Ultima oră

2015 a fost anul marilor frustrări ruse

Deja nu este un secret faptul că niciunul dintre proiectele energetice ruse nu are un viitor stabil. Aproape toate cele mai mediatizate „totemuri ale mandriei poporului rus” nu rezista nici la cea mai mica critică, fie că este vorba despre proiectele cu prietenoasa China sau fosta prietena Turcia.

Acum a venit randul sa fie testata rezistenta Uniunii Vamale şi mai ales, aproape divinizata realizare a strategilor de la Kremlin – CEEA (Comunitatea Economica EuroAsiatica).

Semnul distinctiv al problemei care se prefigurează in cazul CEEA este adoptarea, la sfârşitul lunii noiembrie, la Istanbul, a unui acord care prevede instituirea unui consortiu pentru ruta de transport „China-UE-Turcia”, cu intermediari Kazahstan, Georgia şi Azerbaidjan!

Astfel, traseul anuleaza complet toate eforturile CEEA si face inutila alianta care se promova drept link între Asia şi Europa.

CEEA nu doar ca devine inutila odată cu apariţia căii de transport, dar este notabil faptul că la originea noului proiect stau China şi Turcia, şi le promoveaza alte două dalbe prietene ale Rusiei – Azerbaidjan şi Kazahstan!

„Este amuzant ca, dacă este sa vorbim despre „lovitură de cuţit în spate”, avem aici o serie de asasini care aplica lovituri devastatoare şi precise, dar despre care mass-media din Rusia tace”, scrie IS.

În principiu, această tăcere are o explicaţie rezonabilă, deoarece consorţiul este alcatuit din cercul de prieteni şi „ex-parteneri” ai Rusiei. Este suficient pentru Moscova să strice relaţiile şi cu aceşti vecini – şi problemele cu siguranţă că vor creste in progresie geometrica.

Între timp, primul termen pentru lansarea noii rute de transport, lungi de 4.192 km, va avea loc în 2016. În principiu, se poate spune că, in 2016, corpul neinsufletit al CEEA va începe să se raceasca şi China va pune în aplicare proiectul sau ambiţios al Drumului Matasii, care uneste o întreagă armată de state prietene ale Kremlinului.

Dar, a vorbi despre perspectivele fără speranță CEEA pe fondul Drumului Matasii nu ar fi corect în întregime fără sa menţionam încă un proiect dezvoltat de la Beijing. Este vorba despre alianta China-Turkmenistan-Iran-Turcia. În scena sunt aceeasi actori!

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *