Eveniment

2008-2009: de la Yes, we can! pna la decizia Curtii Constitutionale

4 noiembrie. Colega noastra Sorina Stefarta ne transmite un amplu si emotionant reportaj din SUA: Democratul Barack Obama a castigat alegerile prezidentiale din Statele Unite si a devenit cel de-al 44-lea presedinte american. „Daca mai este cineva care se indoieste ca in America totul e posibil, ei au primit raspunsul in aceasta seara”. „Yes, we can!” – un memorabil mesaj pe care presedintele Obama l-a transmis intregii lumi…

 

30 noiembrie. Pentru prima oara, in Parlamentul Romaniei este ales un deputat pentru Basarabia. Acesta este judecatorul Tudor Pantaru, care promite ca va pleda in aceasta calitate pentru facilitarea procedurii de redobandire a cetateniei romane de catre basarabeni, elaborand si un proiect de lege privind modificarea legii cetateniei romane.

10 decembrie. R. Moldova a pierdut cea mai mare suma din istoria sa intr-un proces de judecata examinat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Guvernul a fost obligat sa plateasca peste 6,7 mln. euro Companiei germane „Unistar Ventures”.

12 ianuarie. Deoarece Rusia si Ucraina n-au reusit sa ajunga la un acord privind pretul gazelor in 2009 si plata datoriilor partii ucrainene pentru livrarile anterioare, livrarile de gaze rusesti catre Europa au fost sistate, din care cauza 18 state, printre care si RM, au fost afectate de deficitul de gaze creat.

3 februarie. Deputatii au votat, in unanimitate, un proiect de hotarare care prevede ca alegerile vor avea loc pe 5 aprilie.

30 martie. Cortina rosie pe Prut – Voronin a inchis, practic, frontiera cu Romania. Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, a cerut, repetat, Chisinaului „sa inceteze abuzurile impotriva cetatenilor romani”.

6 aprilie – Zi de doliu national. Alegerile care au avut loc in ajun au fost fraudate! Sute de tineri au iesit in strada. Protestele iau proportii – circulatia este blocata, mii de cetateni se alatura tinerilor, scandand lozinci anticomuniste.

7 aprilie. Protestele pasnice au degenerat in actiuni si acte de violenta, in ciocniri dintre politie si protestatari. Presedintia si parlamentul au fost devastate. In piata au iesit peste 20 mii de protestatari. Au fost blocate site-urile unor ziare, sistemele de comunicare. Intrucat Televiziunea nationala transmitea concerte si filme documentare, singura sursa de informatie era internetul.

8 aprilie. Politia s-a rafuit crunt cu participantii la proteste. Noaptea, circa 800 de persoane au fost arestate si batute cu cruzime in asa-zisele „coridoare ale mortii”. Tinerii erau urmariti pe strada si arestati fara motiv, ca pe timpurile NKVD-ului. Frica si panica au pus stapanire pe oameni. In aceeasi noapte, trei tineri sunt ucisi in bataie de catre politisti inarmati. Presedintele Voronin ordona guvernului sa instituie regimul de vize cu Romania, iar ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, este declarat persona non grata in RM.

11 mai. Parlamentul European a adoptat, la 7 mai 2009, Rezolutia cu privire la situatia din R. Moldova. Documentul vine sa traseze pozitia UE fata de evenimentele electorale si postelectorale din RM. TIMPUL a publicat cele 29 de recomandari care se cuprind in textul Rezolutiei.

12 mai. Voronin este ales presedinte al Parlamentului si exercita trei functii concomitent: cea de deputat, de spicher si de sef de stat. Expertii califica aceasta situatie ca uzurpare a puterii in stat.

20 mai. Prima tentativa de alegere a presedintelui R. Moldova a esuat. Opozitia s-a tinut de cuvant si nu a participat la vot.

28 mai. Comunistii au incercat inca o data sa aleaga seful statului. Opozitia s-a tinut de cuvant si n-a participat la vot nici de aceasta data.

3 iunie. Moment istoric pentru democratia moldoveneasca: Opozitia si-a respectat promisiunea de a nu vota un presedinte comunist. Presedintele in exercitiu al RM va dizolva parlamentul si va anunta alegeri anticipate.

29 iulie. Au avut loc alegerile anticipate, pe care comunistii le-au pierdut, desi au obtinut 48 de mandate.

10 august. PL, PLDM, AMN si PD au constituit Coalitia de guvernare „Alianta pentru Integrare Europeana”.

28 august. Ape loc prima sedinta a parlamentului, in noua componenta. Mihai Ghimpu, reprezentantul AIE, este ales presedinte al forului legislativ. Deputatii comunisti nu sunt de acord cu aceasta decizie si o ataca la Curtea Constitutionala.

8 septembrie. Curtea a dat castig de cauza Aliantei pentru Integrare Europeana.

L-am pierdut pe Grigore Vieru…

In noaptea de 15 spre 16 ianuarie, Grigore Vieru se intorcea de la Cahul, unde fusese invitat la un spectacol omagial dedicat lui Mihai Eminescu, cu ocazia celor 120 de ani de la moartea poetului nostru national. La trei kilometri de capitala, s-a produs acel tragic accident, dupa care, timp de 48 de ore, medicii au facut tot ce le-a fost in puteri pentru a-i salva viata. Dar minunea nu s-a produs. Pe 18 ianuarie, Grigore Vieru a plecat la cele vesnice. Mii de oameni au venit sa-l petreaca pe ultimul drum cu flori si lumanari in mana. Copii si maturi, barbati si femei, profesori si elevi, cu inimile indurerate, erau pe buze cu numele lui Grigore Vieru. Catedrala „Sfanta Teodora de la Sihla” s-a dovedit a fi neincapatoare pentru toti cei care venisera sa i se inchine, pentru ultima oara, celui mai mare poet pe care l-a dat pamantul basarabean de un secol si ceva incoace. La Teatrul de Opera si Balet, unde a fost adus corpul neinsufletit al poetului, sirul de oameni care venisera sa-si ia ramas bun de la el nu se mai termina. Moartea lui Grigore Vieru se transformase intr-o mare desteptare nationala…
Peste o luna, pe 14 februarie, Grigore Vieru ar fi implinit 74 de ani. Cu aceasta ocazie, intreaga suflare romaneasca s-a unit pentru a-i invesnici memoria. Un liceu si o strada din capitala ii vor purta numele. De asemenea, a aparut calendarul „Grigore Vieru”, cu cele mai frumoase poezii ale poetului si fotografii realizate pe parcursul anilor de maestrul Mihai Potarniche. A fost lansata ultima sa carte – „Taina care ma apara”. La Facultatea de Litere a Universitatii de Stat „Ion Creanga” din Chisinau au fost inmanate bursele „Grigore Vieru”, instituite de Nina Gorincioi-Cadoppi, o basarabeanca stabilita in Italia.
Ziarul TIMPUL a editat un supliment cu creatii ale poetului si a organizat concursul „Grigore Vieru”, ai carui 80 de invingatori au fost premiati cu calendare „Grigore Vieru”.

A plecat la ceruri si Andrei Vartic

Cu adanca durere in suflet, l-am petrecut pe ultimul drum si pe Andrei Vartic, unul dintre cei mai mari prieteni ai TIMPULUI. Ex-deputat in Parlamentul RM (1990), ex-consilier prezidential, regizor de teatru, actor, om politic, publicist, scriitor, cercetator stiintific, editor, filosof si promotor al culturii, fruntas al Miscarii de eliberare nationala din R. Moldova, fondator si promotor al portalului VoceaBasarabiei.com, Andrei a plecat in lumea celor drepti pe 2 iunie 2009. Pentru cititorii nostri, el a fost un exemplu distinct de verticalitate, consecventa si patriotism, iar comentariile sale din TIMPUL au fost adevarate repere morale pentru ei. „Enigmele sfasierii noastre”, „Alte enigme ale sfasierii noastre”, ca sa citam doar doua titluri de comentarii pe care le-a semnat in ziarul nostru, ii dezvaluie firea luptatoare, pasionata de adevar. Ultima sa carte, pe care a editat-o in octombrie trecut, cand implinea 60 de ani, a intitulat-o „Timpul lui Eminescu”… „…care s-a scris la TIMPUL”, a adaugat el in autografele pe care ni le-a lasat atunci. De altfel, Andrei ne-a insotit adesea si la intalnirile cu cititorii, unde talentul sau de actor si de moderator a fost, de asemenea, remarcat si apreciat. Cu atat mai grea a fost despartirea noastra de el…

Anul investigatiilor anticoruptie

Orice an electoral este stresant pentru ziaristi. Astfel, TIMPUL a trebuit sa respinga atacul comsomolistilor de pe 26 august 2009, sa scrie despre mortii care i-au ales pe comunisti sau despre alte fraude electorale. Dar daca privim dintr-un alt punct de vedere, acest an ne-a adus si cateva bucurii. Am reusit sa organizam cateva intalniri cu cititorii – la Orhei, Nisporeni si Stefan-Voda. Apoi, ziarul nostru a fost desemnat printre cele mai active institutii media care au reflectat fenomenul coruptiei. Am mai adauga aici – Gala Alba a TIMPULUI, Ziua Abonatului si reducerea de 40% la abonamente pe care v-am facut-o in aceasta zi, concursurile organizate pentru dumneavoastra. Iar de pe 10 martie, tot pentru dumneavoastra, am deschis o pagina web – www.timpul.md.

Ambasadorul roman, declarat persona non grata

Romania a fost prima tara invinuita de Voronin de organizarea protestelor de la 7 aprilie. El a ordonat guvernului Greceanai sa instituie regimul de vize cu aceasta tara, iar Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene i-a inmanat Ambasadorului Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in R. Moldova, Filip Teodorescu, o nota prin care a fost declarat persona non grata, „in legatura cu actiuni incompatibile cu activitatea diplomatica”. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a respins categoric acuzatiile formulate de autoritatile R. Moldova privind presupusele implicari ale Romaniei in evenimentele respective. „Este inacceptabil ca puterea comunista de la Chisinau sa transfere responsabilitatea pentru problemele interne din R. Moldova pe seama Romaniei si a cetatenilor romani”, se spunea in comunicatul MAE al Romaniei.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *