Actualitate

25 noiembrie – Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, datele şi rapoartele emergente ale celor din prima linie au arătat că toate tipurile de violenţă împotriva femeilor şi fetelor, în special violenţa domestică, s-au intensificat. Aceasta este „The Shadow Pandemic” („Pandemia din umbră”) care creşte în mijlocul crizei COVID-19 şi este nevoie de un efort colectiv global pentru a o opri. Deoarece cazurile COVID-19 continuă să tensioneze serviciile de sănătate, serviciile esenţiale, cum ar fi adăposturile pentru violenţă domestică şi liniile de asistenţă, au ajuns la capacitate maximă. În aceste împrejurări, trebuie să se acorde prioritate abordării acestui fenomen în eforturile de răspuns şi recuperare COVID-19, potrivit www.un.org.

Pe măsură ce ţările au implementat restricţii dure pentru a opri răspândirea coronavirusului, violenţa împotriva femeilor, în special violenţa în familie, s-a intensificat – în unele ţări, apelurile la liniile de asistenţă s-au multiplicat de cinci ori.

În acest context, campania „UNiTE pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor” se va concentra pe amplificarea cererii de acţiune globală pentru remedierea lacunelor de finanţare, asigurarea serviciilor esenţiale pentru supravieţuitorii violenţei în timpul crizei COVID-19, concentrarea pe prevenire şi colectarea de date care pot îmbunătăţi serviciile de salvare de vieţi. Tema din acest an este „Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!”.

Şi în acest an, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor va marca lansarea a 16 zile de activism care se vor încheia pe 10 decembrie 2020, când este marcată Ziua internaţională a drepturilor omului. Mai multe evenimente publice vor fi organizate pentru a sărbători această zi, iar clădirile şi reperele simbol ale oraşelor vor fi colorate în portocaliu, pentru a aminti nevoia unui viitor fără violenţă.

În ciuda adoptării Convenţiei pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor (CEDAW) de către Adunarea Generală a ONU în 1979, violenţa împotriva femeilor şi fetelor a fost, în continuare, o problemă omniprezentă la nivel mondial. În acest scop, la 20 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a adoptat, prin Rezoluţia 48/104, Declaraţia privind eliminarea violenţei împotriva femeilor care defineşte drept violenţă împotriva femeilor „orice act de violenţă bazat pe sex care are ca rezultat sau este posibil să producă vătămări sau suferinţe fizice, sexuale sau psihologice femeilor, inclusiv ameninţări cu astfel de acte, constrângere sau privare arbitrară de libertate, indiferent dacă apar în viaţa publică sau în cea privată”.
Comunitatea internaţională şi societatea civilă au stabilit că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi a fetelor. Acest act criminal şi inacceptabil reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. Totodată, efectul dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, reprezentând un alt obstacol în eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, menţinerea păcii şi securităţii în lume, potrivit www.un.org.

Un alt pas important a fost făcut prin lansarea în 2008 a Campaniei „UNiTE pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”, rezultatul mai multor ani de efort susţinut vizând prevenirea şi eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor din întreaga lume. Cu toate acestea, există încă un drum lung de parcurs la scară globală.

Până în prezent, doar două din trei ţări au scos în afara legii violenţa domestică, în timp ce 37 de ţări din întreaga lume scutesc încă de urmărire penală autorii violurilor dacă sunt căsătoriţi sau, în cele din urmă, se căsătoresc cu victima, iar 49 de ţări nu au în prezent legi care să protejeze femeile împotriva violenţei domestice.

Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată în 2015, recunoaşte, printre altele, egalitatea între sexe şi emanciparea femeilor ca o prioritate-cheie şi promite că „nimeni nu va fi lăsat în urmă”. Obiectivul 5 are ca scop „realizarea egalităţii de gen şi abilitarea tuturor femeilor şi fetelor” şi include obiective specifice pentru a elimina toate formele de violenţă împotriva femeilor şi fetelor.

Pentru prima dată, eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a fetelor a devenit o parte esenţială a agendei globale de dezvoltare. În septembrie 2017, Uniunea Europeană şi ONU au lansat „Spotlight Initiative”, un parteneriat comun ambiţios care îşi propune să elimine, peste tot în lume, orice formă de violenţă îndreptată împotriva femeilor şi a fetelor.

Parteneriatul urmăreşte să mobilizeze angajamentul liderilor politici şi să contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), mai precis a obiectivului 5 privind egalitatea de gen şi a obiectivului 16 privind promovarea unor societăţi paşnice şi favorabile incluziunii. Iniţiativa urmăreşte eliminarea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi a fetelor, în special a celor care sunt cel mai larg răspândite şi care contribuie la inegalitatea de gen în lume.

Datorită acestei iniţiative, se află în derulare investiţii specifice de amploare în Asia, Africa, America Latină, Pacific şi zona Caraibilor, menite să îmbunătăţească semnificativ viaţa femeilor şi a fetelor, potrivit https://ec.europa.eu/.

Parlamentul României, prin Legea nr. 30/2016 din 17 martie 2016, a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, adoptată la Istanbul la 11 mai 2011, şi care a intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2016.

Convenţia de la Istanbul reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului. Prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor sunt punctele cheie ale documentului, conform https://coe.mae.ro/. A fost semnată până în prezent de 46 de ţări.

Mii de protestatari au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva anunţului guvernului polonez de a pune capăt Convenţiei de la Istanbul a Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, Varşovia, Polonia, 24 iulie 2020. 

Activiştii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. În cadrul celei de-a IV-a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, potrivit http://insp.gov.ro/.

La 7 februarie 2000, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 54/134, a stabilit oficial data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme, potrivit www.un.org.

Sursa: sinteza.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *