Actualitate

30 de mii de moldoveni sărbătoresc în acest an Crăciunul „pe vechi” la munte, în România

Circa 30 de mii de turiști moldoveni au ales să-și petreacă sărbătorile de iarnă pe stil vechi în România. Numărul angajaților din vămi a crescut considerabil, ieri și azi, pentru a face față valului mare de călători. După ce ieri moldovenii au așteptat ore în șir pentru a trece frontiera, astăzi timpul de așteptare s-a redus. Cei mai mulți dintre ei pleacă la munte, unde vor sărbători Crăciunul pe stil vechi.

Reprezentanții agențiilor de turism din Republica Moldova spun că moldovenii aleg să facă Crăciunul ”pe vechi” în România din obișnuință, dar și pentru că tradițiile și gastronomia sunt asemănătoare. Cele mai căutate destinații turistice sunt regiunile din Valea Prahovei și din zona Brașov, spune președintele Federației de Promovare a Turismului din Moldova, Alexandru Filipschi.
„Mai nou, în acest an avem o mare solicitare către destinația Cheile Grădiștei, care este o zonă foarte interesantă și foarte frumoasă, descoperită de turiștii noștri deja în această iarnă. Alte destinații care sunt noi pentru cetățenii noștri sunt zona Sibiului cu Păltinișul, o altă zonă mai îndepărtată ar fi zona Hunedoarei”, spune Alexandru Filipschi

Cei care nu au reușit să-și planifice o vacanță la munte din timp, nu mai au șanse să-și găsească oferte până pe opt ianuarie. În schimb, ar putea mearge în zona de litoral pentru a sărbători Crăciunul, potrivit lui Alexandru Filipschi.
„Totuși sunt și cei care vor să meargă într-o vacanță pe litoral, asta prinde contur printre cetățenii noștri. Sunt hoteluri care lucrează și în perioada rece a anului, le putem oferi o cină de Anul Nou pe stil vechi. Prețurile variază în funcție de hotel. Pentru un sejur de trei nopți, prețul ar varia de la 120 de euro până la 500 de euro”, a adăugat el.

Mulți dintre moldoveni se îndreaptă chiar în aceste momente spre stațiunile montane din România. Potrivit aplicației „Trafic online” a Poliției de frontieră din Republica Moldova, timpul de așteptare la punctul de trecere a frontierei Sculeni este de 95 de minute. La vama Leușeni-Albița, timpul de așteptare este de 100 de minute.

Într-un comunicat, plasat în această dimineață pe site-ul instituției, Poliția de Frontieră recomandă cetățenilor din Republica Moldova să se abțină de la călătoriile planificate în România, prin punctul de trecere „Giurgiulești – Galați”. Asta pentru că drumurile de ieşire din orașul Galați sunt blocate, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
Anul trecut, peste zece mii de basarabeni s-au odihnit în staţiunile din Carpaţi. Această cifră nu-i include însă pe cei care au cetățenie română.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *