Astăzi 6 Aprilie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 14:54
Abonamente

Istorie 29 Decembrie 2019, ora 00:19

29 decembrie 1916 - Rasputin este asasinat. PORTRET - tămăduitorul curţii imperiale ruse, un călugăr desfrânat

Marime Font

La 29 decembrie 1916 era asasinat Rasputin, rămas celebru în istorie ca fiind tămăduitorul familiei ţarului Nicoale al II-lea, dar şi un amorez celebru al tuturor frumuseţilor feminine de la curtea imperială a acelor vremuri. 

Deşi nu a fost niciodată în monahism, Rasputin a fost numit „Călugărul nebun”, prin prisma unor aşa-numite vindecări prin puterea credinţei. A rămas în istorie ca unul dintre cele mai controversate personaje ale secolului al XX-lea, cu un rol relativ minor dar plin de culoare în decăderea dinastiei Romanovilor.

* * * * *

Loading...


Grigori Efimovici Rasputin s-a născut la 10 ianuarie 1869, la Pokrovskoie, un sătuc siberian de pe râul Tura, în gubernia Tobolsk, regiunea Tiumen în zilele noastre, într-o familie de ţărani.

Aceasta este cea mai probabilă dată a naşterii sale, însă mai mulţi cercetători dau ca ani ai naşterii între 1863 şi 1873.

În anul 1887, Rasputin a petrecut trei luni într-o mănăstire, unde se pare că a intrat în secta Khlysts desprinsă din Biserica Ortodoxă Rusă a hlîstilor, care propovăduia un soi de violenţă combinată cu erotism şi susţinea, nici mai mult nici mai puţin, că mântuirea consta de fapt în săvârşirea unui păcat pentru ca, mai apoi, sufletul să fie izbăvit.

După ce a ieşit din mănăstire, l-a vizitat pe Macarie, un om considerat sfânt, care a exercitat o puternică influenţă asupra viitorului tânărului Rasputin.

În anul 1889 s-a căsătorit cu Paraskovia Fiodorovna Dubrovina, o ţărancă la fel de puţin şcolită ca el, cu care a avut patru copii: primul, al cărui nume nu se cunoaște, a murit la puțină vreme după ce a venit pe lume, al doilea copil a fost Matryona (sau Maria), singura care i-a supraviețuit „sfântului”, Varvara (sau Varia), sora ei mai mică, a fost ucisă de bolșevici chiar în zilele Revoluției şi singurul băiat al său, Dmitri (sau Mitia), care avea să moară în Siberia, împreună cu mama sa.

În anul 1901 Rasputin a părăsit satul natal şi a plecat în pelerinaj, cu intenţia de a se călugări, printre locurile vizitate regăsindu-se Grecia şi Ierusalimul. În Grecia a intenţionat să facă parte din comunitatea ortodoxă a ruşilor de la Muntele Athos, mai exact la Mânăstirea Sfântul Pantelimon, unde avea să constate însă lucruri nefireşti în comportamentul călugărilor atoniţi. La întoarcerea acasă, după mărturisirea sa către Macarie, acesta îi recomandă posibilitatea ca mântuirea sufletului lui să vină mai degrabă din afara mânăstirilor, din lumea mare.

În anul 1903, Rasputin ajunge la Petrograd, capitala ţaristă (Sankt Petersburg astăzi) unde s-a autoproclamat stareţ posesor al unor puteri tămăduitoare nebănuite. A urmat pentru o perioadă Academia Teologică de aici, perioadă în care a dat dovadă de calităţi ce au uimit asistenţa prin vindecări nonconformiste, care ar fi fost explicate ulterior prin dozajul bioenergetic deosebit pe care îl poseda.

Ca urmare a acestor practici tămăduitoare, primeşte recomandarea preotului Ioan din Kronstadt şi a duceselor Anastasia şi Milita, iar în anul 1905 Rasputin şi-a făcut intrarea la curtea ţarului Nicolae al II-lea, familia imperială punându-şi mari speranţe în puterile sale vindecătoare, în condiţiile în care moştenitorul tronului, ţareviciul Alexei, suferea de hemofilie, o boală care îi provoca hemoragii necontrolate din cauza lipsei capacităţii de coagulare a sângelui, iar tratamentele numeroase încercate nu au dat niciun rezultat.

Rasputin concepuse un tratament „revoluţionar” în urma căruia micuţul suferind al curţii imperiale se simţea din ce în ce mai bine, el fusese supravegheat permanent de medicul familiei, copilului i se administra greşit aspirina, iar Rasputin a luat ca primă măsură eliminarea medicamentului care era contraindicat în afecţiunile hemoragice. Miracolul era înfăptuit … iar lui Rasputin i se dusese faima că avea puterea de a vindeca prin puterea rugăciunilor. Contestatarii săi îl acuzau însă că rezultatele miraculoase ar fi fost obţinute prin … hipnoză.

Interesante sunt trei episoade din activitatea „Tămăduitoare” a lui Rasputin: în primul dintre acestea, în anul 1905, Alexei a fost atacat de o albină, iar Rasputin ar fi alergat în ajutorul băiatului şi ar fi strigat „Înţeapă-l şi vei muri !”, după care albina a zburat din preajma bolnavului, întâmplare interpretată ca o acţiune a puterilor sfinte ale lui. În al doilea exemplu, se spune că în timpul unei crize grave a ţareviciului, Rasputin, aflat în acel moment în casa sa din îndepărtata Siberie, ar fi reuşit să-i uşureze suferinţa copilului aflat în Petrograd prin intermediul rugăciunilor, de la distanţă.

Apoi în anul 1912, Alexei a căzut de pe cal şi a început să sângereze intern, iar Rasputin i-a scris ţarinei Alexandra Feodorovna, spunându-i să fie fără grijă, că băiatul se va face bine până a doua zi, ceea ce s-a şi întâmplat.

Această ultimă întâmplare a făcut ca încrederea acesteia să fie necondiţionată în capacităţile vindecătoare ale lui Rasputin, ba mai mult, recunoştinţa ei se transforma, încet-încet, în atracţie fizică nestăvilită. Întâlnirile dintre cei doi, discrete – cum se putea altfel – dar din ce în ce mai dese, veneau pe fondul în care însuşi ţarul îl numea pe Rasputin „prietenul nostru”, semn al încrederii de care se bucura acesta în rândul membrilor familiei imperiale.

Atât ţarul cât şi ţarina îl considerau pe Rasputin un profet, un om al lui Dumnezeu, o inetrpretare care poate fi evaluată mai ales în contextul relaţiei tradiţionale şi foarte puternice între curtea imperială rusă, oricare ar fi fost aceasta, şi Biserica ortodoxă rusă, însă şi în contextul în care ţarina Alexandra, o germană protestantă la origine, era foarte fascinată de noua sa religie ortodoxă, fără însă a pătrunde profunzimea unora dintre practicile credinţei ruşilor.

Instalat cum se cuvine la curtea imperială, deşi era considerat un tip libidinos, bădăran, murdar, de multe ori purtându-se în mod scandalos în public, Rasputin a început o viaţă desfrânată, însoţit fiind mai mereu de femei de condiţie deosebită din înalta societate petersburgheză. Rasputin era văzut adesea şi în compania prostituatelor, era cunoscut ca un consumator de alcool până dincolo de pierderea cunoştinţei, însă chiar şi aşa, era fascinant pentru multe dintre femeile de la curtea imperială. În schimb societatea aristocratică rusă a acelor vremuri îl aprecia se pare la justa lui valoare, astfel că Rasputin era considerat pur şi simplu nedemn şi nepotrivit pentru rangul familiei imperiale.

Se spune că viaţa desfrânată a lui Rasputin din acei ani a dus la naşterea a câteva sute de copii, al căror număr exact şi nume, desigur, nu le cunoaşte nimeni.

În aceste condiţii, Rasputin urcă treptat pe scara ierarhiei curţii imperiale, şi pe fondul începerii primului război mondial, începe să devină ţinta acuzaţiilor de influenţă nepatriotică la curte, principala teorie afirmând că din ce în ce mai nepopulara ţarină era descendentă a unor principi germani, iar „confidentul” ei, ar fi spion german.

Rasputin a mai avut o „revelaţie”, afirmând că armatele ruseşti nu vor obţine succese până când însuşi ţarul nu va prelua comanda operaţiunilor militare. Astfel, Nicolae al II-lea, un om fără o pregătire militara adecvată, şi-a asumat o responsabilitate uriaşă, care a avea să se dovedească în cele din urmă nefericită atât pentru el şi familia lui, dar şi pentru Rusia în ansamblul ei.

În această conjunctură, influenţa lui Rasputin asupra ţarinei a crescut considerabil, a convins-o să numească în posturi importante din guvern persoane din cercul lui de discipoli, iar Rasputin ajunsese deja la nivelul în care exploata atracţia sa fizică pentru femeile din înalta societate în schimbul favorurilor politice.

Poziţiile lui Rasputin a fost folosită de politicienii şi ziaristii vremii care aveau argumente din ce în ce mai puternice în a critica dinastia, de a pune presiune pe ţar să renunţe la puterea absolută, ori să separe biserica de stat. Rasputin a intrat în dispute şi cu clerul, mai ales prin prisma influenţei pe care o dobândise asupra curţii dar şi a modului desfrânat în care înţelegea să trăiască.

În aceste condiţii de antipatie absolută la adresa sa, destinul lui Rasputin se apropia de un deznodământ brutal.

Se pare că un grup de nobili, iritaţi peste măsură de influenţa lui Rasputin, l-au atras pe acesta în palatul Prinţului Felix Iusupov, artizanul complotului. Aici, Rasputin a fost tratat ca o faţă imperială, cu prăjituri alese şi cu vin din belşug, în care, însă, fusese strecurată o cantitate considerabilă de cianură, care se spune, ar fi omorât pe loc cinci-şase persoane. Rasputin nu a păţit, însă, nimic, iar Iusupov, nedumerit şi furios peste măsură, ar fi pus mâna pe revolver, ţintind spre pieptul inamicului, acesta prbuşindu-se la pământ. Însă nici acel glonţ nu avea să îl ucidă, fiind nevoie de alte nenumărate gloanţe, dintre care unul în cap, apoi de sute de lovituri de bâtă, de legarea sa straşnică şi de aruncarea trupului în apele îngheţate ale Nevei. Era în ziua de 29 decembrie 1916.

La trei zile distanţă, trupul lui Rasputin a fost cules din râu şi autopsiat, iar braţele lui au fost găsite în poziţie verticală, semn că nici otrava, nici gloanţele şi nici bâtele nu ar fi fost îndeajuns pentru a-l suprima – ci ar fi încercat să se elibereze de legăturile cu care fusese imobilizat, iar cauza decesului ar fi fost … înecul.

Cu câteva luni înaintea asasinării sale, Rasputin scrisese câteva rânduri premonitorii: „Dacă cei din familia voastră care îmi doresc moartea vor reuşi să mă ucidă, atunci niciun membru al familiei voastre nu va mai rămâne în viaţă mai mult de doi ani”.

La 16 iulie 1918, la nici doi ani de la moartea „călugărului”, ţarul, ţarina şi cei cinci copii ai lor au fost executaţi de revoluţionari…

Dacă pentru mulţi dintre ruşi, carismaticul ţăran a devenit erou naţional, pentru occidentali, Rasputin a devenit simbolul unei presupuse „înapoieri” a ruşilor, a superstiţiilor şi imoralităţii, un subiect demn doar de can-can.

A existat chiar o mişcare care cerea nici mai mult nici mai puţin canonizarea lui Rasputin, fapt care a stârnit reacţia vehementă a Patriarhul Moscovei Alexei al II-lea: „Acest nebun ! Ce dreptcredincios va dori să stea într-o Biserică care cinsteşte în mod egal pe ucigaşi şi pe mucenici, pe desfrânaţi şi pe sfinţi ?”.
 
Rador

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:28

Dodon vrea ca toți politicienii să tacă din gură, cu toate că el apare ZILNIC la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Dodon vrea ca toți politicienii să tacă din gură, cu toate că el apare ZILNIC la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Socialistul Dodon a chemat politicienii la un armistițiu politic, iar toată atenția să fie îndreptată spre identificarea soluțiilor ce se impun în lupta cu COVID-19, cu toate că acesta n-are nicio atribuție legală în problema dată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:07

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

În urmă cu două săptămâni, România a publicat în Monitorul Oficial așa numitul „Protocol de tratament al COVID-19”, în RM nu există nicio informație oficială despre ce fel de tratament primesc pacienții. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:54

Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Preotul Ghenadie Pereteatcu din satul Baxani, raionul Soroca a slujit astăzi în biserică doar cu membrii familiei sale. Pentru asta a fost sancționat de poliție cu o amendă de zeci de mii de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 6 Aprilie 2020, ora: 11:29

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 14 persoane sunt infectate, 1 persoană este suspectă, 21 se află în carantină și 156 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:19

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Virgil Musta, medicul-erou din Timișoara, a reușit să țină piept coronavirusului. Specialistul recunoaște însă că a impus niște reguli care au fost urmate cu strictețe și astfel a reușit să protejeze și cadrele medicale, dar și pacienții.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 10:54

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline (3936 miliarde USD) doar din țările G7, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 10:48

Tehnocratul Chicu propune ca pacienții să se trateze acasă, deși nu există informații care este schema de tratament

Tehnocratul Chicu propune ca pacienții să se trateze acasă, deși nu există informații care este schema de tratament

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 ar putea fi tratați la domiciliu, pentru a scădea presiunea asupra medicilor din spitale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 10:24

Teoria conspirației își face efectul: Antene 5G au fost incendiate în Marea Britanie, din cauza informațiilor că răspândesc COVID-19

Teoria conspirației își face efectul: Antene 5G au fost incendiate în Marea Britanie, din cauza informațiilor că răspândesc COVID-19

Mai multe antene 5G din Marea Britanie au fost incendiate în ultimele zile, după ce a apărut informaţia conform căreia tehnologia 5G ar răspândi virusul COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 09:25

NEWS ALERT / Numărul deceselor a ajuns la 17. Două persoane au murit în ultimele ore din cauza coronavirusului

NEWS ALERT /  Numărul deceselor a ajuns la 17. Două persoane au murit în ultimele ore din cauza coronavirusului

Ministra Viorica Dumbrăveanu a anunțat în cadrul unui briefing că în această noapte au fost înregistrate două cazuri noi de deces din cauza coronavirusului. Este vorba despre un bărbat de 78 de ani și o femeie de 81 de ani. La fel, au fost anunțate alte șapte persoane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 08:36

VEȘTI BUNE / Numărul de cazuri NOI de coronavirus la nivel mondial scade pentru a 2-a zi consecutiv

VEȘTI BUNE / Numărul de cazuri NOI de coronavirus la nivel mondial scade pentru a 2-a zi consecutiv

După ce numărul de persoane depistate într-o singură zi a ajuns la 101 mii pe data 3 aprilie, pentru a doua zi la rând acest număr este în scădere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 07:59

Starețul Mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev a fost infectat cu coronavirus

Starețul Mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev a fost infectat cu coronavirus

Anterior, acesta îi îndemna pe enoriași să vină la slujbe 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Aprilie 2020, ora: 07:12

opinie Viorica Dumbrăveanu manipulează opinia publică - Valeriu Pripa s-ar fi infectat de la soția sa, nu în Marea Britanie

Viorica Dumbrăveanu manipulează opinia publică - Valeriu Pripa s-ar fi infectat de la soția sa, nu în Marea Britanie

„Ministerul Sănătății, prin persoana dnei ministru Viorica Dumbrăveanu manipulează opinia publică prin difuzarea informației precum că medicul decedat astăzi ar fi fost recent în Marea Britanie, făcând aluzie că de acolo ar fi venit infectat„, scrie pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 07:07

ALERTĂ DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

ALERTĂ DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

 „În lume, acume xistă doi poli - SUA și Rusia”, notează portalul apropiat de PSRM, noi.md, citândul pe Alexandru Muravschi care a lucrat în Ministerul Economiei pe vremea lui Lucinschi.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 06:38

Boris Johnson a fost internat în pentru că „continuă să aibă simptome persistente de coronavirus”

Boris Johnson a fost internat în pentru că „continuă să aibă simptome persistente de coronavirus”

Premierul Boris Johnson a fost internat în spital, unde va şi rămâne peste noapte, pentru noi investigaţii, la 10 zile după ce a fost depistat pozitiv pentru coronavirus, au precizat oficiali din Downing Street.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 6 Aprilie 2020, ora: 06:08

O femelă de tigru malaezian de la grădina zoologică din Bronx, testată pozitiv cu coronavirus

O femelă de tigru malaezian de la grădina zoologică din Bronx, testată pozitiv cu coronavirus

O femelă de tigru malaezian de la grădina zoologică din Bronx a fost testată pozitiv cu coronavirus, anunţă BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 05:54

OPINIE / Nu e corect! Bugetarii sunt “IMUNI” la Covid-19 şi mediul privat sângerează. Asta e SOLIDARITATE?

OPINIE / Nu e corect! Bugetarii sunt “IMUNI” la Covid-19 şi mediul privat sângerează. Asta e SOLIDARITATE?

Nu mai merge asa! Am zis sa nu ma grabesc sa scriu despre subiectul asta, ca cine stie... Dar, ziua adevarului a sosit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 04:35

FOTO // O studentă coase gratuit măşti transparente speciale pentru persoanele surde

FOTO // O studentă coase gratuit măşti transparente speciale pentru persoanele surde

Ashley Lawrence, o studentă din Kentucky, Statele Unite, coase împreună cu mama măști speciale pentru a ajuta comunitatea de persoane surde şi cu deficienţe de auz.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 02:13

Medicul echipei Reims, Bernard Gonzalez, s-a sinucis la vârsta de 60 de ani, el menţionând într-o scrisoare de adio că a fost testat pozitiv cu coronavirus, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 6 Aprilie 2020, ora: 00:46

Primarul Ion Ceban OBLIGĂ toate magazinele din Chișinău să măsoare temperatura clienților și angajaților (DOC)

Primarul Ion Ceban OBLIGĂ toate magazinele din Chișinău să măsoare temperatura clienților și angajaților (DOC)

Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a decis ca toate hipermarketurile, supermarketurile și magazinele de cartier să verifice ce temperatură au clienții și angajații săi.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Aprilie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, LUNI 6 APRILIE 2020. Confuzie dar și soluții practice!

Horoscopul zilei de azi, LUNI 6 APRILIE 2020. Confuzie dar și soluții practice!

 Iata horoscopul zilei de azi LUNI 6 APRILIE 2020 ; incepe saptamana cu SuperLuna plina roz in Balanta insa pana atunci azi Luna este in Fecioara si este o zi in care sa ne ocupam de detalii de zi cu zi, sa analizam situatii si sa venim cu solutii practice. Cu Marte pregatit sa fie in...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 00:13

Separarea Bisericii de Stat? Dodon: Vom decide ÎMPREUNĂ cu Mitropolia Moldovei ce vom face de Paște

Separarea Bisericii de Stat? Dodon: Vom decide ÎMPREUNĂ cu Mitropolia Moldovei ce vom face de Paște

Igor Dodon anunță că va decide ÎMPREUNĂ cu Mitropolia Moldovei cum vor „avea loc aceste sărbători”, deși toate sursele oficiale indică că vârful răspândirii coronavirusului va avea loc exact de Paște.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)