Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Eveniment 25 Aprilie 2017, ora 08:20

25 de ani de la vizita regelui Mihai I în România, cu ocazia sărbătorilor Sfintelor Paști

Marime Font

În perioada 25-27 aprilie 1992, regele Mihai I, însoțit de regina Ana, a efectuat o vizită cu caracter particular în România, dând curs invitației primite din partea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, Pimen, de a petrece sărbătorile Sfintelor Paști la Mănăstirea Putna. 

Aceasta a fost prima vizită efectuată de regele Mihai I în România, după aproape 45 de ani petrecuți în exil. După instaurarea regimului comunist la putere, la 30 decembrie 1947, regele Mihai I a fost obligat să abdice și să părăsească țara, la începutul lunii ianuarie 1948.

Principalele momente ale vizitei regelui Mihai I — la Putna, la București și la Curtea de Argeș—, pe parcursul căreia sute de mii de oameni l-au întâmpinat cu căldură, au fost reflectate pe larg de presa internă și internațională a vremii.Un comunicat emis de Biroul de presă al regelui Mihai I de la Versoix (Elveția) și primit de Rompres (denumirea oficială de la acea dată a ANP AGERPRES, n. red.), la 21 aprilie 1992, preciza: ''Majestățile lor Regele și Regina vor sosi în România sâmbătă, 25 aprilie, și vor asista la slujba de Înviere la Mănăstirea Putna. Duminică, de Paști, Majestățile lor vor fi în București, unde vor asista la a Doua Înviere la Biserica Sf. Gheorghe, la ora 13.00. Majestățile lor vor înnopta în București și speră să viziteze, de asemenea, mormintele strămoșești din Curtea de Argeș. Vizita Majestăților lor în România, de natură privată și restrânsă, se va încheia luni, 27 aprilie''.

''Vom fi, în zilele următoare, martorii unor clipe de emoție, prilejuite de reîntâlnirea Majestății Sale Regele Mihai cu țara, pe care a fost silit să o părăsească în urmă cu 45 de ani (...)'', scria cotidianul ''România liberă'' în numărul din 24 aprilie 1992.

Regele Mihai I și regina Ana au sosit sâmbătă, 25 aprilie 1992, pe aeroportul din Salcea, în apropiere de Suceava, unde au fost așteptați de Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, Pimen. Pe aeroport se aflau, de asemenea, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai, principesa Elena, și fiul acesteia, prințul Nicolae, sosiți în România cu două zile înainte. ''În buna tradiție a ospitalității bucovinene, majestățile lor au fost întâmpinate cu pâine și sare, iar un grup de copii îmbrăcați în costume populare tradiționale le-au oferit flori'', relata Rompres.

De la aeroport, coloana de mașini s-a îndreptat spre Mănăstirea Putna. Aici, regele Mihai a participat la un serviciu religios oficiat lângă mormântul lui Ștefan cel Mare. Vizibil emoționat de primirea care i-a fost făcută, regele Mihai a adresat câteva cuvinte persoanelor aflate în incinta mănăstirii, vorbind despre absența sa îndelungată din țară. S-a cântat imnul regal și s-a scandat ''Trăiască regele'', ''Regele Mihai'', relata, de asemenea, Rompres.

Într-o corespondență de la Mănăstirea Putna, agenția Associated Press transmitea că ''peste 5.000 de persoane s-au adunat în incinta acestei pitorești mânăstiri din nordul României'', pentru a-l întâmpina pe regele Mihai, înaintea slujbei ortodoxe de Paști.

Tot sâmbătă, 25 aprilie, peste 200 de reprezentanți ai presei române și străine, de la publicații, agenții de presă sau posturi de radio și televiziune, au asistat, în sala tronului domnesc de la Mănăstirea Putna, la conferința de presă a regelui Mihai I.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 23.40, regele Mihai, regina Ana, principesa Elena și prințul Nicolae au asistat la slujba Învierii.

Duminică, 26 aprilie, regele Mihai a sosit în București, unde, la ora 13.30, a participat la a doua slujbă a Învierii, oficiată la Biserica Sfântul Gheorghe. La sosirea la biserică, a fost întâmpinat de miile de bucureșteni care ocupaseră zona kilometrului zero. După terminarea slujbei, regele Mihai a vorbit celor veniți să-l salute, mulțumindu-le pentru felul cum a fost primit și adresându-le mesajul ''Hristos a Înviat!'', scria Rompres.

Reuter și Associated Press au relatat că aproximativ 100.000 de români l-au ovaționat pe regele Mihai la sosirea sa în capitala țării, București, din care a fost exilat de comuniști în urmă cu 45 de ani. Coloana regală s-a oprit de mai multe ori de-a lungul bulevardului principal, pentru ca regele Mihai să poată da mâna cu cei prezenți, mai relatau cele două agenții de presă străine.

În Piața Romană, ''Majestățile Lor au salutat cu emoție manifestanții entuziaști care, din trotuar în trotuar și infiltrați masiv pe carosabil, au determinat mașinile din suita regală să înainteze ''la pas'' pe bulevardele Magheru și Bălcescu. (...) O mare de oameni copleșiți de fericire, pe tot parcursul spre Biserica Sfântu Gheorghe, kilometrul zero al țării, unde mașina regală a ajuns încărcată cu flori!'' (...) În momentul în care Majestatea sa Regele Mihai a ieșit în pridvorul Bisericii, explozie de entuziasm! (...)'' ("România liberă" din 29 aprilie 1992).

''În Piața Sfântu Gheorghe, o mare de oameni așteaptă sosirea regelui. Pe o rază de 200 de metri în jurul Bisericii Sfântu Gheorghe, mulțimea este atât de compactă încât apropierea de biserică este imposibilă. Orice loc liber este folosit: ferestrele clădirilor din împrejurimi sunt ocupate de oameni, mulți curioși s-au urcat în copaci, pe stâlpi, pe garduri...'' (''Cotidianul'' din 29 aprilie 1992).

În după-amiaza zilei de duminică, regele Mihai I a avut, în apartamentul regal de la Hotelul Continental, o serie de întâlniri cu reprezentanți ai Bisericii, oameni de cultură, istorici, oameni de știință, studenți, ziariști, lideri de partide și asociații.

În jurul orei 18.45, regele Mihai I s-a adresat, de la balcon, mulțimii adunate în jurul Hotelului Continental: ''Am ajuns aici la București, de la Putna, după 45 de ani de pribegie. Sunt atât de bucuros că această vizită aici a coincis cu sărbătorile Paștelui. Paștele, prin Învierea Mântuitorului nostru, sunt convins că va fi și reînvierea țării românești. Sunt sigur și știu că România va reînvia și va renaște. Cu toate că am fost departe de voi mai bine de 45 de ani, nu v-am uitat niciodată și vă iubesc din toată inima! (...)''. ("România liberă" din 29 aprilie 1992)

Ziarul ''România liberă'' relata, de asemenea, că pe parcursul vizitei regelui Mihai I în România au fost 6.000 de participanți la Putna, 500.000 la București (''cu această ocazie se afirmă că în cursul întregii zile de duminică, vizita regelui a determinat în Capitală ieșirea în stradă a circa un milion de persoane, estimare avansată și de postul de televiziune CNN''), aproape 30.000 la Curtea de Argeș.

''Luni, 27 aprilie. Drumul convoiului spre Curtea de Argeș începe, la ora 8.45, cu două opriri: Troița din Piața Universității și Piața Romană. Din dorința majestății Sale de a merge pe vechiul drum, alaiul se îndreaptă spre Pitești prin Chitila. În sate, bătrâni, femei și copii i-au întâmpinat pe M.S. Regele și Regina (....)'', a scris ziarul ''Cotidianul'', într-un reportaj publicat la 29 aprilie 1992.

Luni la amiază, regele Mihai I a fost oaspetele Mănăstirii Curtea de Argeș. Aici a fost întâmpinat de o mulțime de aproximativ 30.000 de oameni, care purtau stegulețe tricolore și portrete ale regelui. Episcopul Nifon Ploieșteanu a rostit câteva cuvinte de bun sosit. Apoi, regele Mihai I, regina Ana, principesa Elena și prințul Nicolae au participat la o slujbă de pomenire a regilor Carol I și Ferdinand I, înmormântați aici. La ieșirea din biserică, adresându-se celor prezenți, regele Mihai le-a mulțumit pentru primirea călduroasă ce i-a fost rezervată, iar în încheiere le-a adresat cuvintele ''Hristos a Înviat!'', mulțimea răspunzând ''Adevărat a Înviat!''. La reședința episcopală din curtea Mânăstirii Curtea de Argeș, regele Mihai I și suita sa au luat parte la un dejun oferit de Episcopia Argeșului și Teleormanului, a relatat Rompres.

În după-amiaza zilei de 27 aprilie 1992, regele Mihai I și persoanele care l-au însoțit în timpul vizitei sale la Curtea de Argeș au revenit în Capitală. La Aeroportul Otopeni, Regele Mihai I a mulțumit din nou celor prezenți pentru ospitalitatea de care s-a bucurat în timpul șederii în România, după care, împreună cu suita sa, s-a îmbarcat într-o aeronavă specială, părăsind România, în jurul orei 16.00.

Într-o declarație transmisă presei la revenirea sa la Versoix și preluată de Rompres, regele Mihai I spunea: ''Dimensiunea cea mai importantă a acestor zile petrecute în Țară rămâne, însă, reîntâlnirea mea cu poporul meu după aproape 45 de ani de pribegie. Dragostea, căldura și speranța cu care ne-a primit, venind să ne întâmpine în număr atât de mare, m-au emoționat și înduioșat în modul cel mai profund''.

sursa: agerpres.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md