Actualitate

5 sfaturi despre cum educi un copil inteligent

 1. Nu planifica pentru copii viitorul lor.

Încercați să înțelegeți ce vor copiii cu adevărat şi de ce lucruri sunt interesați. Nu există nimic mai important decât interesul autentic al copilului. De la aceasta trebuie să pornești şi să-l ajuți. În viaţă trebuie să privești situația, nu să anticipezi.

2. Nu „dresați” copilul.
Părinții mei m-au influențat prin exemplul lor. În familia noastră niciodată nu se cerea raportul, nu făceau lecțiile împreună cu mine, de fapt cred că părinții mei nici nu au observat că învățam în școală.

Fii mei au învăţat în SUA, unde le-a plăcut foarte mult, în special pentru faptul că școala americană nu are cerințe prea mari. Acolo, relația dintre profesori şi elevi se bazează pe încredere, iar procesul de învățătură poartă un caracter mai mult de joacă. Însă nivelul de predare este destul de scăzut. În special se pune accent pe dezvoltarea personală a copiilor, ei nu sunt presionați și nici nu sunt limitați. Însă părinții, aproape toţi, se plâng de nivelul de pregătire la etapa inițială.

Acum, fiii mei studiază la o școală din Moscova. Și am ales-o după un singur criteriu – să fie aproape de casă. S-a dovedit că procesul de învățare este la un nivel destul de înalt.

3. Nu contează de unde ia copilul cunoștințe.

Cred că copiilor de azi le lipsește abilitatea de a “lua cunoștințe de nicăieri”, deși accesul la orice informație este deschis. Aţi observat că atunci când îi pui copilului o întrebare la care el nu cunoaște răspunsul, de obicei îţi răspunde: “Nu am studiat aceasta la școală”. Mă surprinde foarte mult acest lucru, oare nu sunt curioși să cunoască mai mult decât li se spune la școală?

4. Nu trebuie să-i interzici, ci să-i stimulezi interesul copilului.
Copiii moderni au multe surse suplimentare de informație, care în realitate nu le aduc nimic de valoare. Mă refer la filmele artistice, pe care trebuie să le privești ca să nu devii o cioară albă; jocurile de calculator, în care joacă aproape toţi; discuțiile despre nimic pe chat-uri …

Aceste canale doar murdăresc conștiința încă tânără. Puteți încerca să limitați aceste surse, însă atunci copilul poate compensa restricțiile, de exemplu cu obiceiuri proaste. Și cine va avea de câștigat din aceasta ? Nimeni. Este imposibil să-i pui copilului un filtru restrictiv toată viaţa. Mai mult decât atât, fructul interzis este mai dulce. Cred că orice părinte care nu este indiferent va fi capabil să-i stimuleze interesul copilului.

5. Copilul nu poate fi „învățat“, dar poate și trebuie învățat să învețe.

Inteligenta – nu este o valoare statică. Desigur, nivelul de dezvoltare al copilului este parțial influențat de genetică. Însă toate celelalte sunt în mâinile voastre. De exemplu, componente cum ar fi experiența personală, exemplu personal, propria dezvoltare.

Am studiat mult această problemă și mi-am dat seama că copilul nu poate fi „învățat“. Dar el poate și trebuie învățat să învețe. Sarcina părinților – să-i insufle interes faţă de activitatea intelectuală și să-l ajute să meargă mai departe.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *