Actualitate

27 Martie // Ziua mondială a TEATRULUI

Pentru marcarea acestei zile sunt organizate diverse manifestări naţionale şi internaţionale de teatru, în cadrul cărora publicul are ocazia să întâlnească artiştii preferaţi. Una dintre cele mai importante dintre acestea este transmiterea mesajului tradiţional internaţional. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional este invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentaţiilor din seara zilei de 27 martie, este publicat în ziare şi reviste, difuzat la radio şi televiziune. Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau.

Anul acesta, Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului trimis de Institutul Internațional de Teatru este conceput de Shahid NADEEM, autor dramatic din Pakistan.

In toată lumea sectorul cultural a fost lovit cu brutalitate de epidemia de coronavirus, dar în acelaşi timp niciodată publicul nu a avut un acces mai mare la o mai mare diversitate de spectacole prin intermediul Internetului. Într-un moment dificil, cînd izolarea populaţiei poate avea efecte psihologice nedorite, ACTORUL (scris cu majuscule) oferă oxigen mental şi cultural, menţine speranţa, întreţine reflecţia în jurul a ceea ce ni se întîmplă şi prelungeşte eforturile tuturor pentru ca educaţia copiilor şi a tinerilor să nu fie întreruptă. În această perioadă spectacolele pentru copii, de exemplu, sunt de o importanţă capitală pentru ca familiile să poată ieşi fără sechele din încercarea carantinei.

Probabil că asistăm, în contextul acestei epidemii, la multe mutaţii societale şi culturale, şi nu este exclus ca unele iniţiative de mare succes din aceste zile să se prelungească şi după ce va fi învins virusul, şi să inspire politicile culturale în viitor, în sensul unui acces cît mai mare al populaţiei, şi gratuit pentru unele categorii de public, la cultură.

ziarulunirea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *