Criza

5 miliarde de dolari constituie paguba provocată de cenuşa vulcanică

Numai în data de 17 mai, închiderea aeroporturilor din nordul Europei a determinat anularea a 1.000 de curse, ceea ce a implicat pierderi considerabile pentru transportatorii aerieni.

Air France-KLM şi-a estimat pierderile la 35 milioane de euro pe zi, în timp ce British Airways a evaluat aceste costuri la 17-26 milioane de euro.

Asociaţia internaţională de transport aerian (IATA) a anunţat că traficul aerian de pasageri a scăzut cu 2,4% în luna aprilie, din cauza norului de cenuşă, după o creştere în luna anterioară.

Potrivit IATA, care reprezintă 230 de companii aeriene ce asigură 93% din traficul comercial, acest recul a întrerupt relansarea sectorului, după criza financiară. În total, companiile aviatice au pierdut peste 1 miliard de euro, afirmă IATA.

Transportul aerian de mărfuri a fost mai puţin afectat, înregistrând o creştere de 25,2% în aprilie, faţă de 28,1% în luna martie.

Vulcanul islandez Eyjafjöll şi-a reluat activitatea pe 14 aprilie, aruncând în atmosferă cantităţi enorme de cenuşă, care au paralizat traficul aerian în Europa timp de o săptămână. Peste 100.000 de zboruri au fost anulate şi mai mult de 8 milioane de pasageri au fost afectaţi.

Conform serviciilor meteo, activitatea vulcanului a încetat, de duminică, 23 mai, nemaifiind observată scurgere de magmă. Vulcanul va fi însă atent monitorizat în zilele şi săptămânile următoare.

Sursa: agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *