Actualitate

20 de ani pe baricade

Peste trei saptamani se implinesc 20 de ani de la decretarea limbii romane ca limba de stat in R. Moldova si reintroducerea alfabetului latin. Catalogata de istorici ca simbol al independentei, lupta pentru limba, dar mai ales acea zi istorica de 31 august 1989 inseamna astazi pentru multi dintre conationalii nostri doar o simpla denumire de strada.

Dupa o scurta perioada romantica, a anilor Marilor Adunari Nationale de la Chisinau, problema limbii romane a ajuns sa fie discutata in cerc restrans doar in mediul stiintific si cel intelectual, in timp ce in spitale, farmacii, magazine si chiar in administratia publica centrala se vorbeste in continuare in limba rusa, contrar prevederilor legale adoptate in august 1989. Desi este inca in vigoare „Legea cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenesti”, niciunul dintre functionarii publici care incalca aceasta lege nu a fost tras la raspundere. Mai mult, dupa 2001, comunistii au pus tunurile pe limba romana, inlocuind si glotonimul „limba romana” cu cel de „limba moldoveneasca”. In loc sa ne dezvoltam si sa ne cultivam limba, inscriptiile de pe strazi sunt pline de greseli, iar autoritatile responsabile de respectarea legii sunt nefunctionale.

Amintim ca, la 27 august 1989, circa 700 mii de participanti la Marea Adunare Nationala s-au pronuntat pentru decretarea limbii romane ca limba de stat, iar acest moment este consemnat in istoria noastra ca apogeul Miscarii de eliberare nationala. La 31 august, sub presiunea cetatenilor, Sovietul Suprem al RSS Moldovenesti a adoptat „Legea cu privire la statutul limbii de stat a RSSM” si „Legea cu privire la revenirea limbii moldovenesti la grafia latina”. La 1 septembrie, legislativul de atunci a adoptat „Legea cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenesti”, care recunoaste „identitatea moldo-romana a limbii” vorbite intre Prut si Nistru.

Potrivit datelor recensamantului din 2004, 59,99% din populatia RM au declarat ca limba lor materna este „moldoveneasca”, 16,5% – limba romana, 11,25% – limba rusa, 5,5% – limba ucraineana.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *