Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Ultima oră 23 August 2018, ora 07:27

27 de ani de la separarea de Moscova. Identitatea națională românească și non-identitatea sovietică colonială

Marime Font

Evenimentele celui de-al 27-lea an de independență au consolidat supozițiile despre caracterul falit al statului Republica Moldova. Opinia a fost exprimată de către analistul politic Anatol Țăranu, solicitat de IPN să puncteze cele mai relevante evenimente și acțiuni care au consolidat sau, dimpotrivă, au prejudiciat valorile democrației, independenței și statului de drept, de la precedenta aniversare a independenței Republicii Moldova.

Potrivit lui Anatol Țăranu, în lipsa integrității teritoriale a statului, în condițiile depopulării lui masive, cu o societate fără tradiții democratice și cu instituții statale slabe, cu partide politice constituite în jurul unor lideri și nu a unor doctrine – clasa politică moldovenească are ca obiectiv major nu înfăptuirea interesului național, ci doar funcționarea pe post de instrument al luptei pentru resurse. Pe acest fundal, în Republica Moldova s-a creat un sistem de guvernare fără legitimitate electorală reală și fără constrângeri legale, care este lesne dirijat de la distanță de grupuri minoritare cu o identitate ștearsă și nelegate de vreo agendă națională coerentă și neidentificate prin ea.

În opinia lui Anatol Țăranu, deficitul cronic de cultură politică și tradiție democratică face ca și opoziția să acționeze fără un program suficient de coerent și atractiv în plan electoral, fără nicio listă de revendicări pe care să le poți negocia, dar și fără nici un lider-negociator, cerând numai, într-un limbaj trivial, „capul lui Moțoc”, fără o înțelegere clară privind anihilarea sistemului, care se poate reconstitui imediat sub un alt nume.Situația se agravează prin faptul că toată tevatura nu este doar rezultatul lipsei de cultură politică. Este starea unei societăți grav fragmentate pe criterii etno-culturale într-un stat-problemă fără identitate național-statală, menționează comentatorul. Situație perfect exploatată de „pescuitori în ape tulburi” care își pot promova ușor interesele într-un mediu instabil politic, negociind cu un stat slab. Căci în spatele unor idealuri înalte se ascund interese din cele mai josnice. Nedumerirea acestei situații este pe înțelesul tuturor dar problema nu este tactică, ci strategică.

Potrivit lui Anatol Țăranu, la o distanță de 27 de ani de la proclamarea independenței în Republica Moldova, suntem nevoiți să constatăm că în societatea moldovenească confruntarea existențială între identitatea națională românească și non-identitatea sovietică colonială, îmbrăcată în straiele moldovenismului vulgar cu pretenții false stataliste, nici pe departe nu s-a definitivat. Lupta acerbă se dă între democrația națională și plutocrația antinațională. Nu doar despre combaterea corupției locale este vorba, ci despre afirmarea identității naționale autentice românești și construcția pe această bază a statului național european cu standardele de viață respective.
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md