Muzică

2011 pe portativ

În 2011 întreaga lume a descoperit-o pe soprana Valentina Naforniţă. Originară din Glodeni, solistă a Operei Române, în această vară, la doar 24 de ani, Valentina a fost desemnată drept cea mai bună voce a lumii, după ce a câştigat prestigiosul concurs „Cardiff Singer of the Wolrd 2011”, organizat de BBC. Victoria i-a adus Valentinei un premiu bănesc, dar şi invitaţia de a cânta pe scena Operei din Viena.

Festivalul „George Enescu”, ediţia a XX-a

(…) La Sala Radio, cu deosebită satisfacţie şi mândrie, am urmărit finalul Concursului Internaţional „George Enescu” – secţiunea pian, unde a dirijat Mihai Agafiţa, dirijorul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău şi dirijor titular al Orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj şi, bineînţeles, secţiunea vioară, a cărei câştigătoare a fost chiar solista Filarmonicii noastre, Alexandra Conunov. Talentata violonistă a câştigat Premiul II, în condiţiile în care Premiul I nu a fost acordat. (…) Sunt profund impresionată de puterea marelui Enescu, care adună pe parcursul a 20 de ani în jurul său săli pline până la refuz; ţin să menţionez că e un fenomen la care noi, deocamdată, putem doar să visăm. (Agnesa Rusu, Filarmonica Naţională „S. Lunchevici”)

R. Moldova, pentru prima dată la „George Enescu”

La 4 septembrie, în cadrul Festivalului „George Enescu”, Orchestra Naţională de Cameră a RM, în frunte cu maestrul Cristian Florea şi avându-l ca solist pe violonistul Ilian Gârneţ, a susţinut un strălucit concert de muzică contemporană la Ateneul Român din Bucureşti. E pentru prima dată când un colectiv artistic din R. Moldova este invitat să participe la acest prestigios festival. Programul a inclus Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde de compozitorul român Sigismund Toduţă, Serenada pentru vioară, harpă, corzi şi percuţie de Leonard Berstein şi o creaţie de mare efect, semnată de compozitorul basarabean Boris Dubosarschi – Simfonie pentru orchestră de coarde, cvartet de coarde şi timpane.

„Bărbierul din Sevilla” cu tenorul Vladislav Gorai

Opera „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini s-a bucurat de prezenţa tenorului Vladislav Gorai, solistul Operei de la Odesa. Plin de rafinament şi eleganţă, spectacolul a conţinut scene pline de vervă, intrigi cu finaluri fericite şi legendarele arii ale lui Figaro. Toate au strălucit graţie interpreţilor Maria Ţonin, artistă emerită (Rosina), Iurie Gâscă, artist emerit (Figaro) şi Vladislav Gorai (Contele Almaviva). 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *