Sănătate

3 mituri despre creier

«Folosim doar 10% din creier»
Unul dintre cele mai frecvente mituri referitoare la creier este cel potrivit căruia îl folosim la capacitatea de doar 10%. Această idee este însă cât se poate de neadevărată. „În realitate, ne folosim creierul în totalitate, în fiecare zi. Dacă diverse părți ale creierului ar fi inactive, nu am simți vreo diferență când acestea sunt afectate.

Cu siguranță ni s-a demonstrat contrariul! Metodele funcționale de imagistică ce permit măsurarea activității creierului arată că până și sarcinile simple sunt suficiente pentru a face creierul să funcționeze la capacitate maximă”, se arată în cartea „Secretele creierului uman” de Sandra Aamodt și Sam Wang.

Tehnicile imagistice de care dispunem în prezent arată că nicio arie cerebrală nu rămâne nefolosită pe parcursul zilei. Desigur, nu toate zonele cerebrale sunt folosite în același timp.

«Inteligența este proporțională cu mărimea creierului»

Nu s-a descoperit niciodată vreo legătură între mărimea creierului și gradul de inteligență. Un studiu recent coordonat de cercetătorii de la Universitatea din Viena arată că nivelul de inteligență depinde de modul în care este structurat creierul.

Potrivit cercetării, cu toate că bărbații au creierul mai voluminos decât femeile, rezultatele lor la testele de inteligență nu sunt mai bune decât cele ale urmașilor Evei. Un alt argument contra acestui mit este însăși greutatea creierului lui Einstein, care avea 1.230 de grame (media fiind de 1.400 de grame). În schimb, savantul avea anumite particularități precum densitatea neuronală mai mare.

«Muzica lui Mozart dezvoltă inteligența copiilor»
Un studiu publicat în 1993 în revista „Nature” arăta că studenții care au ascultat o sonată de Mozart și-au îmbunătățit rezultatele la un test complex de gândire în spațiu. Ideea că muzica marelui compozitor te face mai deștept s-a împământenit după publicarea cărții „Mitul Mozart” de Don Campbell. Au apărut mai multe controverse: unele studii au promovat ideea, altele au arătat că nu există suficiente informații științifice în acest sens.

BINE DE ȘTIUT
Scrisul de mână stimulează activitatea cerebrală mai multe decât tastarea cuvintelor.

MEDICUL RĂSPUNDE
„Există diferențe între creierul femeilor și cel al bărbaților?” (Anca P., București)

Răspunde dr. Simona Novac, medic primar neurologie, Spitalul Sanador, București

Această întrebare a suscitat interesul mai multor grupuri de cercetători și au existat mai multe studii, unele dintre ele folosind aparatură medicală de ultimă generație, ale căror rezultate s-au dovedit contradictorii. De regulă, un bărbat este mai mare decât o femeie, iar creierul este proporțional cu mărimea corpului. Dar nivelul de inteligență nu este proporțional cu dimensiunile creierului.

Au fost luate în discuție și diferențe induse de influențele hormonilor în structura și funcționalitatea creierului, însă oamenii de știință au concluzionat că, deși hormonii au rolul lor în personalitatea fiecăruia, creierul este rezultatul unui proces evolutiv complex, în care mediul și educația joacă un rol important (cu toate că există psihologi care nu sunt de acord cu influența mediului și consideră că diferențele dintre creier sunt structurate de la naștere).

15 lucruri de reținut despre creier

1. Lipsa oxigenului pentru mai mult de 10 minute duce la distrugerea permanentă a creierului.

2. Violența din familie are asupra copiilor un efect asemănător cu cel pe care îl au bătăliile de pe câmpul de luptă asupra soldaților.

3. Creierul are o consistență asemănătoare brânzei tofu.

4. Chiar și în timp ce dormim, creierul este activ. În acest interval, sunt procesate informațiile pe care le-am acumulat pe parcursul zilei.

5. Alcoolul ajunge la creier în 6 minute.

6. Avem în jur de 70.000 de gânduri în fiecare zi.

7. Nu avem amintiri din primii ani de viață din cauza dezvoltării insuficiente a hipocampului, zonă responsabilă de procesarea memoriei narative.

8. Prezent în celulele nervoase, colesterolul este implicat în producția dopaminei.

9. Simțurile și funcțiile folosite mai des primesc mai mult spațiu în creier.

10. Dragostea și ura activează aceleiași zone în creierul uman, arată studiile.

11. Pierderea accelerată de sinapse și neuroni duce la apariția bolilor neurodegenerative de tipul Alzheimer. Persoanele cu această maladie pot pierde până la 50% de neuroni din zona hipocampului.

12. Pentru a judeca distanțele, creierul are nevoie de informații de la ambii ochi.

13. Unele părți ale creierului produc neuroni și la vârsta adultă. De pildă, apar neuroni noi în hipocamp și în bulbul olfactiv, care procesează informațiile despre miros.

14. Visele ajută la învățare și la consolidarea amintirilor, potrivit oamenilor de știință.

15. Studierea unui instrument muzical în copilărie are efect benefic asupra creierului. 

clicksanatatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *