Eveniment

2004-2005: in zodia lui 4 aprilie

In septembrie 2004, Vladimir Voronin da startul represiunilor politice si incepe cu functionarii primariei Chisinau, acuzati de abuz de putere si neglijenta in serviciu. Se fac mai multe tentative de a-l aresta si pe primarul Serafim Urecheanu… Dupa luni de zile petrecute in izolator, toate aceste persoane au fost eliberate, dosarele fiind clasate din lipsa de probe. Vladimir Sarban a castigat un proces la CEDO impotriva RM. La 14 octombrie, guvernarea comunista a RM boicoteaza deschis Hramul Chisinaului…

La sfarsit de an 2004, TIMPUL lanseaza, pentru liceeni si studenti, concursul literar „Mama, tu esti Patria mea”, al carui scop e cinstirea si valorificarea creatiei marelui poet Grigore Vieru, care pe 14 februarie 2005 implinea 70 de ani. Pe adresa redactiei sosesc 170 de lucrari despre creatia lui Grigore Vieru, pentru finala juriul selecteaza 50, iar bilantul concursului e facut chiar pe 14 februarie, la Uniunea Scriitorilor. Marele Premiu ii revine lui Andrei Prohin, student la Facultatea de istorie a USM. Fiecare dintre participanti – care s-au declarat „copii ai lui Grigore Vieru” – a plecat acasa cu cate un exemplar al cartii „Steaua de vineri”, insotita de un autograf al poetului. Se intampla dupa ce, in aceeasi zi, presedintele Voronin ii inmanase lui Grigore Vieru Medalia „Mihai Eminescu”, care-i fusese conferita inca in 2000.

La 5 noiembrie 2004 George W. Bush este ales presedinte al SUA, iar la 15 decembrie candidatul Aliantei PNL-PD la presedintie, Traian Basescu, obtine 51,23% din voturi in turul doi al alegerilor prezidentiale din Romania… Romanii de pe cele doua maluri ale Prutului afla de Pavel Stratan. In scurt timp, cantecele lui Stratan sunt cunoscute pe de rost, iar discul „Amintiri din copilarie” se vinde ca painea calda.

La 26 decembrie 2004, reformatorul Viktor Iuscenko castiga cu 52,01% scrutinul prezidential din Ucraina. In aceeasi zi, se produce tragedia anului 2004 – valuri seismice uriase, de pana la zece metri, declansate de cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani, cu magnitudinea 8,9 grade pe scara Richter – matura coastele a sapte tari asiatice. Cel putin 11.000 de oameni sunt declarati morti sau disparuti fara urma.

Premii „de aur” pentru jurnalistii TIMPULUI

In decembrie 2004, colegii nostri Constantin Tanase si Alina Anghel culeg doua dintre „merele de aur” oferite laureatilor unui top special, elaborat cu prilejul celor zece ani de activitate ai CIJ – „Cei mai populari zece jurnalisti din ultimii zece ani”. In februarie 2005, Alina Anghel castiga premiul „Press Freedom 2004”, acordat de filiala austriaca a Organizatiei Internationale „Reporterii fara frontiere”. La concurs au mai participat ziaristi din ?arile Europei de Est si de Sud-Est. Alina Anghel a invins cu articolele sale de investigatie despre coruptia din randul conducerii de varf de la Chisinau, publicate in TIMPUL pe parcursul anului 2004.

 

Incepand cu 25 ianuarie 2005, TIMPUL apare, in plus la miercuri/vineri, si martea. Astfel, se face un prima pas spre Cotidianul national „TIMPUL de dimineata”. In aceeasi zi, serviciul Independent de Sociologie si Informatii „Opinia” face public un sondaj sociologic potrivit caruia TIMPUL e cea mai buna publicatie a anului 2004. la 27 ianuarie, la varsta de 88 de ani, se stinge marele actor Eugeniu Ureche.

La 22 februarie 2005, este semnat Planul de Actiuni RM-UE, care se vrea o parghie de apropiere a RM de standardele europene. La 6 martie, in alegerile parlamentare, comunistii in frunte cu Vladimir Voronin castiga 56 de mandate , Blocul „Moldova democrata” – 35 si PPCD – zece. Marian Lupu este ales spicher al parlamentului.

La 4 aprilie 2005, Vladimir Voronin este reales presedinte al RM, fiind votat de 75 dintre cei 78 de deputati care au participat la alegeri, inclusiv deputatii PPCD, PD si PSL. Singurii care au boicotat scrutinul au fost cei 23 de legislatori din Alianta „Moldova Noastra”… Doua zile mai devreme, pe 2 aprilie, se stinge din viata Papa Ioan Paul al II-lea. La 25 aprilie, dupa aproape zece ani de la depunerea cererii oficiale, Romania si Bulgaria au semnat, la Luxemburg, Tratatul de aderare la UE.

La 6 mai 2005, Iura Rosca a innebunit! Cel putin, astfel a titrat TIMPUL stirea despre faptul ca liderul PPCD a intentat patru dosare de judecata impotriva publicatiei noastre. Suma totala pe care o pretinde de la noi pentru „gravele suferinte morale” la care „l-am supus” este de 3 milioane 750 mii lei: 950 de mii de la Constantin Tanase, 300 de mii de la Ion Manole si 2 milioane 500 de mii de la TIMPUL. In urma unei riposte hotarate a ziarului, ulterior, Rosca si-a retras cererile din judecata.

Duminica, 10 iulie 2005, Chisinaul este chemat sa-si aleaga noul primar. In competitia pentru jiltul alesului local sunt inscrisi zece concurenti. Dar, pentru prima data in istoria Chisinaului, alegerile nu sunt validate, la urne venind doar 27,5% dintre alegatori. Alegerile repetate se tin la 24 iulie, dar nici de data aceasta scrutinul nu e validat. Primaria ramane sa fie dirijata de primarul interimar Vasile Ursu.

In noaptea de 18 spre 19 august 2005, Chisinaul este lovit de o furtuna. Mai multe zone din oras sunt devastate. Pe strada Hipodromului, raman fara acoperis 52 de familii. In ziua de 27 august, cand conducerea de varf serba, in ritm de DDT rusesc, Ziua Republicii, reporterul Natalia Hadarca i-a gasit pe oamenii din aceasta strada luptand cu glodul… Tot la 27 august, „artistul complet” Lenuta Burghila da start proiectului cultural-electoral „Caravela Culturii”. A doua zi, din PMAN sunt evacuate zece tone de gunoi. Iar groaznicul uragan „Katrina” devasteaza sud-estul SUA.

Buna dimineata, „TIMPUL de dimineata”!

La 24 iunie 2004, Constantin Tanase isi lanseaza, cu prilejul celei de-a 55-a aniversari, cartea de publicistica „Hotii de mituri”. Este a treia carte a jurnalistului Tanase, dupa „Ochiul lui Esop” si „Patria vuinda”. La 2 iulie, in premiera, TIMPUL publica interviul „O planeta tragicomica”, realizat de Alina Anghel cu cei care, pe atunci, erau doar o pagina web – www.planetamoldova.net. Tot in iunie 2004 apare primul numar al primului supliment al TIMPULUI – „Integrarea Europeana, pas cu pas”. „Conteaza ca Moldova sa nu bata pasul pe loc”, ne spune ambasadorul de atunci al Germaniei la Chisinau, Michael Zickerick… CEDO isi face publica Hotararea pe cazul „Ilascu vs. Moldova si Federatia Rusa”, prin care Rusia e recunoscuta, de facto, ca stat-agresor in razboiul din 1992. Cauza lui Ilascu este aparata de avocatul Alexandru Tanase… La 16 iulie, intr-un accident rutier, mor jurnalistul Adrian Neacsu si actorul Traian Grigoriu, fiul lui Grigore Grigoriu.

La 22 iulie, TIMPUL pierde in Curtea de Apel procesul intentat de catre Compania „Daac-Hermes”. Desi mai exista posibilitatea de a ataca decizia la Curtea Suprema de Justitie, din motive de precautie, activitatea „TIMPUL info-magazin” (aceasta era denumirea oficiala a publicatiei) este suspendata si e creat ziarul „TIMPUL de dimineata”. De fapt, este acelasi TIMPUL care, din 28 iulie, incepe sa apara de doua ori pe saptamana, miercurea si vinerea… La Serpeni, e pe cale sa fie finisat Memorialul in care s-au bagat zeci de milioane de lei si pe care expertii il califica drept „masina de vot a lui Voronin” pentru alegerile din 2005. La 8 septembrie 2004 moare Dan Spataru, artistul care a unit „Drumurile noastre toate”.

In memoria lui Nicolae Sulac

La 23 aprilie 2004, TIMPUL a lansat initiativa „Sa invesnicim memoria lui Nicolae Sulac”. In apelul nostru catre cititori constatam cu regret ca, la un an de la disparitia sa fizica, legenda vie a neamului nostru – caci asta a fost cantaretul de la Sadac – incepe sa fie data uitarii. Proiectul pentru pastrarea memoriei lui Nicolae Sulac prevedea inaltarea unui monument la mormantul cantaretului din Cimitirul de pe str. Armeneasca din Chisinau, din donatii populare. Initiativa noastra a fost sustinuta de mai multa lume, inclusiv de oameni de cultura si de afaceri. Astazi, Scoala de muzica de la Floresti, precum si Scoala medie din Sadac, poarta numele lui Nicolae Sulac. Din pacate, din cauza guvernarii comuniste (Ministerul Culturii n-a decis nici azi asupra locului amplasarii) nu s-a materializat ideea privind inaltarea unui monument al marelui rapsod. Banii donati in acest scop de cititorii TIMPULUI (peste 19 mii de lei), dar si cei adunati la spectacolul de la Palatul National, organizat de Nicolae Botgros (peste 70 mii lei) sunt depozitati pe conturi speciale, asteptand sa invesniceasca memoria lui Nicolae Sulac. Speram ca noua guvernare ne va ajuta sa ducem la bust sfarsit cele incepute acum cinci ani.
 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *