Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 12:11
Abonamente

Criza 27 Mai 2010, ora 12:01

5 miliarde de dolari constituie paguba provocată de cenuşa vulcanică

Marime Font

Foto: romanialibera.ro
 
 
 

Recenta paralizare a traficului aerian cauzată de norul de cenuşă vulcanică provenit din Islanda a costat economia mondială 5 miliarde de dolari, a anunţat compania Airbus.

Numai în data de 17 mai, închiderea aeroporturilor din nordul Europei a determinat anularea a 1.000 de curse, ceea ce a implicat pierderi considerabile pentru transportatorii aerieni.

Air France-KLM şi-a estimat pierderile la 35 milioane de euro pe zi, în timp ce British Airways a evaluat aceste costuri la 17-26 milioane de euro.Asociaţia internaţională de transport aerian (IATA) a anunţat că traficul aerian de pasageri a scăzut cu 2,4% în luna aprilie, din cauza norului de cenuşă, după o creştere în luna anterioară.

Potrivit IATA, care reprezintă 230 de companii aeriene ce asigură 93% din traficul comercial, acest recul a întrerupt relansarea sectorului, după criza financiară. În total, companiile aviatice au pierdut peste 1 miliard de euro, afirmă IATA.

Transportul aerian de mărfuri a fost mai puţin afectat, înregistrând o creştere de 25,2% în aprilie, faţă de 28,1% în luna martie.

Vulcanul islandez Eyjafjöll şi-a reluat activitatea pe 14 aprilie, aruncând în atmosferă cantităţi enorme de cenuşă, care au paralizat traficul aerian în Europa timp de o săptămână. Peste 100.000 de zboruri au fost anulate şi mai mult de 8 milioane de pasageri au fost afectaţi.

Conform serviciilor meteo, activitatea vulcanului a încetat, de duminică, 23 mai, nemaifiind observată scurgere de magmă. Vulcanul va fi însă atent monitorizat în zilele şi săptămânile următoare.

Sursa: agerpres

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md