Actualitate

29 iulie 2010, TIMPUL: „Orbul găinii sau ce sărbătorim pe 28 iunie”

Citeam în TIMPUL din 29 iunie un material în care se menţiona că la Comrat, la 28 iunie, a fost sărbătorită „ziua eliberării de sub ocupaţia fasciştilor români” şi că „poporul Găgăuziei nu poate şi nu va fi de acord niciodată cu noua tentativă a unor personalităţi inadecvate de a rescrie istoria”. Acestea sunt comentariile Mişcării „Edinaia Gagauzia”, care mai adaugă că, pe „28 iunie 1940, teritoriul RM a fost eliberat de regimul fascist al lui Antonescu, ce planifica să distrugă poporul găgăuz”. Mai sunt şi alte inepţii acolo, dar să le luăm pe rând.

Prima. De ce persoanele (inclusiv unii politicieni) care au studiat istoria mai profund, s-au documentat în arhive, au citit o sumedenie de lucrări semnate de diferiţi istorici, nu numai „Kratkii kurs VKP (b)” în redacţia lui I. V. Stalin, sunt numite „personalităţi inadecvate”? Este o ofensă grosolană la adresa lor, inclusiv a mea, ca om simplu, dar care am citit mai mult decât cei din această Mişcare. Şi cine totuşi „rescrie istoria”, acei savanţi care după 70 de ani, în sfârşit, au acces la arhivele sovietice şi descoperă lucruri uluitoare, comise de regimul totalitar comunist sau voi, care doriţi să vă ţineţi cu dinţii de zdrenţele istoriei sovietice? Oare aţi uitat că mii şi mii de găgăuzi au fost exterminaţi în masă după 1940 de către regimul sovietic (împuşcaţi, decedaţi în gulaguri, în urma deportărilor şi, mai ales, a foametei organizate de comunişti în 1946/47)? Şi doriţi ca toate aceste lucruri să rămână ascunse de masele largi ale populaţiei noastre? Vă temeţi că, atunci când oamenii vor afla adevărul, nu-i veţi mai putea îndobitoci, cum aţi făcut-o în trecut şi continuaţi s-o faceţi şi acum?

Staţi extrem de prost şi cu istoria. La 28 iunie nu exista Republica Moldova, ci Basarabia (citiţi notele ultimative ale URSS faţă de România).
La 28 iunie 1940 nu exista „regimul fascist al lui Antonescu”. Antonescu a fost numit prim-ministru şi ministru de Război la 4 septembrie 1940, când teritoriul României a fost ciopârţit de mai multe state, inclusiv URSS.

Voi mai scrieţi că Antonescu „planifica să distrugă poporul găgăuz”. Însă regimul odios al lui Stalin nu numai că a planificat, dar a şi efectuat această distrugere a poporului basarabean, inclusiv a găgăuzilor. Am rude găgăuze şi cunosc bine câte persoane au fost ucise în lagăre, au murit de foame, au fost exilate în Siberia, au fost deposedate de avere. Aţi uitat cum în satele găgăuze au fost închise toate bisericile, iar mătuşa mea de marile sărbători religioase pleca la Bolgrad, la sobor la slujbă. Eu ţin minte acest lucru, am memorie bună. Şi atunci, cine manipulează istoria pentru dividende politice?

Stimabili şi onorabili domni-tovarăşi de la „Edinaia Gagauzia”, treziţi-vă, deschideţi ochii, citiţi mai mult, învăţaţi limba statului unde trăiţi şi o să aflaţi mai mult şi nu priviţi numai canalul lui Kostea Starîş! Permiteţi copiilor voştri să se descătuşeze!

Voi ne impuneţi o istorie veche, iar noi dorim adevărul. Aceasta nu înseamnă „rescriere” a istoriei, ci redarea ei adevărată.

Autor: Leonid Adarii
Sursa: TIMPUL, 29 iulie 2010

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *