Actualitate

3000 de europeni care au luptat pentru ISIS ar putea reveni în Europa

„Majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene se așteaptă la o creștere lentă, dar progresivă, a întoarcerilor de combatanți” ai grupării teroriste Statul Islamic, preucm și ai grupării Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fostul Front Al-Nosra), se arată în documentul citat de agenția France Presse.

Mai mult, numărul celor care revin în Europa ar putea să crească și mai mult, mai ales dacă gruparea teroristă, care a pierdut teritorii importante în Siria și Irak în ultimele luni, „va fi învinsă militar sau se va prăbuși”, notează raportul, care a fost remis în luna iulie membrilor Comisiei Europene.

Potrivit aceluiași raport, în perioada 2011-2016, „peste 42.000 de combatanți teroriști străini” au plecat din 120 de țări pentru a se alătura grupării teroriste Statul Islamic. Dintre aceștia, aproximativ 6.000 sunt din Europa. Cei mai mulți dintre ei au plecat din Belgia, Franța, Germania, Marea Britanie. Au fost însă și cetățeni din Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, Olanda, Spania și Suedia. Până la 20% dintre ei a murit în lupte, iar 35% au revenit în țările de origine europene. Ceilalți s-ar afla în continuare în Irak și Siria.

Raportul a ieșit la iveală chiar când Europa a fost lovită de un nou atac terorist. 12 oameni au murit și 80 au fost răniți, după ce o dubă a intrat în mulțimea de oameni aflată în cartierul istoric Las Ramblas, din Barcelona.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *