 20 de ani, grupul „țarilor” de pe lângă Kremlin credea că va putea menține un control etern asupra lui. Motivul este același: lipsa unei culturi politice elementare.

Evenimentele pot evolua în continuare după scenarii diferite. Este foarte dificil astăzi să evaluezi și să estimezi viabilitatea regimului de guvernare din Rusia. Pe lângă resursele acumulate, depinde, de exemplu, și de cât de constant va crește presiunea sancțiunilor din exterior, dar și de cum se va dezvolta situația economică. Experții economici independenți au păreri împărțite despre cât de mult poate dura acest lucru. În ceea ce privește problema principală, opinia lor este aceeași: economia rusă este sortită să se scufunde pe fondul sancțiunilor, fără să înregistreze vreo creștere în următorii ani. Altfel spus, problemele economice ale Rusiei nu pot fi rezolvate în prezent cu ajutorul instrumentelor economice. E nevoie de o schimbare radicală a cursului politic, ceea ce este pur și simplu imposibil de realizat sub actuala putere.

În basme crezi mai ușor, dacă ai stomacul plin...

Există, însă, și factorul intern. Într-o măsură mai mică sau mai mare, este clar că jocurile ideologice, ideile false despre interesele cetățenilor și ale statului încetează să mai funcționeze. Acest lucru se datorează scăderii vizibile a nivelului de trai al majorității populației, care începe să-și exprime nemulțumirea față de actuala putere. Cum se spune: în basme crezi mai ușor, dacă ai stomacul plin! În plus, mai devreme sau mai târziu, nemulțumirea elitelor răsfățate de Putin, care în mod cert nu și-au dorit un asemenea final, se va transforma într-un protest deschis cu consecințe imprevizibile.

Presiunea externă și presiunea internă creează o situație explozivă. Mai ales ținând cont de faptul că regimul Putin nu și-a lăsat vreo cale de retragere. Nu va mai fi ușor să spună: ei bine, din acest moment revizuim politica noastră externă agresivă, încetăm să influențăm instanțele de judecată, nu mai „furăm” alegerile și încetăm să marginalizăm opoziția. Atât Putin, cât și sistemul politic creat de el nu mai au posibilitatea unei astfel de manevre. În acești 20 ani ai domniei sale s-au întâmplat prea multe lucruri care sunt descrise și prevăzute chiar și de actualul Codul Penal al Federației Ruse. Proiectul Putin treptat „se dezumflă”.

(Text preluat de la Radio Svoboda, în traducerea și adaptarea lui Sergiu Culeac) / Europalibera 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)