Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 8 August 2018, ora 07:58

Marime Font

24 februarie 2019, cadoul guvernării pentru PSRM

Avem o guvernare care forţează limitele legii pentru a-şi menţine controlul. A făcut-o de nenumărate ori, iar cel mai recent chiar în aceste zile, când a stabilit data alegerilor parlamentare pe 24 februarie 2019. Conform legii, alegerile pot fi organizate în termen de cel mult 90 de zile după expirarea mandatului actualului parlament. Mandatul expiră pe 30 noiembrie, iar ultima zi în care trebuie să se organizeze noi alegeri este 28 februarie 2019. Fixarea datei scrutinului cu doar patru zile înainte de expirarea acestui termen arată disperarea guvernării și dorința sa de a rămâne agăţată de pârghiile puterii cât mai mult timp.

 
 
 

Mai ales că rezultatele noilor alegeri, în condiţiile sistemului de vot mixt cu alegerea deputaţilor pe circumscripţii prin vot pluralitar (într-un singur tur), nu sunt greu de ghicit. A trecut mai mult de un an de când PD, în cârdăşie cu Igor Dodon, au legiferat „reforma electorală” care ar trebui, teoretic, să îi asigure guvernării o majoritate şi la alegerile din 2019. Pentru PD campania electorală a început deja, cu „drumuri bune pentru Moldova” şi alte asemenea populisme extrem de prost realizate. Acest partid speră că va câştiga cât mai multe mandate din circumscripţii, însă rezultatele finale ar putea să-i dezamăgească pe Plahotniuc şi acoliţii săi.

Istoria s-ar putea repeta ca o farsă, după cum, în 2001, venirea comuniştilor la putere cu 71 de mandate a fost consecinţa schimbării formei de alegere a preşedintelui. Exact așa socialiştii ar putea acum să câştige parlamentarele în urma trecerii la votul mixt. Chiar şi datele acestor două scrutine sunt apropiate – 24 februarie 2019 şi 25 februarie 2001.În 2001, R. Moldova abia începea să se refacă după criza financiară din Rusia, care devalorizase leul şi adâncise declinul economiei şi al nivelului de trai, iar cetăţenii plecau în masă peste hotare. În 2018, suntem la capătul a nouă ani de speranţe în cea mai mare parte neîmplinite, după guvernări „democratice”, care au perpetuat sistemul corupt şi mafiotizat instaurat în anii guvernării comuniste, perfecţionându-l. În 2001, mulţi cetăţeni au văzut în votul pentru PCRM o manifestare a protestului împotriva guvernărilor precedente, care i-au adus la sapă de lemn. Acelaşi lucru se poate întâmpla în 2019, cu PSRM în rol de câştigător detaşat. Este suficient să aruncăm o privire la distribuţia voturilor la prezidenţialele din 2016, ca să vedem că în două treimi din circumscripţii PSRM poate câştiga prin majoritate simplă. În plus, cele mai recente sondaje le oferă socialiștilor peste 40% din intenţiile de vot.

Forţarea datei alegerilor pentru sfârşitul perioadei admise legal ar fi fost de înţeles, dacă guvernarea ar fi avut realmente intenţia de a zădărnici venirea PSRM la putere. Însă devansarea scrutinului la sfârşitul iernii - cea mai dură perioadă a anului -, care încă nu se ştie cât de grea va fi, pare mai mult un serviciu făcut socialiştilor. Nemulţumirea populaţiei faţă de starea de lucruri existentă creşte, de obicei, în timpul iernii. Astfel, se creează impresia că, prin fixarea datei alegerilor parlamentare la 24 februarie 2019, PD le face un cadou socialiştilor. Şi tot mai mult pare plauzibilă varianta unui blat între cele două partide.

Dacă nu e aşa, democraţii mai au la dispoziţie jumătate de an pentru a demonstra contrariul.

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul